24 augustus 2013

Kruiden drogen en de eerste mais

Afgelopen week was ik in de winkel en zocht naar koekkruiden. Die kon ik niet vinden, maar mijn oog viel op de potten gedroogde kruiden. Mijn Italiaanse kruiden waren bijna op, schoot me te binnen. Maar 'k vond de pot aardig aan de prijs en zette hem terug. Dat komt later wel een keer, dacht ik. Thuis keek ik welke kruiden er in de mix zaten en toen bleek dat ik het meeste gewoon in de tuin heb staan... Dat kan ik zelf ook wel maken. Waarom heb ik daar nooit eerder aan gedacht? Ik zocht nog het een en ander uit (of ik echt de juiste planten op het oog had) en ben met een schaar de tuin in gegaan. Nu staat er boven een dienblad met bonenkruid, tijm en oregano te drogen. Basilicum moet ik kopen, dat plantje is vorige week helemaal opgegeten door de slakken. Ik ben erg benieuwd of het gaat lukken.


Ik plukte gelijk wat salie, dat potje is ook bijna leeg. Salie gebruik ik bijna nooit om mee te koken, maar ik gebruik het om de geneeskrachtige stoffen. Salie heeft een actibacteriële werking, werkt ontsmettend en geeft weerstand. Je kunt het ook op allerlei andere manieren toepassen, op deze site staat veel nuttige en leuke info. Met een voorraadje salie kun je dus allerlei kanten op (pas alleen op met salie als je zwanger bent of wilt worden, omdat het samentrekkend werkt kan het bij bepaalde hoeveelheden gevaarlijk kan zijn voor het kindje). Ik gebruik het vooral om er gorgeldrankjes van te trekken als iemand hier keelpijn, een wondje of kleine ontsteking in de mond heeft. Het 'drankje' is gewoon een soort sterke thee, vaak doe ik er tijm en kamille bij (zij hebben ook een geneeskrachtige werking). Erg lekker wordt 't niet, maar het werkt meestal goed en je spuugt het na het gorgelen toch uit denk ik dan maar :-). Bij een ontsteking in de mond geef ik nog wel eens een beetje honing na het gorgelen. Honing heeft een ontsmettende en genezende werking en je hebt een lekkerder nasmaak - als je tenminste van honing houdt... zelf ben ik hier niet zo'n fan van.

Vanmiddag wilde ik nog even in de moestuin kijken, ik was er al een paar dagen niet geweest en de ervaring leert dat het vooral met de courgettes en augurken dan erg snel kan gaan... Met enig gemor en gemekker ging de jongste mee. Gelukkig vond hij er snel bramen en frambozen, waar hij graag zijn tanden in zette. Daarna een inspectie bij het mais... zou het eindelijk goed zijn?? Ze kijken hier al weken naar uit.


En ja.. eindelijk kunnen we oogsten! Vanavond hebben we dus mais uit eigen tuin gegeten, voor het eerst. Het was erg zoet en sappig, heerlijk. De kolven waren in mum van tijd leeggegeten.


Terwijl hij bezig was met de mais maakte ik snel een rondje langs de andere planten en maakte nog wat fotootjes, om de sfeer vast te leggen.


Mijn bloemenhoekje, waar ik erg van geniet. Ik zaaide er een wilde bloemenmengsel en het ziet er erg fleurig uit.


De Lathyrus ruikt heerlijk! De Goudsbloemen steken mooi af, bij al het 'saaie' groen verder in de tuin.


Tot slot vond ik een leuke verrassing: de eerste zomerchrysant bloeide! Er zitten veel knoppen in, dat worden nog heel wat mooie boeketjes. En dus nog veel om van te genieten en om van te delen.

4 opmerkingen:

komwegaanslingersophangen zei

wat fijn die tuin! Nu ik terugben van vakantie haal ik m'n hart weer op. Oogsten en inmaken; pure ontspanning!

Elizabeth zei

Ha Jente... wat grappig dat die lamp op jouw school hangt. Tja, dan woon ik in dezelfde stad alleen in een andere wijk.
Dat is pas zo sinds 5 jaar. Eerst woonden we in de Randstad.
Onze kleinzoon is nu van school af en naar het middelbaar onderwijs.
En onze andere kleinzoon zit daar nu ook niet meer (speciaal onderwijs)
Ik kom dus voorlopig niet meer op jullie school. Ik was er overdags met de uitvoering van het toneelstuk van groep 8 (afscheid) en mocht als oma meegenieten terwijl ze speelden voor de kinderen van de school. Dat vond ik heel leuk.
Ik volg je al een poosje en ben fan van je blog.
Ik denk dat ik maar eens salie ga kweken ;-)

Anoniem zei

Wat een superleuke blog! Deze week kocht ik koekkruiden bij AH, had ze nodig voor een pruimentaart.

jente zei

Dank je voor de tip, anoniem. Daar had ik nog niet gekeken.