13 augustus 2011

Opruimen, dagje uit en lekkers bakken

De afgelopen dagen hebben we heel wat opgeruimd en uitgezocht. Alle kampeerspullen moesten weer achter de schotten op zolder en omdat daar nogal wat spullen stonden besloten we om deze keer de koe maar eens bij de horens te vatten. We zijn nogal goed in bewaren :-) en we kwamen van alles tegen. Er staan nu wat doosjes klaar voor de kringloop en voor marktplaats, een grote tas kinderkleding voor vriendin, wat kinderspullen voor mijn zusje. De grijze container is eindelijk eens vol ;-), net als de papierbak. En wat een ruimte begint er achter de schotten te ontstaan... heerlijk!

Gisteren gingen we samen een dagje weg. Ik had een tijdje geleden treinkaartjes gekocht bij de Hema en zo konden we voordelig een dagje reizen. We kozen voor Rotterdam, want onze jongens zijn helemaal weg van treinen en we wilden een kijkje gaan nemen bij Railz miniworld.


Nou ja... een kijkje... we keken onze ogen uit, want wat was daar veel te zien! We vonden het echt de moeite waard.


Op de terugweg stapten we uit in Utrecht en liepen een rondje in de binnenstad, gingen naar de Domtoren, dwaalden wat langs de grachtjes... Ik vond het erg leuk om er weer even te zijn. Jaren geleden heb ik er een jaar gestudeerd en soms mis ik het echte 'grote stad'-gevoel best in onze stad. Al hou ik tegelijk ook erg van de soms bijna dorpse sfeer bij ons.



Vandaag was ik een hele tijd alleen thuis, m'n man bracht onze dochter naar opa en oma voor een logeerpartij, de jongens waren mee. Hij haalde gelijk een partij stenen op, die had mijn zwager over en wij kunnen ze gebruiken voor een terrasje onder een afdakje, dat we vorig jaar hebben gemaakt. We willen er een soort veranda-achtig iets van maken, waar je gezellig kunt zitten en eten. Volgende week hoopt mijn schoonvader een dagje te komen helpen met het straatwerk en daarna kunnen het we het gaan aankleden. Ik ben benieuwd hoe het gaat worden.

Ik had al een tijdje niet meer gebakken en vandaag wilde ik eens wat nieuws maken. Het werden de kokoskoeken die ik laatst op het blog 'Onder de knotwilg' had gezien.


Ze waren erg lekker! Dit wordt een blijvertje, ze zijn makkelijk te maken en ze aten hun vingers er nog net niet bij op :-) Het recept staat hier...  Zo wie zo is het een leuk & gezellig blog om eens een kijkje te nemen.

Toen de koeken klaar waren schoof ik een preitaart de oven in. Die wordt hier door iedereen met smaak gegeten en dat is best uniek... We eten het regelmatig, zeker nu de prei voordelig is. Het is een heel 'eenvoudig' recept, alleen de mosterdkaas vind ik vrij 'luxe' maar het maakt de taart een stuk pittiger van smaak. We hebben geluk met een kaasboer in de buurt die voor alle soorten kaas een vaste lage prijs hanteert. Soms haal ik er een klein stukje speciale kaas bij als ik m'n 'standaard' jong belegen haal.


Ik maak hem altijd zo: bladerdeeg op de bodem, dan een laagje (mosterd)kaas, vervolgens een mengsel van 700-800 gram (kort gekookte) prei, blokjes ham, twee teentjes knoflook, zout en peper, een beetje mosterd en twee of drie eieren (hangt van de hoeveelheid prei af) en tot slot een laagje paneermeel of geraspte kaas. De taart gaat ongeveer half uur in de oven (220 graden). Afgekoeld is deze taart ook erg lekker. Ik heb hem al meerdere keren meegenomen naar een bbq of picknick en het was altijd zo op :-)

18 opmerkingen:

Stina zei

die preitaart lijkt me heerlijk, ben zelf een echte liefhebber van prei,ga ik zeker es proberen.
vindt ook leuk om te bakken, en hier smullen ze er ook altijd van.

goed weekend
ghr Stina

Muisje zei

Nou dat ziet er allemaal heerlijk uit.
Ga de kokoskoeken zeker ook eens proberen.

groeten Herma

Anoniem zei

dag jente , hier vieren we ook nog enkele daagjes vakantie ik heb het moeilijker om uitstapjes te vinden die en leuk zijn want zoon is bijna negen jaar en dochter is net veertien jaar en niet te ver rijden en geen prijzige ingang !? dat opruimen ja dat kan ik ook nog genoeg... en erg grappig wij hebben net vandaag twee loten stenen besteld bij de g amma om een afdakje waar mijn was altijd droog kan hangen te bestraten en met wat geluk nog een klein stukje terras voor ons (schuurtje)wij zeggen tuinhuis want wij zitten tot de lente daar veel zonniger dan op de terras aan de achterdeur, dit was een minpunt aan dit huis maar de ligging en groter tuin waren zo super dat we hier toch maar gebouwd hebben en koken .. vandaag lekkere lasagne gemaakt echt mmmm en morgen hoop ik heksenprotten te maken .. havermout koekjes !! lekker en gezond ik wens je een fijn weekend en veel zon toe en oh ja als je volgend jaar naar france wilt laat het me weten ik weet een prachtige camping vlak bij zee in "zuid" normandie prachtig rustig en niet duur vanuit vlaanderen is het 650km rijden slaap lekker !!

Jantine zei

Wij eten weer graag stamppot prei... Gekookte aardappels, gekookte prei, blokjes ham, gekookte eieren en evt. nog wat gebakken spekjes voor de "pittige" smaak... Ook een aanrader!

Trudy zei

Goed idee, die preitaart! En weet je wat ik ook een goed idee vind? Jou volgen :)

Elizabeth zei

Ik ben blij met jou en met de computer: Heb je recept gekopieerd en geplakt en ga dat zeker een keer maken binnenkort.
Verder een heerlijk verslag van wat jullie hebben gedaan. Vandaag reed ik met mijn man naar een verjaardag. Onverwacht.. Even bellen naar huis naar onze jongste dochter dat we niet kwamen eten. Ik geniet van de vrijheid die we nu hebben na al die jaren.En dat we zo onverwachts iets kunnen doen. Maar als ik jouw verhaal hoor, denk ik met weemoed aan al die gezellige dingen die we als gezin konden doen. Voor alles is een tijd he? Fijn dat jullie zo kunnen genieten! Goede zondag.

Anoniem zei

dag jente , was ik mijn prei recept vergeten 1 gestoofde prei op een bladerdeegbodem gebakken spekjes erop en een room ei mengsel en een beetje gemalen kaas = quiche lorraine en tweede is spoorwegschotel puree en gestoofd gehakt en rul gebakken gehakt laag om laag eindigen met puree en dan in de oven!! echt heerlijk ! lieve groet jezebelle

Anoniem zei

gestoofde prei en éénmaal rulgebakken gehakt !! foutje sorry!
fijne zondag!

meiske zei

de preitaart ziet er erg lekker uit. Zou het ook met een andere kaas kunnen? Op zich zijn manlief en kind niet zo'n liefhebber van prei, maar wie weet zo wel.

Wij zijn ook flink aan het opruimen. Het gaat met kleine stapjes, maar elk klein stapje maakt een hele grote.

Kleine man is ook helemaal treinfanaat. Leuk uitstapje om te onthouden.

HOEPZIKA ! zei

Heerlijk zo'n dagje uit! En ik ben dol op kokos en op preitaart, ga beide recepten een keer uitproberen! Ik heb overigens naar aanleiding van jouw patroon van de schooltas een tas voor mijn dochter gemaakt. Neem maar eens een kijkje op mijn blog ;-)

butiksofie zei

this looks yummy and your boys are so cute, hughs Anja

maarnietvangrijs zei

Wat een leuke blog heb je en die tassenpatronen zijn geweldig! Ga ik zeker een keer gebruiken!
Groetjes, Sacha (maarnietvangrijs)

Jolanda zei

Wat een gezellige post.Leuk uitstapje hebben jullie gemaakt end an ook nog lekker aan het opruimen en klussen.Leuke plannen hoor, succes ermee. En bedankt voor je recepten, ziet er heerlijk uit! Hier gaan we weer aan het werk en naar school morgen, jullie nog even genieten van de vakantie, lieve groet

Monique zei

Zoonlief heeft met opa en oma ook een bezoek aan Railz gebracht. Hij was er de dagen erna nog steeds overvol van ;o)

De preitaart ziet er simpel en lekker uit. Ik zal het hier ook eens proberen. Dank je wel voor het delen!

vlijtig Liesje zei

Dat Hema kaartje had ik ook! Zo kun je nog eens leuke reisjes maken.

Heerlijk dat de zolder is opgeruimd: dat geeft zo'n prettig gevoel.

Onder de knotwilg zei

Beetje late reactie, maar vooruit :-)
Wat leuk dat je de kokoskoeken geprobeerd hebt en dat ze in de smaak vielen!
Je recept van het preitaartje lijkt erg op mijn recept, en dat vinden we hier ook altijd erg lekker. Helaas wil de prei van 't jaar niet erg op de tuin, we zijn wat te laat geweest met zaaien denk ik...


Groetjes Tineke

NZ zei

Als het aan mij lag, zouden we elke week zo een lekkere preitaart eten. Maar helaas zijn er hier (buiten mij om) geen liefhebbers van quiche e.d.
Die van jou ziet er heerlijk uit.
Ik zou zeker blij zijn als iemand het meenam naar een bbq.

Gr,
Julia

Lentebloemen zei

Preitaart ziet er lekker uit!
Ga ik onthouden!

Ik ga nog even lekker bijlezen, Mooie foto's trouwens van die blonde koppies!!

groetjes, Linda