27 februari 2011

Moestuin kriebels

Ook al sneeuwt het hier op dit moment... het begint weer helemaal te kriebelen om met de tuin aan de slag te gaan, plannetjes te maken voor het komende jaar en te dromen over wat ik met de oogst kan gaan doen. Dat laatste kwam ook omdat ik net vandaag weer een potje kwallenjam uit de gangkast heb gepakt. Zo wordt de courgettejam hier gekscherend genoemd door de kinderen... gelukkig smaakt het stukken beter dan het klinkt :-)


Gisteren ben ik thuis wat aan het rommelen geweest, mos tussen de planten vandaan gehaald (leuk om bakjes met bolletjes mee te pimpen), takjes en oude plantjes weggegooid,  de Japanse wijnbes gesnoeid en de nieuwe takken vastgemaakt. Heerlijk om weer buiten bezig te zijn, met de handen in de tuin te wroeten en je gedachten de vrije loop te laten.


'k Ben nog niet bij de moestuin geweest de afgelopen weken. De laatste keer dat ik er was waren al mijn preien keurig afgeknabbeld en van de boerenkool waren alleen nog zielige stengels over.. Ik hoop maar dat het gesmaakt heeft bij de eenden of konijnen die hun buikjes rond kwamen eten :-)

Komende week wil ik ook daar aan de slag gaan, rommel opruimen, onkruid wieden, een stuk grond losmaken en een tunnelkasje neerzetten. Kan ik de eerste spinazie vast gaan zaaien, een vroege soort die je al vroeg in het voorjaar in de koude grond kunt zaaien.


Verder kan ik een mooie, nieuwe aanwinst naar de tuin brengen, een stevige kist voor het tuingereedschap! Vorig jaar bewaarde ik mijn gereedschap onder een tunnelkastje, dat ik niet gebruikte. Niet ideaal, het gereedschap werd er niet mooier op en het lag ook nogal voor het grijpen (al heeft niemand daar gelukkig gebruik van gemaakt). M'n man heeft in de vakantie een mooie opbergkist gemaakt, met een apart vakje erin voor kleine spullen en zakjes zaad. Met een kussentje erop kun je hem gelijk als bankje gebruiken, lekker genieten van het uitzicht met een thermosbeker koffie erbij... 'k Ben er helemaal mee in mijn nopjes :-)Boven op onze slaapkamer staan twee minikasjes, de eerste groente is net ontkiemd.Altijd een mooi gezicht, die eerste blaadjes boven de grond. Zo fier omhoog naar het licht.

Straks wil ik een paar kweekbakjes maken (of wat wc rollen opzoeken, dat kan ook) en wat koolrabi en sla voorzaaien. Elke keer een beetje, zodat we straks niet tien kroppen sla in één week hoeven weg te eten. Alhoewel, teveel zaaien hoeft niet gelijk een nadeel te zijn! Afgelopen jaren heb ik regelmatig plantjes als aardigheidje, bedankje of bij een verjaardagscadeautje weggegeven. In een mooi potje, met een labeltje eraan en een leuk papiertje erom ziet het er feestelijk uit. Iedereen reageerde er erg enthousiast op tot nu toe. En voor mensen die groente uit eigen tuin leuk en lekker vinden kun je ook nog andere cadeautjes bedenken. Zo gaf ik gisteren de buurman voor zijn verjaardag, naast een 'echt' cadeautje, een knipkaart voor "Vijf keer verse vitamines' (onder voorbehoud van een redelijke oogst :-).

17 opmerkingen:

Monique zei

Ha, hier toevallig gister de eerste zaadjes de grond in gedaan. Hier staat er nu ook een bak in de vernsterbank, klaar voor het nieuwe seizoen.

Mooie kist heb je trouwens! Daar zullen je spullen vast mooi in blijven.

En euhh.. sneeuw?!?! ;o)

Mariska zei

Hier is het ook een witte wereld ,mijn komkommer zaadjes schieten de grond uit ook bij mij liggen de wc rollen in de vensterbank klaar voor actie ,wens voor jou ook een hele goeie oogst .

groetjes Mariska

Anderson cottage zei

oooh wat geweldig, die kist die je man heeft gemaakt voor je, ik zie je al helemaal zitten genieten , moe van het eerste werk in je tuin bij de eerste warme lentedag, kan niet wachten net als jij, geniet ervan , liefs marion

Johanna zei

Heerlijk die verhalen te horen. Vandaag heb ik de laatste magere preitjes met wat gesneden wortel en paprika ingevroren voor de soep.
Zaadjes vind manlief nog wat te vroeg hij heeft het idee dat zaaien in de volle grond een beter resultaat heeft.
Mooie kist heeft je man gemaakt en goed gereedschap hoort onder een... afdakje.

Liesbeth zei

Raar weertje,hier in België hadden we vandaag een zonnige dag!
Ook bij ons wordt er rechtstreeks in de grond gezaaid,enkel bloemetjes zitten ook al te kiemen in de veranda!

Liefs,

Liesbeth

Peet's wereld zei

Wat een leuk idee om je plantjes cadeau te doen. Creatief en nog goed voor je portomonee ook.
Mooie kist hoor, ziet er mooi uit en nog nuttig ook.
lieve groet van Peet

Franse Lelie zei

Lekker bezig ben je al! En wat een mooie kist heeft je man gemaakt...lekker plekje in t zonnetje, zie het helemaal voor me. Hier was het de hele dag regen...maar het wordt beter deze week, geniet van t zonnetje dat gaat komen, lieve groetjes

Petra zei

Erg handig zo'n kist en nog multifunctioneel ook! Fijn zo'n handige man.

Vlijtig Liesje zei

De kwallenjam heeft zijn naam inderdaad niet mee! Hier gelukkig geen sneeuw vandaag, maar donderdag lag er wel een wit pak.

wilma zei

Hier is het nog gewoon winter. Onder nul,berkoud en niets geen gezaai of iets.
Ik dacht dat je een verrassing had zeg toen ik de kist zag. Echt,ik dacht een kippenhok,toch nog. Maar nee.Dit is ook superhandig hoor. Groetjes, Wilma

Tineke zei

Hoi Jente,

Wat een mooie kist is het! Daar zal je vast veel plezier van hebben. Handig ook dat kleine vakje voor zaadjes e.d..
Kan zelf ook niet wachten om weer te gaan zaaien en écht aan het werk te gaan...

Groetjes Tineke

P.s. 'k Ben benieuwd naar je recept van de jam, hier delen we de courgettes vaak uit omdat we er te veel hebben!

janneke zei

ha jente
ik heb ook al flink wat zaad; maar laatst waarschuwde iemand me voor binnen zaaien; dat dat van die pierige plantjes oplevert.
wat is jouw ervaring daarin?
zaai je bloemen ook voor?
groet, janneke

Linda zei

Wat een mooie en handige kist heeft hij gemaakt, ik ben er jaloers op joh!, echt gaaf!
Ook mooi met dat dakleer erop, blijft hij jaren goed!

Misschien ga ik dit ideetje hier eens laten zien, kijken of de mijne hiervoor te porren is!

en wat leuk de knipkaart, is echt origineel!
Heerlijk hé weer even in de tuin te zijn.
Ik geniet zó van al die mooie voorjaarspotjes narcissen enz.

Hier geef ik ook vaak narcissen of blauwe druiven cadeau, beetje mos erin, leuk kaartje enz.

groetjes, Linda

Tineke zei

Bedankt voor de receptenlinks die je bij m'n blog achterliet. Zaai jij de courgettes of gebruik je plantjes?

Groetjes! Tineke

jente zei

Dank voor alle complimenten :-) Hij is inderdaad erg handig, mijn man.

Wel of niet voorzaaien, wordt een paar keer genoemd.

Ik doe het vaak wel, omdat ik het leuk vind en geniet van het voorjaar in huis :-)
Maar ik doe het niet te lang van te voren, courgette en pompoen kunnen bv. pas half mei in de volle grond en die zaai ik dan in april pas. Je krijgt anders inderdaad pierige, lange planten. Ik heb nu dingen voorgezaaid die ik vrij snel in een kasje kan zetten of gewoon buiten.

Verder vind ik het voordeel van voorzaaien dat ik plantjes in de tuin kan zetten en minder risico heb dat ze worden opgegeten door slakken of eenden. Het nadeel is dat je zwakkere plantjes krijgt als je ze te lang binnen staan.

Aritha zei

H1e, wat een fijn blogje. Ik heb zin om ook iets met mijn kasje te gaan doen!

frugal-levensstijl zei

Ik wordt helemaal jaloers op die mooie moestuin van je! Lijkt me heerlijk maar ik heb het lef niet om er eentje te beginnen. Lijkt me zoveel werk..en moet je daar niet vreselijk veel voor kunnen/weten?
Ik heb boven op mijn zolder wel een ruime plek waar prima plantenlicht op staat. Pal voor een groot raam (westen) Ik wil daar graag kleine kruidenkweek gaan doen. Iemand ideeën wat daar geschikt voor is?