17 februari 2011

Zakgeld en een onverwachte kans

Uhm... , zei vriendin, ik heb jouw naam doorgegeven op mijn werk. Ze krijgen veel extra cliënten en hebben snel iemand nodig...het waren allemaal echt van die 'Jente' dingen, die ze vroegen. Dus ik heb maar gezegd dat ik wel iemand wist... (pff, het hoge woord was eruit :-) Vanmiddag een telefonisch gesprekje gehad en volgende week mag ik langskomen voor een sollicitatiegesprek! Het lijkt helemaal mijn 'ding' en ik fleur er helemaal van op. Want hoewel het goed is dat ik thuis was een tijdje, ik heb het werken gemist. En dan nu deze kans, een kleine baan in de ambulante hulpverlening met een doelgroep waar ik graag mee werk. Ik ben erg benieuwd hoe dit balletje verder gaat rollen!

Verder heb ik afgelopen week een kinderrekening geopend voor dochter. Haar spaarpot zit altijd vrij vol, ze weet nooit wat ze moet kopen omdat ze alles al heeft. En nu wil ze sparen, voor een boerderij (eventueel in Frankrijk) en ezeltjes om met de spulletjes die ze in haar moestuintje wil verbouwen naar de markt te rijden (Ja, mama, voor jullie gaat dat misschien te langzaam, maar ik heb geen haast! :-). Mocht alles doorgaan, dan mogen wij komen logeren op haar mini camping, met 50% korting. Geweldig toch?
En...mocht het met die boerderij niet helemaal lukken, dan kan ze altijd nog kippen kopen als ze achttien is ;-) Want met die kippen gaat het denk ik voorlopig toch niet goed komen. Erg leuk om al jullie reacties te lezen! Wij willen het nu nog liever, maar manlief is nog niet zo ver. De aanhouder wint, dus we gaan gewoon door met ons offensief...

Het opening van de kinderrekening voor de oudste stond al een tijdje op ons actielijstje. Onze kinderen krijgen vanaf groep drie een beetje zakgeld, 0,50 cent per week en onze dochter in groep 5 krijgt een euro. Dit sparen ze voor dingen die ze graag willen hebben, voor kleine kringloop of rommelmarkt aankopen en ze kopen samen een klein cadeautje als er binnen ons gezin iemand jarig is en voor opa & oma. Snoep of onzin dingen willen ze er eigenlijk nooit van kopen, 't scheelt misschien dat we weinig naar de stad gaan en geen folders krijgen.

Als ze iets willen kopen, dan moeten ook altijd een bepaald bedrag overhouden, ongeveer een derde van het aankoopbedrag. Zo leren ze dat je altijd meer moet sparen, dan dat je op dat moment nodig hebt om het te kunnen kopen. Hoe duurder het artikel dat ze willen kopen, hoe meer ze ook moeten overhouden. Dit bespreken we altijd van te voren, voor we naar de winkel gaan. En ze weten ook dat als er iets duurs gekocht is dat het dan voorlopig eerst weer flink sparen is. Meestal hebben ze dat er voor over, zoals de middelste die een poosje geleden een grote legodoos heeft gekocht (met flinke korting). Hij mag nu in principe niets meer kopen tot de zomervakantie van zijn spaargeld (behalve bv. met de kleedjesmarkt op Koninginnedag of iets kleins in de kringloop). Soms vindt hij dat lastig maar als we dan nog even praten over zijn super aankoop en hoeveel plezier hij daarvan heeft, dan kan hij er prima mee leven. En wij ook, want hij gaat nog net niet slapen met die lego onder zijn arm... zo mooi vindt hij het na twee maanden nog steeds.

Zo hopen we een goede basis te leggen voor het omgaan met geld: sparen voor je koopt, nadenken over wat je koopt, een deel van je geld gebruiken voor anderen (cadeautjes) en het op = op principe: je kunt het maar één keer uitgeven en wil je dan ècht graag dat ene?

11 opmerkingen:

Mama en zo zei

Haha, ik heb lachend de fantasie van je dochter gelezen!
Leuk dat er een kans op werk voor je open ligt. Ben benieuwd wat het op gaat leveren! Succes in elk geval.

Margot zei

wat een mooie plannen heeft je dochter!

Joke zei

Wat doe je dat goed, zo je kinderen leren om met geld om te gaan!

De sfeer van ..... zei

Wat een prachtige plannen heeft je dochter, heerlijk om te lezen! Dat van je zakgeld en sparen, en een deel daarvan overhouden hebben wij nou ook toegepast.

Hopelijk word de kans waar dat je mag werken. Dat zou toch geweldig zijn!

Groeten van Petra

lieke zei

gefeliciteerd met je werk.
bij ons gaat het ook zo met zakgeld. ze moeten een aanzienlijk bedrag overhouden. wel krijgen ze van ons een deel van het aankoop bedrag als ze heel goed hebben gespaard. zie het als een soort rente of beloning.zo hopen we ze nog meer te stimuleren om te sparen.
en onze zoon wil al sparen voor een auto, hij is nog maar 8 ;-)

groetjes lieke

Franse Lelie zei

Ik hoop dta ik je kan feliciteren volgende week! wat leuke en spannend, succes hoor, ik ga voor je duimen.
En wat leuk dat zakgeldverhaal en zo herkenbaar. Bij mij zijn ze nu 17 en 20 en het heeft goed gewerkt hoor. Ook kleedgeld kregen ze vanaf hun 13-14e jaar. Moeilijk in het begin maar zo leerzaam. Lieve groetjes

Monique zei

Wat goed om te zien dat ze er nu al zo mee bezig zijn. Hier hebben we voor manlief een spaapot voor de centjes van opa's of oma's, van ons krijgt hij nu (nog) geen zakgeld. Wij dachten het met vijf jaar te gaan starten.

Wat een heerlijke droom heeft je dochter trouwens. Vasthouden hoor!

Anderson cottage zei

oooh mag ik ook op je dochters camping komen logeren ? wat geweldig, lijk ik wel toen ik klein was, mooi om te lezen enne kippen, we willen ze ook zo graag, zie mijn blogje, liefs marion

Johanna zei

Zou leuk zijn om zo aan een baantje te komen en helemaal iets wat je graag doet. Wat een lieve dochter heb je. Leren om met geld om te gaan is een goede zaak he, helemaal zo jij dat doet. Helemaal goed.

janneke zei

nou, wat grappig zeg! christi heeft precies vandaag voor het eerst iets van haar spaargeld gekocht: een stabilo pen, zoals ze op school gebruikt.
hartstikke duur, maar wij vonden het wel een mooi duurzaam iets; en het geld dat ze heeft, heeft ze meestal met rapporten van opa en oma gekregen; dus dat past er wel bij.
ik ga ook eens over zakgeld nadenken; wel goed plan!
liefs, janneke

Tineke zei

Geweldig, die droom van je dochter!
Goed idee die 'zakgeld regels' ga ik onthouden voor als mijn dochtertje er aan toe is...