29 juli 2010

Nog meer courgettes...

Op verschillende blogs, in de dagelijkse mijmering van Annemiek en in de Genoeg. Overal duiken courgettes op en dan wordt vooral de gulle kant van deze plant genoemd... De eerste courgette wordt dankbaar van de plant geplukt, maar op een gegeven moment weer je niet meer wat je ermee moet: roerbakken, in de salade of in de soep, uitdelen...

Voor mijn vakantie had ik al een recept voor jam geplaatst. Vandaag een erg lekkere ovenschotel en courgette in zoetzuur.


Gevulde courgette met ham, een uitje, peterselie, Hüttenkäse en geraspte kaas is iets dat we regelmatig eten in de zomer. Het recept heb ik ooit eens uit de Allerhande gehaald, hier en daar wat aangepast. Vandaag heb ik er een restje wilde rijst door gedaan en wat knoflook. Erg lekker!


Het zoetzuur recept komt van het blog van Vrekje. Ik heb hier ook een eigen draai aan gegeven en heb de courgette samen met gesnipperde rode ui en fijn geraspte wortel in het zoetzuur gezet. Of het lekker is? Het moet nog een weekje staan en dan is het op smaak. Ben erg benieuwd, ik heb nog nooit eerder zoetzuur gemaakt en dan voelt het echt als een experimentje (met alle wijze lessen die bij een experiment horen: het kookvocht is (bijna) niet te verwijderen van het aanrecht/pollepel/gasfornuis door de gele kleurstof in de Kurkuma... of minder morsen de volgende keer :-) of gelijk schoonmaken)

Op deze site staan naar mijn idee ook smakelijke (en makkelijke :-) recepten om bietjes, komkommers, tomaatjes en nog veel meer groenten in 't zoetzuur te leggen. Maar eens op zoek gaan naar extra potten, want het gaat erg snel met mijn vooraad en ik heb flink wat bieten in mijn moestuin staan dit jaar.

5 opmerkingen:

JOLANDA zei

Hoi Jente, ik maak ook altijd courgettes in zoet zuur heel veel potten vol en we eten het in de winter ook heel veel. Bij de nasi de macaronie of op een boterham met kaas. Heerlijk gewoon. Inmiddels al een pot of 20 klaar. Het aanrecht maak ik altijd weer vlekvrij met een klein beetje bleekwater op een doekje want mijn aanrecht kleurt ook altijd helemaal geel. Plus mijn t-shirt noem maar op.

Groetjes Jolanda

Anoniem zei

Het ziet er heerlijk uit!

knofje zei

Wat grappig, de courgettes schieten overal de grond uit ;)
Bedankt voor de link naar het zoetzuurrecept, daar zoek ik al een tijdje naar!

het lieveheersbeestje zei

Hai Jente! Wat een heerlijke vakantie hebben jullie gehad! Fijn hoor!!
Hmm..het courgettes-dilemma...dat kennen wij hier ook. Daarom dit jaar geen courgettes in de tuin, maar pompoenen. (Van een heel zakje zaad heb ik er uiteindelijk maar drie overgehouden!)Dat is nog niet zo'n heel grote plant maar bloeit al wel.
Ik vind dat zoetzuur wel een heerlijk idee! Hier zijn we ook gek op atjar, lijkt het daar een beetje op? Als ik nog courgettes krijg van wanhopig kijkende buren en zo...dan zeg ik zeker ja!
Groetjes mama lieveheersbeestje.

Anoniem zei

lieve Jente,

Ik wilde je even laten weten dat ik sinds kort je bloq ontdekt heb en het een enorme ispritatie voor mij is!
tijdens mijn koffiemomentje lees ik nu al je berichtjes.
ga vooral zo door!


hartelijke groetjes,

Linda