12 februari 2011

Over kippen en eieren

Voordat er weer meer dan een week voorbijgaat zonder nieuws, even een kort berichtje. Over kippen deze keer :-)  Al maanden wordt er aan tafel gepraat over kippen. Dochter en ik hebben onze zinnen er op gezet, wilden het zelfs gezamenlijk voor onze verjaardag vragen. We hebben de gezellige kanten, gezonde kanten, duurzame kanten, scharrel kanten, budget kanten en alle andere kanten van het houden van kippen op tafel gelegd. Maar helaas... tot nu toe nog zonder resultaat. Manlief wil geen kippen. En hij heeft ongeveer net zoveel tegenargumenten. Het werk wat je eraan hebt voordat je ze kunt houden (= het hok dat hij 'moet' maken), het schoonmaken, de kosten van voer, de eierloze wintermaanden, dat het gezien alle kosten niet rendabel is en dat je hiervoor -tig biologische scharreleieren zou kunnen kopen... Hij heeft niet helemaal ongelijk, maar toch.. het blijft kriebelen om ietsje meer zelfvoorzienend te zijn en eieren 'uit eigen tuin' te kunnen eten.

Vanavond zag ik ineens een heel kleine verschuiving achter de barricaden, een frutseltje interesse in onze argumenten... Een mooi moment om even door te pakken, toch? Daarom wat vragen aan de kippenfans onder jullie, zodat we wat ervaringsverhalen in de strijd kunnen gooien ;-) Want ik ben een super leek met misschien wat te hoge, 'romantische' verwachtingen...

 • Wat is een makkelijk/leuk/goed ras kippen? En hoeveel kippen heb je minimaal nodig? Met z'n hoevelen zitten ze graag samen?
 • Bij de buren moeten we tijdens vakanties legkorrels geven. Ze kunnen toch ook groen voer & restjes eten? Je moet dan denk ik bijvoeren? Wegen de kosten van het voer op tegen de eieren die een kip gemiddeld legt? Of doe je het vooral voor het gezellige buitenleven gevoel?
 • Hoe doe je het als de kippen wat ouder worden? Laat je de kippen gezellig oud worden in je eigen tuin? Of moet je ze na een jaartje of wat weg doen?
 • ... Eigenlijk ben ik vooral benieuwd naar hoe het bevalt. Is het leuk genoeg om er aan te beginnen als je er geen ervaring mee hebt?

  22 opmerkingen:

  Anoniem zei

  Dag Jente,

  Je kunt ALLE antwoorden op je vragen vinden op: kippenforum.nl
  Wij hebben 10 kippen en alles wat ik er over weten wou stond op die site!
  Veel succes!

  Ina

  P.S: Het is echt hartstikke leuk!!

  Irene v.R. zei

  Ik zou ook wel kippen willen, maar ben bang dat onze tuin te klein is (ongeveer 48 vierkante meter)

  Wel heel leuk hoor!

  Groetjes,
  Irene v. R.

  Anoniem zei

  dag Jente , hier zijn we kippen lovers van het eerste uur!! de buren deden een buitenhok van hun gestorven konijn weg voor 50€en het staat nu al ruim 10jaar in een strook afgezetten tuin er is een slaapstuk waar vroeger twee nu drie dames in slapen en dan het "veranda " gedeelte waar ze onder een afdakje kunnen zitten en naar buiten kunnen kijken ik leg stro en ze krijgen elke dag een schep graan het goedkoopste merk BIEN VUE elke dag vers water en alle restjes die je maar kunt bedenken ook spagetthis saus of pasta of puree alles wat de de hond de poes of de cavia niet lusten! oh ja ook de caviabak word uitgekiept in hun ren wat een plezier en maar schudden met die kippen derriere je ziet ze genieten !! ze leggen hier elke dag een ei ook in de winter oh ja het hok staat op vier stenen zo staat het van de grond af en af en toe mogen ze in de hele tuin lekker wormpjes pikken en de oudste flora legt niet meer en mag lekker op pensioen!!ik eet kip maar niet mijn kippen sorry ik hou van die dieren de kinderen knuffelen ze en ik praat soms tegen ze ik heb gewone kippen gekocht 7€stuk een zwartrode een baksteenrode en een witte eventjes hadden we een prachtige haan FINDUS maar de buren waren niet akkoord dus hup mocht hij naar de boerderij waar hij zijn plicht doet!van kippen heb je bijna geen lawaai alleen eventjes als ze een eitje leggen poesen zijn geen probleem en ons hondje ook niet zolang je geen vos erbij hebt of een jachthond dat probleem heb ik allebei meegemaakt dan is er niets aan de hand!! de eieren zijn heerlijk en goedkoop je kunt gemakkelijk éénmaal in de week eieren eten als hoofdmaaltijd gevuld met tonijn en gebakken aardappelen erbij of gepocheerde met spinazie kaassaus en puree heerlijk gezond en goedkoop en in drukke legtijd geef ik graag eieren weg aan de liever buurvrouw en de dames die op ons huispassen als wij opreis zijn zweren bij de kwaliteit van onze eieren!! de groeten vanwege Jezebelle
  oh ja de kippen waren jezebelle josephine flora en rosa en nu dus flora2 , julliette en blanche alleen de laatste drie zijn nog in leven maar éénmaal je er heb wil je ze niet meer kwijt !!
  ik hoop meneer "jente" een beetje overtuigd te hebben???

  Anoniem zei

  o wat grappig Jente, ik wil ook kippen en mijn man ook niet!

  wat een geweldig pleidooi Jezebelle!

  groetjes - Clarien

  Sannah zei

  Wij hadden drie kippen, een haan. En eenmaal op dreef, gaven ze het hele jaar door alle drie iedere dag een ei. Van die witte, met zo'n rare naam, kan er nu even niet op komen (daar heb je nogal wat aan, he). Wij gaven ze naast het officiele voer ook van allerlei groentenafval en brood, rijst en wat aardappel (waren ze dol op - maar geen schillen).
  We hebben ze een tijdje los gehad (gekortwiekt zodat ze niet wegvliegen en 's avonds terug het hok in) maar dan heb je dus echt overal! kippenstront, en dat was geen pretje. Dus weer terug de ren in.
  Vond het wel heel leuk. Ook om met kids de eieren er uit te halen.
  (Reden dat ze er niet meer zijn, is dat wij er niet meer zijn; ver weg verhuisd.)

  Helene zei

  Wij hebben 5 kippen, onze hebben zowat de hele winter doorgelegd! maar dat is gewoon geluk hebben. Wij voeren veel keuken/groentenresten, en wat legkorrels en af en toe toch ook wel kippenvoer. Elke dag ruim ik de vijf hoopjes mest op, breng die achterin de tuin naar de mesthoop waar ook de konijnenmest ligt. Op de terugweg neem ik verteerde mest en compost mee terug om in de tuin te gebruiken. Dan maak ik de boel weer wat netjes, met wat houtzaagsel en wat stro! Dan neem ik meestal 4 of 5 eieren mee naar binnen, en ben trots op m´n kippetjes! en het is hartstikke leuk!!

  het lieveheersbeestje zei

  Wat zit ik hier te grinneken Jente! Ook ik droom van kippen in de tuin en ook hier zijn voor en tegenstanders te vinden..vooral manlief en oudste kind. Ze zijn bang dat ons tuintje vreselijk zal gaan stinken! Maar daar geloof ik niets van als je het tenmindste goed schoon houdt. Ik ga maar eens op die site van het kippenforum kijken..
  Groetjes!

  geldover zei

  We zouden gisteren naar een kippenhok gaan kijken, maar eht regende en ik voorzag dat manlief er een slecht humeur van zou krijgen en op t laatste moment zou afhaken. We zijn dus thuisgebleven. Ik ga kiezen voor wyandotte kriel, ze zien er lief uit, zijn niet al te groot leggen een leuk formaat ei en hebben geen veren tussen de poten, waardoor ze dus niet snel last zullen hebben van otnstekingen daar. Heb eerst getwijfeld over serama's, dat zijn hele kleine kipjes, maar na goed nadenken bedacht ik dat ik dan weinig aan de eitjes zal hebben die wel erg ieniemini zullen zijn. Ik wil vnl proberen mijn groenteafval te alten verwerken en zal ze ook gewoon voer en legkorrels ernaast geven. Heb er zo'n ontzettende zin in.

  Sannah zei

  Ja, dat waren ze: Wyandotte!

  Johanna zei

  Hier hebben we ze weg gedaan omdat we niet een geschikte oppas hadden.
  Erg jammer want het is zo gezellig, ze wieden de tuin, ze eten restjes van tafel en afval uit de tuin en dan nog de lekkere eieren die ze leggen. En het schoonmaken valt best mee. Wij gebruikten altijd hennepvezels. Iedere week de laag onder de stok er uit scheppen en wat nieuwe vezels eronder. Wel af en toe het hok ontsmetten voor bloedluis.
  De loop van nieuwe aarde voorzien en oppassen voor ongedierte. Ik mis vooral de gezelligheid en mijn bel voor onraad. Want ze zijn waakzaam.

  Elly zei

  Door verhuisplannen dit jaar, mag je zomaar een leuk blauw met wit kippenhok op komen halen, met twee dikke gezellige bruine kippen erin!
  Mooie grote bruine eieren, Ik woon in Alphen aan den Rijn, en wil een goed huis voor ze hebben. We kunnen ze toch niet meenemen! Dus Jente...of iemand anders? Afmeting hok is 280 bij 90 cm.

  Elly zei

  Ik heb ook op Marktplaats een positieve reactie, als deze man sneller is en het hok is door hem goed bevonden, gaat het feest niet door!
  Ik houd jullie op de hoogte!

  jente zei

  @ Elly, bedankt voor je aanbod. Als het dichterbij was, was ik zeker komen kijken! Maar we wonen in Zwolle en dat vinden we te ver weg om even op en neer te rijden. 'k hoop voor je dat het met die marktplaats meneer lukt en je een goed adresje vindt.

  Monique zei

  Mochten wij ooit nog eens de kans krijgen, dan komen er zeker kippen in de tuin (is op een balkon wat lastig hé?) ;o) Al is het alleen al voor het leerproces bij kinderen. Ben benieuwd of het je binnen korte tijd zal gaan lukken ;o)

  'n Elzetje zei

  Grappig het verhaal rondom de kippen! ´k Ben benieuwd of je je man om gaat krijgen.
  Wij hebben ook kippen in de achtertuin. Het zijn er vijf (ze zeggen dat je een oneven aantal moet nemen), het zijn kriel-wyandottes. Hier krijg je niet heel grote eieren van van krieltjes. Vorig jaar gekocht toen ze ong. 2 maandjes oud waren. Vanaf eind november gingen ze leggen en we krijgen nu gemiddeld 3 eieren per dag. Misschien straks wat meer als het langer licht wordt. Waarschijnlijk moet je ook niet gaan omrekenen hoeveel je er voor kwijt bent, maar moet je vooral kijken naar de gezelligheid en het leerzame voor de kinderen.
  Schoonmaken van het hok komt natuurlijk wel elke week terug.
  Veel succes met beslissen.
  Groet, Idelet

  Anderson cottage zei

  we zijn ook van plan om kippen te nemen, ik wil ze dan graag los i de tuin laten lopen, succes met de beslissing, liefs marion

  Vlijtig Liesje zei

  Helaas geen kennis van kippen, maar hier in de straat is het een trend om kippen te houden. Mensen gebruiken er hun voortuin voor, of houden ze in de achtertuin. Ik vind het grappig om te zien, dat als één gezin er mee begint, het 'besmettelijk' lijkt.

  Hetzelfde principe schijnt van toepassing te zijn op aanbouwen aan huizen.

  Anoniem zei

  He,mannen,...Ik wilde dat we kippen konden houden,maar het mag hier niet in het dorp. Nou,dan kopen we een ander huis waar het wel kan. Wie is gekker,ik of de kip?
  Juist leuk hoor en gezellig.enne, lekker vers eitje of eierkoeken,scrambled eggs.Maak hem maar lekker met ei recepten.Of, eieren worden ook steeds duurder zeg.

  Succes, Wilma

  lieke zei

  wij hebben drie kippen van de legbatterij gered. maar zelfs vrije uitloopkippen hebben het niet veel beter. om maar over de onnnodige hoeveelheid medicijnen die ze krijgen te zwijgen.
  ons kippen hok is simpel. de stok waar ze op zitten is er een uit de tuin en een oude stoel. de plek waar ze hun eitjes leggen is een maand op zijn kant. de waterbak is een oude hondenbak. in de ren hebben we van takken een klimrek gemaakt. waar ze lekker op kunnen vladderen. en eieren hebben we zelfs in de winter. ze houden afgewisseld een winterstop.
  en ik vind het dus zeker veel goedkoper als eieren uit de winkel en nog diervriendelijker ook.
  ik zou zeggen doen.(mijn man wilde eerst ook niet)
  succes ermee!

  groetjes lieke

  Anoniem zei

  Kijk eens op marktplaats of er geen kippen met hok (gratis) af te halen zijn.

  Hier worden regelmatig kippen en hanen gedumpt. Gisteren stond er zelfs rot hok met 3 prachtige krielen erbij.

  Je kan ook eens contact opnemen met b.v. dierenopvang st. Melief. Die zoeken voor gevonden en ten dood opgeschreven dieren heel vaak een nieuw huis. Zij bemiddelen vaak tussen diverse nederlandse dierenopvangen en mensen die b.v. dieren zoeken.

  Heb je gelijk nog een extra argument om man zover te krijgen...

  Anoniem zei

  onze oudste twee kippen zijn 9 jaar!! Ze leggen niet meer de andere twee zijn 7 en 5. De oudste dams hebben deze zelf uitgebroed. We hadden eieren van de kinderboerderij gehaald en de broedse kippen deze eitjes gegeven. gelukkig kwamen er kipjes uit en geen hanen.
  In de winter hebben we geen eieren. Onze kippen leggen nu nauwlijks meer. ze zijn te oud. In de zomer hebben we ongeveer 6 eieren per week.

  Groetjes. Marie

  MvB zei

  Hoi Jente,
  Wij hebben ook geen hele grote tuin. Maar toch drie kippen en een haan. En we hebben er veel plezier van. Wij hebben wel krielen overigens, dus de eieren zijn kleiner.
  Overigens, je moet er wel tegen kunnen dat ze je tuin ook flink kaal kunnen pikken! Ik merk dat ik me daar toch wel op verkeken heb en dat inmiddels niet meer leuk vind.