20 juni 2011

Kruisbessen plukken en een verrassing

Na een weekje vakantie is het huis vandaag weer stil en rustig. Aan de ene kant best saai, ik vind het gezellig als de kinderen thuis zijn. Aan de andere kant is het ook lekker om weer even gewoon je dingen te kunnen doen, om even alleen te zijn met je gedachten, zonder de hele tijd op te letten of er geen ruzietjes ontstaan en er kamers worden 'verbouwd' boven. Die week vrij was trouwens wel lekker, we moeten in onze regio nog best lang tot de zomervakantie en ze zijn nu lekker bijgekomen. Al moesten ze ook weer vol aan de bak met allerlei toetsen vandaag.. dat was even een tegenvaller op de eerste ochtend na de vakantie...


Zaterdag heb ik samen met de oudsten de kruisbessenstruik leeggeplukt, we haalden er een goede kilo besjes af. Hele strategieën werden er ontwikkeld om je maar niet te prikken aan die stekels, de ene nog beter dan de andere. 's Avonds heb ik de meeste bessen schoongemaakt en er lekkere jam van gemaakt. Zo kunnen we nog lang nagenieten van al dat fruit. Want iedere keer als we een potje zelfgemaakte jam open maken voelt het even alsof de zomer terug is, al is het midden in de winter. Dat maakt het voor mij zo leuk om zelf dingen in te maken, je hebt er in een saaie herfst of kille winter zoveel napret van.


Genieten doe ik ook van de prachtige bos pioenrozen die ik zomaar kreeg van een vriendin. Ik was boven en hoorde de bel. Mijn man deed open en tegen de tijd dat ik beneden was stond hij met een bosje bloemen in zijn handen: verrassing van A.! Ik was er helemaal beduusd van... ontzettend leuk & bijzonder om zo verrast te worden.

Straks ga ik vast ook genieten van alle was die weggestreken en gevouwen is...
Maar nu is de aanblik van al die stapels nog vrij deprimerend :-(
Muziekje aan, kopje koffie erbij en snel aan de slag.

10 opmerkingen:

Onder de knotwilg zei

Heerlijk om zo verrast te worden door je vriendin! En ja, wat is er nu lekkerder dan eten uit eigen tuin, helemaal al is het herfst of winter!

Sterkte bij de strijk. Hier ligt ook nog zo'n stapel (zucht...)

Groetjes TIneke

jezebelle zei

ja hier ook zijn pioenrozen de rose mijn absolute lievelingsbloemen gelukkig kun je ze maar een tijdje krijgen want ik kan het echt niet laten om een bosje te kopen en das niet echt goed om te besparen he? mijn lievelingsjam is rabarber heerlijk!
ik ben zo blij dat je terug bent en wanneer begint bij jullie de vakantie hier volgende donderdag 11h30 en vrijdagnacht vertrekken wij opreis!!! stress strijken poetsen etc en nog werken tem de 29/06!!!
lieve groet vanwege Jezebelle

jente zei

@ Tineke, jammer dat de kaboutertjes dit soort klusjes altijd laten liggen, hè?

@ Jezebelle, ach... soms moet je ook gewoon iets doen omdat je er van geniet. Dan kun je er daarna ook weer beter tegen.

Jullie hebben al snel vakantie zeg. Bij ons pas 25 juli, dat duurt echt nog lang. Succes met alle drukte de komende week.

Aritha zei

Wat leuk, die kruisbessen-pluk. Is de jam erg zuur?

Vlijtig Liesje zei

Kruisbessen vond ik als kind altijd vies. Ik heb ze al heel lang niet meer gehad. De rode besjes vond ik wel altijd heerlijk.

Trudy zei

Ik heb echt jeugdherinneringen aan kruisbessen. 'k Had een tante en oom die een grote moestuin hadden vol met fruit. Als ik daar logeerde mocht ik met een schaaltje zélf plukken wat ik lekker vond. En daar hoorden zéker kruisbessen bij!

Monique zei

Hoe lang is lang bij jullie nog?
Hier hebben we nog maar acht schooldagen te gaan en dan kan de vakantiepret bij ons al beginnen!

Lentebloemen zei

Hier ook een flink deprimerende stapel strijk!
ik hoop er morgen als oudtse naar school is mee te beginnen.

maar heerlijk die pioenrozen, vind ze zó mooi!!!!
wat lief zo'n verassing!


Dit jaar willen ze hier in de tuin niet meer:-( de verhuizing heeft ze geen goed gedaan denk ik.

Okke zei

Kruisbessen plukken is gewoon een feest! Dit weekend heb ik ze bij een kweker geplukt. Rode kruisbessen waren het van het ras Remarka. Een heel lekker ras, helaas wel met enorme stekels! Omdat ik gek ben van kruisbessen heb ik er een site over gemaakt. Voor de liefhebber: www.kruisbes.nl Als je ze niet lekker vind heb je er dus niets te zoeken :-)

Johanna zei

Heerlijk die jam. Bij ons hebben de kruisbessen last van .. een ziekte ze worden helemaal bruin.
Pioenrozen zijn zo mooi, en ruiken ook nog eens lekker. Geniet ervan.