19 oktober 2008

Werkbeschrijving schooltas

Voor een schooltas met de afmetingen 24 bij 22 cm heb je nodig

* Verschillende soorten stof
* (dunne) fiberfill
* schouderband (1,25-1,5 meter) en 2 gespen om de band in lengte te kunnen verstellen
* sierband (26 cm), een lintje en een knoop

De schooltas heb ik gemaakt met de onderstaande afmetingen, voor het gemak heb ik de naden meegerekend.

Je kunt op de foto's klikken voor een vergroting

Stap 1. Naai de voorkant

Naai de stof met de verkeerde kant tegen elkaar. De stof omkeren en leg de fiberfill strak tegen de naad.Vouw de stof terug en speld alles goed vast. Stik de bovenkant twee keer door.Stap 2. Naai het tussenstuk vast aan de voorkant

Speld de stof en fiberfill van het tussenstuk op elkaar. Leg de stof die aan de buitenkant van de tas komt aan de onderkant (hier de roze blok). Vouw de stof die aan de buitenkant komt naar binnen, over het fiberfill heen. De stof van de binnenkant vouw je er dubbel tegenaan en stik het twee keer door op dezelfde afstand als de voorkant.

Speld daarna het tussenstuk aan één kant tegen de voorkant, de stof die aan de buitenkant van de tas komt ligt onder en naai de zijkant dicht.
Tip: steek een speld op 22 cm afstand van de bovenkant zodat je weet tot hoever je moet naaien.

Om een mooiere hoek te krijgen en om de fiberfill goed vast te houden stik je het tussenstuk overdwars door.
Hierna vouw je het tussenstuk 'de hoek om' en speld je het vast. Steek nu een speld op 24 cm vanaf de zijnaad voor de juiste breedte. Naai de onderkant van de tas vast. Opnieuw het tussenstuk overdwars doorstikken en de stof 'de hoek om' vouwen.


Om de bovenkant netjes aan te laten sluiten heb ik eerst de helft van de zijkant dichtgestikt. Toen heb ik gemeten wat de exacte afstand was tot de bovenkant van het voorstuk. De bovenkant dichtgenaait (zoals hierboven staat beschreven) en ben vervolgens verder gegaan met de rest van de zijkant.

Als alle naden zijn genaaid alles netjes afwerken met een zig-zagsteek. (Stof die buiten de zig-zag uitsteekt kun je afknippen)

Het eerste deel van de tas is klaar.
Stap 3. De achterkant in elkaar zetten

De achterkant van de tas kun je maken vanuit één deel stof of zoals bij dit voorbeeld met een extra stofrand (de roze blok).
De twee losse stukjes stof van de stofrand naai je op elkaar. Het sierband naai je op de juiste plek vast (zover mogelijk aan de rechterkant, zodat je er staks naast kunt stikken als je de stofrand vastnaait).


Leg de stofrand met de goede kant onder op de juiste plek, speld hem vast. Controleer even of je het sierband ook hebt vastgespeld en naai het op elkaar.
Leg de stof die aan de binnenkant komt met de verkeerde kant op de goede kant van de buitenkant en naai het bovenaan vast.

Nu naai je het gedeelte dicht wat straks de flap wordt. Speld de gewenste afstand af, hier 23 cm. En naai aan beide kanten het deel van de flap dicht.Keer de stof binnenstebuiten en leg de fiberfill in de flap. Speld de lagen stof op een flink aantal plekken aan elkaar vast, zodat de lagen niet kunnen verschuiven.
Naai de stof op diverse plekken vast (een beetje afhankelijk van het patroon van je stof), bv. langs alle zijkanten, bij het sierband, bij de overgang van de flap naar de achterkant van de tas.

Stap 4. Naai de achterkant vast aan de tas


Tot slot naai je de achterkant vast aan de rest van de tas op dezelfde wijze als de voorkant. Leg de plek waar de flap eindigt op het tussenstuk, de buitenkant naar binnen. Speld alles vast en naai de tas per kant in elkaar. Ook nu kun je om de hoeken netjes te krijgen speld steken ter hoogte van het stiksel in het tussenstuk, zodat je weet tot hoever je moet naaien.

Knip alle overtollige stof en fiberfill af en werk het af met een zig-zag steek en eventueel met wat baisband.

Stap 5. De afwerking
Keer de tas binnenste buiten en naai op de zijkant de schouderband met gespen vast met een lapje stof.


Tot slot een lintje aan de binnenkant van de flap naaien en een knoop aan de voorkant en de tas is klaar!10 opmerkingen:

Judith zei

Wat leuk dat je dat patroon wil delen met ons. Ga er zeker eentje maken!

Groetjes Judith

Over mij zei

Jeempie... ziet er best wel wat ingewikkeld uit.. Ben benieuwd of ik er wel aan durf te beginnen...

Zeeuwse Mama zei

Ik hep-um hoor, hij is errug mooi geworden!! Ik plaats er nog wel een berichtje over op m'n blog de komende dagen ;-) mag ik daar ook een link naar het vliegertje al zetten? Of liever nog niet?

Clarien zei

Wat ontzettend lief dat je al dat werk doet voor onbekenden! Ik ben heel erg blij met deze uitgebreide en gezellige werkbeschrijving!

Zodra de avonden kouder worden ga ik eraan werken. Mijn plan is er 3 klaar te hebben VOOR 5 december, voor onze 3 dochters. Ik zal het laten weten, en als het lukt een foto sturen.

Christel zei

Nou, ik kan er met bewondering naar kijken. Kan me voorstellen dat de beschrijving veel werk was. Hoe krijg je die teksten op je foto's? Erg handig namelijk.

Mirjam zei

Wow, heb diep respect voor mensen die zoiets kunnen maken! :)


Groetjes, Mirjam :o)(hier via Sandra)

jolanda zei

hoi jente wat een leuk patroon heb er net een af voor mijn dochter die 8 werd zoon van bijna 6 wil er een met dino's nou die stof nog en mijn kleine nichtje een met hartjes stof alledrie leuk verjaardagscadeautjes nog veel succes met je leuke blog

Bloemenmeisje zei

onwaarschijnlijk knap. Leuke stofjes!!!

Anoniem zei

Ik heb hem net gemaakt van een oude spijkerbroek en luipaard stof voor mijn dochter van acht. Ze is gek op wilde dieren. Hij is erg leuk geworden. bedankt voor de goede beschrijving. groetjes ofira

Anoniem zei

hier was ik naar opzoek!! morgen mag mijn dochter stofjes uitzoeken en ga ik heerlijk aan de gang!