14 juli 2010

Een apart maar lekker recept

Ik kan het niet laten en plaats voor we weggaan toch nog even een berichtje :-)
'k Geniet lekker van de vakantie, van het bijpraten met vriendinnen, van het goede nieuws dat we kregen van mijn zusje dat alles in orde is, van de moestuin. Wat groeit alles daar ontzettend hard! We hadden ons eerste maaltje bieten, onze twaalfde krop sla en vier courgettes in drie dagen.


Waar laat je die als je bijna op vakantie gaat? Eentje heb ik meegenomen voor m'n schoonzusje toen we op ziekenbezoek ging bij ons neefje, eentje ging door de spaghettisaus en eentje verdween in de jam.

In de jam? De ogen van de andere gezinsleden werden zo groot als schoteltjes toen ik het voorstelde. Dat kan toch niet smaken! Maar degene die de grootste ogen hadden moesten toegeven... het smaakt niet zoals het klinkt, eigenlijk is het best lekker. Net als van die jam, die we toen in Engeland hadden gegeten zei mijn man, van die marmelade. Het smaakt fris zuur-zoet met een beetje een bitter vleugje (met halfzoete geleisuiker lijkt het me nog lekkerder, want het is vrij zoet)

Het is makkelijk te maken, voor vier potten jam heb je nodig: 1 kg courgette, het sap van 2 citroenen (en het rasp van één citroen), het sap van één sinaasappel (ik deed er een scheut sap uit een pak sap bij) en 1 kg geleisuiker. De courgette heb ik in de Quickchef fijngesneden, laten pruttelen met het sap en de rasp. Tot slot de geleisuiker erbij, kort laten koken, even de staafmixer erin om alles mooi fijn te maken en dan alles in steriele potten gieten.

Verdere inmaakplannen moeten wachten tot na de vakantie, we gaan morgen de boel bij elkaar zoeken en inpakken. Op naar Zeeland, het strand, de zee!

10 opmerkingen:

Jantine zei

Wat zul jij opgelucht op vakantie gaan met het bericht dat alles goed is met je zusje!
Veel plezier!

Goud of Zilver zei

Ik zou het zelf ook niet bedacht hebben om er jam van te maken.
Fijne vakantie.

Groeten Herma

'n Elzetje zei

Goed bericht zeg over/voor je zus!! Idd opgelucht op vakantie nu.
Leuk de courgette-jam; ik maakte er vorige week voor het eerst een salade daarmee (normaal roerbak ik het), was heerlijk fris.
Geniet van Zeeland, groetjes,
Idelet

Anoniem zei

Fijn dat alles met je zusje goed is, dan ga ook meer ontspannen op vakantie.
Waar ga je naar toe in Zeeland? In een huisje? twee weken?
Geniet ervan en hopelijk mooi weer!
Mariam

Mama Monique zei

Wat fijn dat je dit bericht nog net voor je vakantie binnen kreeg. Een hele geruststelling lijkt me zo.

Geniet van de komende dagen! Het is jullie van harte gegund.

Vlijtig Liesje zei

Een bijzonder recept! Dank je. En wat fijn van het goede nieuws van je zus.

astridreinders zei

Inmiddels geniet jij hopelijk van je vakantie en ben ik blij met het recept. Hier een overvloedige courgette oogst dus 'iets anders' er mee doen is wel eens leuk!

Anoniem zei

Wat een lekker receptidee van die jam. Ga ik ook uitproberen.

Heyya

Anoniem zei

Ik heb de jam gemaakt (met halfzoete geleisuiker). Erg lekker! De jam valt ook goed in de smaak bij de kids. Bedankt voor het recept!
Heyya

jente zei

@ Heyya: leuk om te lezen dat het in de smaak valt! Ik ga binnenkort ook nog wat potjes maken, heb nog genoeg courgettes liggen ;-)