25 augustus 2011

Schoolbekers

Is het een 1 of een 7? Een 5 of een 3? Alle bakjes en bekers werden in de loop van de dag grondig bekeken. Uiteindelijk liep ik enigszins foeterend door het huis, behoorlijk uit m'n hum door de fabrikant van die populaire schoolbekers. Heb ik net een nieuwe gekocht (omdat ze zo lang meegaan vond ik het dat wel waard) kan 'ie misschien gelijk al weer weg omdat 'ie van 'fout' plastic is gemaakt.

Hoe het begon met deze speurtocht in mijn kasten...? Ik was vorige week -opnieuw- in het boek 'Groen, groener, groenst' van Vanessa Farquharson aan het lezen, las over pvc douchegordijnen en schadelijke stoffen die door de warmte van het water vrijkomen tijdens het douchen (wij hebben gelukkig geen gordijn). In de krant en op andere blogs had ik ook al wel eens wat gelezen over 'lekkende' bekers en foute bakjes, die oestrogeen-achtige stoffen (BPA) afgeven aan drinken en eten. BPA kan hormoonverstorend of zelfs kankerverwekkend zijn.

Om het zekere voor het onzekere te nemen drinken we thuis al een tijdje alleen nog uit glazen (voordelig ingeslagen bij de kringloop, tot nu toe nog maar eentje van de vloer hoeven opvegen ;-) Maar.. het schoolseizoen begint bijna weer en ik moet er voor alle kinderen nog een extra beker bij kopen en we hebben te weinig fruit en broodbakjes. Daarom besloot ik om het eindelijk eens uit te gaan zoeken. Als ik weet wat veilig is, kan ik gelijk iets goeds kopen. En hopelijk ook enigszins betaalbaar... maar dat terzijde...

Op de site Gewoon lekker groen vond ik een handig overzicht van alle soorten plastic, met coderingen (al jaren ben ik bezig met het milieu, met duurzaamheid maar op de de één of andere manier heb ik dit compleet gemist.. dat plastic codes heeft...), waar dat soort voor gebruikt wordt, of het te recyclen is en of het wel of niet verstandig is het te gebruiken.

plaatje van de site : http://www.babybytes.nl/vip-blog/desertrose/1295443115

Plastic met de codes 1,2, 4 en 5 kun je redelijk veilig gebruiken, als je het niet verwarmd en als het onbeschadigd is. De andere kun je beter vermijden, met als uitzondering nieuwe biologisch afbreekbare verpakkingen die ook zijn ondergebracht bij code 7.

Op Green Jump's blog stond nuttige informatie over schoolbekers van melamine. Het zou geen kwaad kunnen als er koude vloeistof in zit die niet zuur is. Nu zit in veel ranja en vruchtensap een zure component, voldoende zuur voor een reactie of niet? Dat weet ik niet. En wat is verhitten? Valt lauwe ranja daar ook onder? En wat geldt dan voor mijn thermosbeker van datzelfde merk? De koffie is heet als het in gaat. De hoeveelheid die lekt schijnt binnen de normen te blijven, maar in dit soort gevallen heb je altijd een optelsom: wat krijgen ze ongemerkt nog meer binnen? Erg gerust gesteld ben ik er niet door, al lijkt het ook niet heel erg slecht.

Ik vind het altijd lastig in dit soort zaken: wie moet je geloven? Welke informatie is dusdanig objectief dat je goed weet waar je aan toe bent? De richtlijnen van de overheid veranderen nog wel eens, er worden onderzoeken gedaan naar de schadelijke invloed van melamine of andere stoffen (terwijl we het ondertussen nog wel mogen gebruiken). Bovendien stapelen de dingen zich op, kan het per keer misschien wel meevallen maar alles bij elkaar wel over de norm gaan. Fabrikanten en bedrijven hebben achter de schermen ook een flinke vinger in de pap en dit heeft invloed op de onderzoeken die uitgevoerd worden, op wetten en richtlijnen die aangenomen worden. Aan de andere kant heb ik ook wel eens vraagtekens bij de -naar mijn mening soms te- uitgesproken meningen en argumenten van de 'anti' / kritische mensen. Als het echt waar zou zijn, denk ik wel eens, dan zou het verband toch ook duidelijker aan te tonen moeten zijn dan nu het geval is.

Kortom.. ik zoek mijn weg in alle informatie en ga me er verder in verdiepen de komende tijd. Ik zou het leuk vinden als jullie je mening willen geven of kennis hierover willen delen, een soort van gedachten uitwisselen via m'n blog. Hoe denken jullie over het gebruik van plastic bekers, flesjes en bakjes? Zou er reden zijn om je zorgen te maken of valt het allemaal wel mee? Wat geven jullie mee naar school (en waarom)?

13 opmerkingen:

Kopka zei

Mijn keuze is gemaakt, dochter gaat haar eerste schooldag een mooie beker/bidon van Klean Kanteen meenemen en een broodtrommel van Lunchbots. Op Greenjump.nl kun je ze terugvinden.

Succes met je zoektocht.

Groet kopka

HOEPZIKA ! zei

Ik kocht voor mijn jongste dochter een nieuwe drinkfles van Earthlust te verkrijgen bij puurspeelgoed.nl. Helaas niet goedkoop, maar wel heel gezond....

Anoniem zei

Gebruik voor onze kinders al meer dan een jaar de broodbakjes en kleankanteenbekers van greenjump. Precies als Kopka. Perfect hoor, hebben nog nooit gelekt, gaat niet kapot.

Weet dat ze er over vijf jaar nog mee doen, het is de aanschaf echt waard. En je wet zeker dat er geen troep in zit.

Kaatje1010 zei

met wat geklik op je mooie blog geraakt... Veel succes met de zoektocht..

Lies86 zei

Ik let totaal niet op materiaal, let wel op duurzaamheid, of het niet lek gaat, en bij bakjes of ze ingevroren kunnen worden en in de vriezer kunnen.
Geloof niet zo in alle weekmakers die slecht voor je zijn als je er hoogstens een minuut per dag aan lurkt....

Anoniem zei

Nee, daar kan ik me nu echt geen minuut druk om maken, ik geloof er niet in dat die halve minuut drinken uit een beker en die 3 uur dat een stukje ontbijtkoek in een plastic bakje zit kankerverwekkend zou zijn.
Ik denk dan meer aan de inhoud van die bekers en bakjes!Dat zie ik bij mijn kinderen, zolang ze op de basisschool zitten stop je in die bekers en bakjes wat gezond is en waar het liefst niet al te veel E-nummers inzitten en dan gaan ze naar het VO en eten ze het "tekort"van de afgelopen jaren in een half jaar weg, wat geven de meeste 12-13-jarigen nou om E-nummers, als het maar lekker is. Dus een beetje nuchterheid is wel op zijn plaats, denk ik.

gerrie zei

Als er een merkteken van een glas en vork in het product staan is het veilig voor voedsel. Tupperware is prijzig maar geeft wel een onbeperkte garantie op materiaal en fabricagefouten. Ik vind dit nog steeds het beste product.
Hartelijke groet en tot laters
Gerrie

ella zei

Mijn kinderen zijn ondertussen zo groot dat ik daar niet meer mee zit. Ik heb me er nooit zo druk om gemaakt, dit soort dingen waren toen ook niet zo bekend. Ze zijn allebei gezond en volwassen zonder noemenswaardige gezondheidsproblemen geworden.

Ben benieuwd naar de uitkomst van je onderzoek.

Onder de knotwilg zei

Heb het me ook wel eens afgevraagd, maar nooit echt goed in verdiept. Ik lees dus lekker even mee!

Groetjes Tineke

Bespaarmama zei

Ik heb me om dit soort dingen eigenlijk ook nog nooit druk gemaakt (dochter gaat nu naar groep 3), maar wat hier met stip op één op mijn ergernissen-lijstje staat is het gelek van die bekers!

Haal elke keer de mepal, maar uiteindelijk lekken ze hier binnen het half jaar en is het weer tijd voor een nieuwe beker..

Wil de kleankanteen beker wel een keer proberen.. En dan voornamelijk om het feit dat ze zeggen 100% lekdicht te zijn (met de speciale schroefdop tenminste).. Denk dat ik van de week een bestelling plaats (in de hoop dat dochters schooltas voortaan droog blijft ;))

Vlijtig Liesje zei

Ik heb goedkope plastic bakjes van de Action, en geef momenteel pakjes drinken mee van de Aldi omdat de bekers altijd lekten.

Ik weet dat er rvs bakjes zijn, die zeker veilig zijn, maar die zijn zo schrikbarend duur. Bovendien denk ik dat het uiteindelijk wel zal meevallen met die giftige stoffen. En dat hoop ik ook...

Jente zei

Bedankt voor de reacties en tips. Ik ben aan het lezen, er is best wat onderzoek naar gedaan. Met wat ik er nu van weet denk ik dat het vooral de optelsom is van alles wat je in de loop van de dag binnenkrijgt (zelfs via kassabonnen!). Wil me er eerst nog beter in de verdiepen en dan meer in een blogje...

@ bespaarmama... een gekke vraag misschien? Maar stop je de deksels toevallig de vaatwasser? Daar kunnen ze niet tegen. Wij wassen ze met de hand af en ze gaan al jaren mee.

Sigrid zei

Ook ik heb bekers van Kleen Kanteen aangeschaft voor de kinderen. En nu voor de jongsten 2 leuke bekers van Sigg. Daar zit een hele mooie, goedsluitende dop op. Ze zijn niet goedkoop maar als ze er heel wat jaren mee vooruit kunnen vind ik dat geen probleem. Pakjes drinken meegeven is en slechter voor het milieu en slechter voor mijn portemonnee...

Ik kende het lijstje met de nummers nog niet, ga zo eens kijken wat wij hier in de keuken hebben staan. Dankjewel! En ik ben benieuwd waar je voor gaat kiezen