8 maart 2011

Kleine naaiklusjes

Wat een heerlijk zonnetje toch de afgelopen dagen! Heerlijk om door te fietsen of om buiten in de tuin bezig te zijn. Of binnen aan de keukentafel, met de zon die warm naar binnen schijnt. Omdat dochter een beetje ziek is en ik zelf ook niet al te fit ben, besloot ik wat klusjes met de naaimachine aan te pakken. Van die dingen die blijven liggen terwijl het niet veel werk is als je het gewoon doet.

Ik repareerde twee kapotte knieën. Een lapje spijkerstof achter de scheur en dan gewoon 'naar voren en achteren' naaien. Op mijn machine is dat een speciale steek waarbij de gewenste afstand wordt onthouden. Je kunt natuurlijk ook gewoon de 'achteruit-knop' gebruiken en zelf opletten :-)


Het wordt lekker stevig, het gaat vrij snel en je ziet het niet van 10 meter afstand (want dat vind ik zelf soms een nadeel van opgenaaide lappen, je vindt lang niet altijd een kleur die er mooi bij staat). Hopelijk kunnen de broeken er nog even tegen, want er moet een flinke stapel voor beide jongens gekocht worden. Alles of bijna te klein en ze andere slijten voor je ogen weg... En alles in één keer moeten bijkopen is een kostbare zaak (want tweedehands zijn ze bijna niet te vinden).

Voor dochter heb ik een spijkerbroek korter gemaakt m.b.v. een tip die ik ooit kreeg van vriendin I. Hierbij blijft de originele zoom behouden, zodat je het echte randje blijft zien.


Je vouwt hiervoor de pijp dubbel (hoe korter de pijp moet worden hoe groter de vouw).
Je stikt de pijp vervolgens kort tegen de originele zoom door.


Daarna vouw je de pijp weer naar buiten, het vastgenaaide stukje valt dan naar binnen. Even strijken zodat alles mooi strak valt. Ik heb het daarna op de naden vastgenaaid, zodat het niet kan uitzakken of kapot gelopen kan worden. Het valt bijna niet op, zeker niet tijdens het dragen en je 'van boven' op de zoom kijkt.


Terwijl ik het opschrijf merk ik hoe lastig het is om het duidelijk uit te leggen, terwijl het klusje zelf echt niet moeilijk is. Hopelijk snappen jullie wat ik bedoel en kunnen jullie er je voordeel mee doen.

Omdat ik toch bezig was heb ik een klein bedankje gemaakt voor de oma van een vriendje van onze oudste zoon. Zij borduurt er lustig op los voor m'n winkeltje en duwt me elke keer op het plein weer een zakje met nieuwe lapjes in mijn handen. Ik heb al verschillende geborduurde lavendelzakjes verkocht, maar haar nog nooit laten zien wat ik er van maakte. Voor haar nu ook een lavendelkussentje en een naaldenmapje.
Zo en nu met een kop thee naast dochter op de bank, even wat voorlezen voor ik de jongens van school ga halen.

12 opmerkingen:

Jolanda zei

Hoi Jente,

Goede tip, over die zoom!
Voor onze kinderen doe ik precies hetzelfde als jij, gewoon een lapje erachter. Bij grote scheuren doe ik wel een lapje bovenop, meestal voor een speelbroek. (In mijn blog had ik pas ook al een stukje over knielapjes van leer geschreven.) Wat een mooi borduurwerk is dat ook, zeg! Jammer dat ik voor díe dingen geen tijd heb...

Petra zei

Ik heb het helemaal door en ga het de volgende keer op jouw manier proberen! Dank je wel voor de tip.

'Natuurlijk Zuinig' zei

Hi Jente,
Dit is echt een heel mooi idee, ga ik ook zeker toepassen. Bedankt!
Groetjes,
NZ

Goud en Zilver zei

Wat ziet dat er leuk uit, daar zal ze vast blij mee zijn.

Groeten Herma

Franse Lelie zei

O wat groeien ze hard op die leeftijd...je kon broeken blijven kopen...en dan vielen ze er natuurlijk een gat in:) Ik herken het helemaal. Wat ziet dat borduurwerk er schattig uit! Doe even lekker rustig aan, genieten van t zonnetje en beetje bijkomen van alles....lieve groetjes

Monique zei

Hoi hoi! Heerlijk om weer even bij je 'bij' te lezen. Nog van harte gefeliciteerd met de geboorte! Hopen dat alles goed mag blijven gaan met de kleine.

Die zoom-tip zal ik zeker onthouden. Ziet er erg netjes uit. Alleen dat gat dichten snap ik niet helemaal. Wat je zegt is trouwens helemaal waar: vanaf een bepaalde maat kom je bijna geen tweedehands spijkerbroek meer tegen. Komt omdat die knullen zo lekker aan het rollebollen en op de kniwtjes aan het spelen zijn hé? ;o)

Groetjes!

Gerreke zei

Ideaal zo je kapotte jongensbroeken naaien. Ik heb alleen geen naaimachine, maar kan wel proberen de lap aan de binnenkant te doen ipv de buitenkant.

Mirjam zei

Wow wat knap Jente!!! Goede tip! Tegen de tijd dat het voor mijn zoon nodig is, raadpleeg ik je blog nog een keertje ;-)

Jantine zei

Wat een prachtig lavendelzakje en naaldenboekje, dat had die oma wel verdiend. En broeken een tweede leven geven kan zeker uit!
Mocht je nieuwe moeten kopen... De broeken van C&A, waarvan de tweede altijd goedkoper is bij aanschaf van twee gelijk bevallen ons prima met jongens die wat smalletjes gebouwd zijn... en ik vind ze wel betaalbaar! Hoewel... als je een hele stapel tegelijk moet kopen?
Mijn enige vraag is hoe je die knieën onder je machine krijgt zodat je alleen de bovenste laag naait...

Jente zei

@ Jantine, dat is inderdaad een heel gepruts... het lukt mij ook niet altijd goed, vooral bij de broeken van de jongste.

Spil van het gezin zei

In de hoop dat jullie me niet bemoeierig vinden: Ik torn altijd de zijnaad los, die niet is doorgestikt (meestal de binnenbeennaad), dan kun je met de vrije arm er best goed bij, of je nu het lapje onder de scheur doet of er bovenop. (kijk evt. op mijn blog voor foto's)
Groeten Jolanda.

jente zei

@ Jolanda, ik vind het juist handig dit soort tips. Ik probeer vaak maar wat uit, dit lijkt me een stuk makkelijker werken.