14 mei 2009

Brood, gist en kijkers

Het ruikt hier heerlijk naar versgebakken brood. Afgelopen zaterdag zijn we naar een molen in de buurt geweest. Veel molens waren open in het kader van Molendag en je kon je hele molen vanbinnen bekijken. Vrijwilligers vertelden enthousiast over hoe het allemaal werkt en man en oudste zoon luisterden hevig geïnteresseerd naar de techniek. Dochter keek door de ramen naar buiten en speelde met het graan, jongste zoon zocht allerlei gevaarlijke plekken op om te lopen en te klimmen. Ik schipperde wat heen en weer tussen luisteren, kijken en vangen ;-) Beneden in het winkeltje heb ik mijn slag geslagen en heb flink wat meel gekocht. Het broodbakken bevalt me goed, daarom kan ik rustig meer meel in huis hebben: het komt wel op.

Verder heb ik een groot pak gist gekocht. Ik gebruikte eerst kleine zakjes uit de supermarkt om te kijken hoe het broodbakken me zou bevallen. Maar kleine zakjes zijn in verhouding erg duur: per brood kost de gist 0,24 cent. Gist uit de voordeelverpakking komt op zo'n 0,05 cent. Het loont dus de moeite om groot in te kopen, zelfs al zou je het pak (500 gram) niet helemaal opkrijgen. Gist is vrij lang houdbaar, maar de kracht gaat wel achteruit in de loop van de tijd. Een poosje geleden heb ik ergens gelezen dat je gist kunt invriezen om de werking te behouden. Dit ga ik vanavond verder uitzoeken en dan vries ik waarschijnlijk gelijk een deel in. Of heeft iemand nog andere tips om gist te bewaren?

En we zijn helemaal blij na een telefoontje van de makelaar! Zaterdag hebben we nog meer kijkers! Na maandenlange stilte ineens twee bezichtigingen op één dag! Natuurlijk zijn kijkers geen kopers, maar kopers die niet kijken bestaan niet. Hopen maar op een goede afloop!

12 opmerkingen:

Karien zei

Wat gist betreft: ik kocht altijd bij de molen in IJsselstein zo'n groot pak gedroogde gist. Dat is veel langer houdbaar dan verse gist en per brood kost het ook niet veel, al weet ik niet meer hoeveel (de machine staat al een poosje ongebruikt in de kast).
Succes ermee, en ook met de verkoop van jullie oude huis!

Anoniem zei

Hallo Jente,
Bak jij in de machine of doe je alles met de hand? Mag ik het recept misschien?
Gr.Mirjam

Monique zei

Inderdaad zeg. Hopen dat er een kijker in koper mag veranderen!

Geen idee over dat gist, maar zou het niet de verse gist zijn die je in kunt vriezen? Heb er in ieder geval nog niet van gehoord.

Je brood ziet er goed uit hoor. Zou zo de winkel in kunnen. Smaakt vast fantastisch!?

willeke zei

Ik weet wel, dat je verse gist kunt invriezen, maar dan gaat de kwaliteit wel achteruit. Ik heb geen idee, of je droge kunt invriezen. Ik koop ook altijd die pakken, die jij nu hebt en bewaar dat gewoon, in een goed afgesloten doosje. Werkt prima.

Jente zei

@ Mirjam: ik doe het met de hand omdat de machine me niet goed beviel, m.n. de harde korsten en rare vorm. Qua recepten ben ik zelf ook nog aan het uitproberen. Als ik iets lekkers heb dan maak ik er wel een berichtje van.

Anoniem zei

Ik koop ook altijd zo'n groot pak gedroogde gist. In een klein potje bewaar ik de 'gebruik' voorraad in de koelkast. De grote zak, waaruit ik het kleine potje bijvul, bewaar ik in de vriezer. Gaat perfect!! De gist behoudt zijn kracht.

Wij bakken niet meer zoveel brood als in het begin, dus de gist staat al een hele tijd in de vriezer, maar werkt nog steeds heel goed!

Greetz,
Jacqueline.

atelierlemlem zei

Wat fijn dat je kijkers hebt gehad! Ik ben heel benieuwd...
En je brood doet mij hier watertanden hoor! Het ziet er heerlijk uit, en dan die geur...hmm! Ik vries verse gist ook altijd in en ik heb ook wel eens gelezen dat je gedroogde gist ook in kunt vriezen. Ik vries trouwens ook altijd knoflook teentjes in, dat is ook lekker handig.

franca zei

Het brood ziet er heerlijk uit!
Ik zal voor je duimen dat de kijkers, kopers worden. Hoe heb je dat overigens met de huurders geregeld? Die kun je toch niet a la minute uit het huis zetten. Heb je een afspraak over een opzegtermijn of zo?
groetjes, Franca.

Anoniem zei

En !!! Zijn de kijkers kopers geworden??

gr. Imre

hartelijk zei

Nou Jente, ik heb vandaag even weer bijgelezen op je blog, genoeg beleefd in elk geval!
Ik hoop dat je je huisje deze week nog kwijt gaat raken:)
Soms 'werkt'God zo, denk je dat het na zo'n buurtopschudding het wel helemaal nix word, en juist dan gebeurt er een wonder...
Groetjes! Adriana

Jente zei

De gist heb ik verdeeld over twee potten, die staan in de koelkast (bij gebrek aan vriezerruimte, teveel ingeslagen voor de verjaardag :-). Een potje om te gebruiken en een pot om bij te vullen.

@ Franca, de huurders zitten er tot eind augustus in. Maar we hebben een afspraak gemaakt dat als een eventuele verkoop af zou knappen op de termijn, dat wij de huurders dan helpen om andere woonruimte te regelen.

Anoniem zei

Vacuüm zuigen met droge gist maakt het ook langer houdbaar.
Gewoon overgieten in een schone, lege wijnfles en dan met zo'n vacuvinpomp vacuüm zuigen (als je die hebt natuurlijk...)