8 mei 2012

Mijn hooihulp

Een poosje geleden was ik aan het 'slenteren' op internet
- wat rondsnuffelen in winkeltjes, maar dan zonder moe te worden -
op zoek naar leuke, nuttige of duurzame dingetjes.
Opeens kwam ik iets leuks tegen, dat ik nog niet kende
de h.ooimadam, een gezellige en handzame variant van de hooikist.

Ik heb ooit eens een kist gebombardeerd tot hooikist
dat beviel goed, ik gebruikte hem regelmatig
alleen hadden we de kist ook ergens anders nodig
en werd het de handschoenen- en sjalenkist
en nu is het de slipper- en sandalenkist
En de pannen zette ik maar weer in een fleecekleed
als ik tenminste een kleed kan vinden, want die lijken hier wel pootjes te hebben :-)

Die madam.. ze liet me niet los... ik zag haar al staan op mijn aanrecht.
Maar toen zag ik de prijs, wachten tot mijn verjaardag duurde me te lang
en besloot daarom een poging te wagen om er zelf eentje te maken.

Ik ging op zoek op zolder, vond daar een halve wollen deken,
een geschikte lap katoen en een heel voorraadje biaisband. 
 'k Ging aan de slag... en nu staat ze op mijn aanrecht,
mijn eigen hooihulpje


Vandaag wordt ze officieel in dienst genomen,
met de mooie -maar ook moeilijke- taak riblappen gaar te laten worden

eens kijken of het werkt...


of dat ik toch de echte op mijn verlanglijstje moet zetten ;-)



- update -

Helaas... ik was in m'n enthousiasme ietsje voorbarig met het plaatsen van m'n berichtje. Mijn hulpje heeft haar werk maar matigjes gedaan... De pan was na een paar uur bijna helemaal afgekoeld en mijn vlees heb ik toen maar snel op het vuur gezet. We denken hard na over een andere manier om haar te isoleren, want alleen een wollen deken is dus niet voldoende. 
Wordt vervolgd... 

28 opmerkingen:

by Ieke zei

Ik ben heel erg benieuwd!

Vorige week was ik op bezoek bij iemand die me een hooimadam liet zien. Ik heb het plan om ook mijn eigen variant te gaan maken. Maar ik wacht eerst even jouw ervaringen af... Ik wilde trouwens schapenwol als vulling gebruiken...

Vlijtig Liesje zei

Leuk zeg. En wat een grappige naam!

Johanna zei

Wel erg leuk, niet op je lijstje zetten, deze is goed genoeg. Ben wel heel benieuwd naar het resultaat. Fijne dag.

Aritha V. zei

Heej, laat je het resultaat zien? ben heel nieuwsgierig of het je lukt met dat vlees.

Elizabeth zei

ja ik wil best nog even horen of het lukt op deze manier en wat je dan het beste bevalt. Ik houd je in de gaten. succes

Christina zei

Ik vind m in ieder geval erg geslaagd qua uiterlijk. Hopelijk bevalt ie ook goed.

Jolanda zei

Ach, en ze ziet er zo schattig uit.
Aan het model zal het niet liggen. Knap dat je dat zelf uitvogelde. Maar het zal dan toch dikker moeten worden. Vlees heb ik nog niet in mijn hooikist gehad, ik ben er een beetje huiverig voor, las ergens dat dat niet zo goed was. Maar anderen schijnen het ook te doen... Ik gaar er wel rijst en macaroni in.

Janneke zei

Beste Jente,
Leuke site heb je! de reden dat t niet goed genoeg werkt is denk ik omdat t niet genoeg isoleert, zou je hem ook nog in een koelbox of koeltas zetten dan lukt t waarschijnlijk wel. zelf heb ik het weleens in een koelbox geprobeert lukte goed
Veel succes1
groetjes Janneke

Vlierbloesem zei

Misschien een zilverenfolie voor op je raam in de zomer aan de binnenkant doen? En anders bij de kringloop een echte ouderwetsche wollen delen kopen?

astrid zei

Wat ook goed werkt, als je dat hebt, is een piepschuimen bak. Ik heb er één van school, waar de schoolmelk in wordt geleverd. En daar een deken in en wat kranten, om de pan heen. Ik gaar er suddervlees in, stoofpeertjes en ook erwtensoep.

Onder de knotwilg zei

In ons tuinhuis kook ik 's zomers op een petroleumstelletje. Als ik eens geen 1 pans-gerecht wil, dan doe zet ik de pan met bijv. rijst in de bedstee tussen de dekens... Wel goed uitkijken dat tie niet omvalt :-)

Jente zei

Bedankt voor jullie reacties en tips!
Ik denk dat ik de bovenkant open knip, er een laag kussenvulling bij in doe en een laag van een koeltas, die we nog hebben liggen. Eens kijken dat dat werkt :-)

Grace zei

Ha Jente,

Ik ben in het bezit van een officiele h.ooimadame. En die werkt echt heel goed! Ik hoop dat je van je eigen maaksel ook zoveel profijt zult hebben. Ik gebruik hem voor vanalles. Rijst, soep, stoofvlees, als koeltas als ik bevroren waar meeneem in de auto, soms staat een pan stoofvlees er een uur of 6 in en is dan nog zo'n 60 graden. Wel eerst een half uur goed doorkoken op het gas. Als manlief later thuis is zet ik bijvoorbeeld een ovenschotel erin. Gaat helemaal goed. Veel succes!

Ineke zei

zou een donzen dekbed goed werken? Verwerkt in deze hooihulp?

Anoniem zei

Hoi Jente,

Ben zelf ook bezig een hooimadame te maken. Ik ben benieuwd of jij de jouwe nog gebruikt/ verbeterd hebt?

Heb hem nu te dik gemaakt (3 lagen wollen deken met twee lagen synthetische watten ertussen). Veel te groot zo, heb maar een heel klein keukentje. Wil wat minderen, maar moet natuurlijk wel werkzaam blijven.

Groet, Inge.

Jente zei

Hoi Inge, Nee.. ik ben er niet meer aan toe gekomen - en was hem ook een beetje vergeten *U*. Dus goed dat je me er aan herinnert... 'k wil hem eigenlijk wel gaan gebruiken namelijk.

Werkt de jouwe wel goed? Al kan ik me idd. wel voorstellen dat hij erg groot wordt zo. Zou twee lagen deken en een laag watten ook niet voldoende zijn? Of evt. met een laag van een koeltas als laag aan de buitenkant, of van dat isolatiefolie met bubbeltjes en een reflecterende laag? Daar zit ik zelf nl. aan te denken. Groeten Jessica

hetty zei

Ik maak ze met radiatorfolie,fiberfil van de rol en t stofje
Werkt perfekt
ook maak ik een soort dekseltje bij de je op de pan legt voordat je de zak sluit
ook van folie en fiberfill

Inge zei

Hoi Jessica,

Na veel gezoek op internet toch besloten om hem zo dik te laten. Ik ben bang dat als ik hem dunner maak, ik hem uiteindelijk toch weer onder dekens zou gaan zetten om hem beter te laten werken (vond het ook jammer van al het werk, de lagen heb ik al aan elkaar genaaid). Ben nu bezig met de hoes, daarna testen, ben benieuwd.
Ben wel nieuwsgierig naar de werking als je lagen isolatie/radiatorfolie gebruikt. Wie weet maak ik er nog wel eens eentje daarmee, hopelijk kleiner, maar met even goed isolatievermogen?

Hetty, hoeveel lagen radiatorfolie en fiberfill gebruik jij?

Groetjes, Inge.

Katti zei

Hallo iedereen !
Een in 4 gevouwen fleece deken werkt prima als hooimadam ! Dit gebruik ik al enkele jaren zo. Nu wil ik me echter ook wel eens zo'n "luxe" hooidametje maken en ik denk dat ik als vulling een oude fleece deken zal gebruiken. Succes allemaal !

sarah zei

Hallo Dames

sinds een poosje heb ik een houtkachel, maar ja die werkt van de zomer niet, en als ik weg wil ook niet.
Dus ik was op zoek naar iets handigs toen ik de hooimadam tegen kom.
Gezien de grote hoeveelheden dat ik dingen maak durf ik hen niet te kopen, en vind het erg duur.
Ging lezen of het principe en waar het vandaan komt, en dacht net als jullie, dat kan ik toch wel zelf!
IK naai heel veel, dus moet dit toch ene makkie zijn.
Wel ben ik benieuwd of jullie versie (na aanpassing misschien) werkt zoals je hoopte/verwachte en de bedoeling is

Hoor graag terug

Groetjes Sarah Jane

Anoniem zei

na het lezen van dit inspirerende bericht ben ik vanmorgen zelf gaan experimenteren met een zelfgemaakte "hooimand" , een wasmand,kan ook als opslag hout vd kachel worden gebruikt, daar heb ik onderin, een flinke dubbelgevouwen tafellaken (katoen)in gedaan, heb er meerdere waarvan ik er 3 eigenlijk niet gebruik, dus dan maar voor de hooimand, de zijkant heb ik 2 tafelkleden met daarin een warme woonfleecedeken in gedaan, en boven op heb ik een talellaken met daarin een oude handdoek (als deksel) gedaan.
ben zo benieuwd,

jet

Marysia zei

De originele hooimadam is gemaakt van een bio katoenen hoes gevuld met echte wol (heb ik begrepen uit een filmpje). Door die wol houdt hij zo goed en lang de warmte. Dus als je een dubbele hoes maakt en die vult met schapen wol, dan zal deze, neem ik aan, wel zo lang de warmte vast houden.
Succes er mee.

Anoniem zei

hallo allemaal,

Ik werd enthousiast na het lezen van de hooimadam.
Heb hem gemaakt van 2 lagen wollen stof met daartussen fiberfill. en het blijft echt heel lang warm. Van de week een keer laat gegeten. om 5 uur het eten gekookt, in de hooimadam en om 8 uur hebben we heerlijk op ons gemak zitten eten.
Geen gezeur van borden om de beurt in de magnetron maar lekker ontspannen.
Ik ga hem nog een keer maken en dan wat groter.

Anoniem zei

Hallo allemaal,

Heb zelf ook een hooimadam, wat ik doe is over de pan een krantleggen, dan de Hooimadam dicht knopen. Om 18.00 uur de pan erin, dan is de ochtend erop de pan nog iets warmer dan lauw.
Tevens heb ik in die hooimadam een marmere plaat op de bodem gelegd, deze neemt da warmte van de pan op en geeft die weer langzaam terug in de gesloten Hooimadam.

Henny zei

https://www.landleven.nl/inspiratie/creatief/2020/januari/naai-een-pannenstoof/

Henny zei

Deze ga ik maken

Anoniem zei

Deze Hooimadam uit Landleven werkt perfect. Heb heerlijke soep erin gemaakt. Na 3 uur de gehaktballetjes erin, even weer goed verwarmen, en weer in de zak. 😊

Anoniem zei

I make soup and also stew in my 'wonderbag'. The trick is to cut the meat smaller than for stove top cooking( 1 cm3). I start well in advance , bringing the pot to a rolling boil. I transfer it to the bag and seal well. After 2 hours or so I boil it again and put it back . My soups and stews are very tasty and well- cooked. Try downloading a copy of The Fireless Cookbook( 1909) which has ideas and recipes using this method.