16 maart 2010

Een feest, een vallende viool en een hooikist

Het afgelopen weekend was een weekendje dat ik niet snel zal vergeten. Het feest van m'n vriendin was erg geslaagd, een gezellig samenzijn met oude bekenden & nieuwe gezichten. Mooi om samen de bijzondere momenten in het leven te delen, te vieren. We hebben heerlijk gevaren over de IJssel, langs allerlei stadjes en dorpen. De route ging langs bekend terrein, want in één van die stadjes ben ik opgegroeid. Leuk om het weer eens te zien, zo vanaf het water.

Eerder die dag was er minder feest in huis. Toen ik van de vioolbouwer thuiskwam (helemaal teleurgesteld dat mijn eigen viool nog niet klaar was) vloog ineens de handgemaakte leenviool uit de kist. Ik maakte nog een kleine duik, maar hij viel op de grond! We schrokken allemaal ontzettend, want een vallende viool... dat voel je in je tenen en in je maag. Hij kan gewoon dwars door midden gaan als je pech hebt. De jongste, die in een handomdraai de kist had opengemaakt zonder dat ik hem in de gaten had, was helemaal ondersteboven van de schrik, mijn boosheid, de tik die ik uitdeelde op zijn hand. Hij wilde de viool graag zien, zei hij elke keer. Met lood in de schoenen weer de halve stad doorgefietst om alles op te biechten en om de schade te laten herstellen. Het viel gelukkig mee! En thuisgekomen alles snel weer goedgemaakt met de jongste (die het nooit, echt nooooit meer zal doen)

Zondag waren we samen thuis en toen begon gisteren alweer veel te snel de werkweek. Ik kon nadat ik de kinderen had weggebracht (lekker alleen :-) thuis aan de slag. Ik besloot om aan de slag te gaan met ons energieverbruik. Heb de standen opgeschreven, Excel bijgewerkt, een tabel gemaakt om de weekgemiddeldes visueel te maken. De oudste twee vonden dit erg leuk om te zien.

Verder heb ik een oude kist tot hooikist gepromoveerd. Hij staat in de keuken met een oud boxkleed en boventallige fleecedeken er in voor de isolatie. Tegen een uur of vier heb ik aardappels en boontjes kort voorgekookt en in de kist gezet. Toen mijn man uit het werk kwam kon hij alles afgieten en op tafel zetten en wij konden na zwemles zo aanschuiven.De komende tijd wil ik precies gaan bijhouden hoe lang ik de producten kook en hoelang het duurt voor het gaar is. Vooral aardappels moeten normaal gesproken vrij lang koken, als ik met twee of drie minuten kooktijd toe kan scheelt dat een dikke twintig minuten gasverbruik (op de laagste stand). Het kan dus flink wat gas schelen als ik meerdere keren per week zo kook. Als ik er wat ervaring mee heb opgedaan, dan kan ik (als jullie dat tenminste leuk vinden om te lezen) er een berichtje over schrijven, met kook- en 'kist' tijden.

11 opmerkingen:

Purperpolletje zei

Jente, natuurlijk vinden wij dat leuk!!!! Wat dácht je....

jacqueline zei

Vind ik ook leuk. Heb het ook wel eens geprobeerd en daar heel erg mee gelachen. Had de pan aardappels in het bed van de oudste zoon ingepakt en daarna helemaal vergeten.
Toen mijn man hem s'avonds naar bed bracht.....
Moet eerlijk bekennen dat ik er in het dagelijks leven weinig mee doe. Wat goed om me er weer aan te herinneren!

'n Elzetje zei

Jazeker vinden wij dat leuk!!
Toevallig ben ik sinds gisteren ook met een hooikist aan de kook :-).
Maandag bloemkool en aardappels en vandaag rode kool. De bloemkool heeft er 2 uur in gezeten, maar mag volgende keer wel de helft korter. De aardappels zo'n anderhalf uur (zal misschien nog wel per aardappelsoort schelen?), die waren prima. De rode kool was ook goed; de appeltjes heb ik de laatste drie kwartier bij gedaan.
Suc6 met de kist en ik ben zeker benieuwd naar jouw ervaringen hiermee.
Groetjes, Idelet

Johanna zei

Ga het zeker volgen dat van die hooikist. Ben benieuwd.

mama'ritha zei

Leuk, ik ben benieuwd naar je hooikist ervaringen.

Granny's Place zei

Jeetje wat naar voor je dat verhaal met de viool, hoop dat de schade meevalt en dat je eigen viool snel klaar is.
Dat verhaal van die hooikist ken ik helemaal niet en ga ik dus zeker volgen ben benieuwd naar je bevindingen.
Groetjes Madelon

mEET zei

oh, wat leuk, over de ijssel! ik ben daar geboren... deventer en op mn 4e verhuisd naar een eindje verder.... het 'dorp aan de ijssel'. en die hooikist! wat gaaf! zoiets inspireerd mij wel! ik ben dus heel benieuwd naar jouw ervaringen en de tijden, vooral over bloggen dus! en die viool....oeps! mijn dochter heeft ook 3 jaar viool gespeeld, zo jammer dat ze dat niet meer doet, is zo mooi!

Anoniem zei

Wel eens gedacht aan een snelkookpan?

Inge

jente zei

@ Jacqueline, ik denk dat ik het ook niet zo vaak zou doen als ik niet twee tot drie keer per week om half zes in het zwembad moest zitten. Daarna wil ik gelijk warm eten, dus toen kwam de hooikist in beeld. En het combineert mooi met ons plan om minder energie te verbruiken.

@ Inge, ik heb er wel eens aan gedacht, maar omdat ik het verder niet ken heb ik er eigenlijk nooit eentje gekocht. Is het handig in gebruik? De hooikist gebruik ik vooral ook om het eten warm te houden zodat we gelijk kunnen eten. Die snelkookpan zou ik op andere dagen kunnen gebruiken.

@ Idelet, leuk dat jij er ook net mee begonnen was. Het is echt even uitzoeken hoelang je moet koken en hoelang het dan nog in de kist moet, of niet? Benieuwd hoe het jou bevalt.

@ Madelon, het viel enorm mee, alles kon rechtgezet worden en een klein houtstukje werd er weer opgelijmd. Zaterdag krijg ik mijn eigen viool weer.

@ mEET: grappig, wij zijn net uit Deventer vertrokken, hebben we jaren gewoond :-)

het lieveheersbeestje zei

Wow! Dus die kist werkt echt?! Ik heb zovaak gedacht om dit te doen. Maar ja, nooit presies geweten hoe dit nu moet.. Aardappelen dus anderhalf uur en bloemkool een uurtje. En nu nog even uitvinden hoe dit met rijst zit...zal zeker schelen in gas én in waterdamp in de keuken!
Leuk Jente, ik hou je blogje in de gaten hoor. En wat super dat je viool kunt spelen...

Vlijtig Liesje zei

Pfff wat een schrik van die viool. Fijn dat het meeviel. En succes met de hooikist!