19 oktober 2011

Plannen voor het najaar


Verschillende mensen vroegen me de laatste tijd: "Organiseer je nog een workshop dit najaar? We hebben er zin in om weer aan de slag te gaan!" Ik had er zelf eerst helemaal niet zo'n zin in, mijn hoofd staat er niet erg naar vanwege alle extra drukte die het met zich meebrengt. Maar tegelijk begon het te kriebelen, want het is zo gezellig! Toen al bijna tien mensen het gevraagd hadden èn een vriendin zei: "als we het nou eens samen organiseren die eerste avond?" dacht ik, waarom eigenlijk ook niet? En begon plannen te maken voor dit najaar. Workshops rond het thema advent en kerst. Van te voren heb ik soms best de kriebels, maar ik krijg er ook ontzettend veel energie van als het zo ver is. En de winst van de avonden is voor een vriendin van mij die werkt in Afghanistan, in het alfabetiseringswerk. Dat motiveert extra om aan de slag te gaan!

mijn adventshoekje van vorig jaar met (vanwege tijdgebrek) 'kale' potjes

En nu ben ik dus bezig met allerlei praktische dingen, maak met die vriendin plannen en voorbeelden, zoek ik alle spullen bij elkaar, bedenk wie er een uitnodiging moet krijgen, etc. Binnenkort, op de eerste avond, gaan we aan de slag met glazen potjes. Die pimpen we tot leuke windlichtjes die je met advent kunt gebruiken op de vier adventszondagen. We zijn gewend om in de kerk iedere zondag een kaars aan te steken, in totaal vier kaarsen. Thuis kun je dit natuurlijk ook doen, in je gezin. Ik vind het mooi om samen als gezin toe te leven naar het Kerstfeest, dat we bewust stilstaan bij die bijzondere gebeurtenis dat Jezus voor ons naar de aarde kwam. En ik vind het leuk om te horen hoe anderen dat doen, om van elkaar te leren. Vandaar de eerste avond een gecombineerde insteek, creatief bezig zijn en bezig zijn met geloofsopvoeding.

De tweede avond zal algemener zijn, gewoon samen bezig zijn met stof en lintjes om decoratie dingen te maken of om nogmaals windlichtjes te maken. Een derde avond wil ik proberen om kransen of bakjes te maken. Ik weet het nog niet helemaal zeker, heel veel ervaring heb ik er zelf niet mee :-). Aan de andere kant... soms moet je niet alles 100%  onder controle willen hebben en het gewoon doen... hier en daar om advies vragen, voldoende materiaal in huis halen, koffie en thee op tafel zetten en aan de slag gaan... dat is genoeg voor een gezellige avond!

kerst decoraties maken - vorig jaar

Eigenlijk zou je het eens moeten proberen... Gewoon een stel vriendinnen of moeders van school uitnodigen, je crea spullen op tafel zetten, een schaal koekjes en een pot koffie en thee erbij en dan gewoon samen aan de slag gaan! Het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Ik heb gemerkt dat als je dan samen rond de tafel zit, je ineens tijd hebt: tijd voor elkaar, tijd voor jezelf & tijd om creatief bezig te zijn. Drie dingen die er in ons (vaak) drukke leven nogal eens bij in schieten en die zo waardevol zijn en je weer energie geven. Dus... gewoon eens doen!

11 opmerkingen:

Leni zei

Waar woon je Jente, wij zouden graag meedoen met één van de workshops !

jente zei

Leuk dat je mee wilt doen Leni. Ik woon in Zwolle. Als dat voor jou in de buurt is, wil je dan even mailen? Dan zal ik je meer info geven.

Jedidja zei

Erg leuk, maar of mijn vriendin zin heeft ... Ik zal het haar eens vragen.

het oppimpen van simpelen potjes tot een mooi adventlichtje kan ik ook met mijn kinderen doen natuurlijk. Dank je wel voor deze blog.

Daantje zei

Wat een leuke ideetjes! Die hartjes voor in de kerstboom vind ik erg gaaf. Staat er op een blog van vorig jaar toevallig een omschrijving?? ik ga gelijk zoeken!

ver-greetmenietje zei

Wat een fijn initiatief! en dan de
opbrengst nog wegschenken voor een
goed doel...fantastisch!
heel veel liefs

jente zei

@ Daantje, ik geloof niet dat ik er een omschrijving van heb gemaakt. Het is vrij eenvoudig te maken, ook met kinderen.

Je knipt twee hartjes of sterren uit vilt. Die versier je allebei met knoopjes, lintjes etc..
Je naait aan de binnenkant het lintje waar hij aan moet hangen met een klein steekje vast.
Dan naai je twee helften aan elkaar, met de machine of met de hand (een festonsteek is dan mooi). Op het laatst nog wel even vullen met wat watten of kussenvulling voor je hem helemaal hebt dichtgenaaid.

@ ver-greetmenietje, dank je. Ik vind het juist weer fantastisch wat mijn vriendin doet en ben blij dat we zo een klein steentje aan haar werk kunnen bijdragen.

@ Jedidja, met kinderen is dit inderdaad ook leuk om te doen. Ze hebben hier wel eens potjes versierd met lijm en vliegerpapier of crepe papier, dan schijnt het licht er zo mooi doorheen.

Elizabeth zei

Wat heerlijk zeg! Het gaat bij mij ook al kriebelen.. ik ben bezig een speciale workshopruimte in te richten.
Ik heb er echt zin in.
Ik ben vooral blij met jouw idee over half workshop- half bijbelstudie/bemoedigingsavond. Heel goed idee.

Johanna zei

Gezellig zo bezig te zijn voor een goed doel en naar de kerst toe te leven.

Vl zei

Wat leuk als mensen er echt zo om vragen! Dan weet ben je in ieder geval alvast verzekerd van deelnemers.

Anoniem zei

Hallo Jente,ik lees al een poosje je blog,leuk dat je nu een workshop gaat doen ik zou wel mee willen doen als het kan...ik woon in Wapenveld,Gr Ankie

jente zei

@ Ankie, leuk dat je er over denkt om mee te doen. Zou je me willen mailen, dan kan ik je meer informatie geven.