20 november 2010

Over zere oren & korte nachten

Dank voor de felicitaties, zo is het op m'n blog ook even een beetje feest geweest :-) Ik zal voor de gezelligheid nog een fotootje plaatsen van een zelfgemaakt cadeautje van een vriendin. Zo wordt de was ophangen een stuk leuker...


Naast alle gefeest ging het 'gewone' leventje ook gewoon door, een leven met leuke dingen, met slapeloze nachten, met goede berichten over zieken (maar dat wisten we begin deze week nog niet), met zorgen rond het oude huis, met...  Ik moest na zo'n piekernacht denken aan waar ik het wel vaker over heb, over dat 'geluk de kunst is een boeketje te plukken van de bloemen waar je bij kunt'. Bloemen genoeg deze week! Maar soms is het moeilijk om de bloemen in je boeketje mooi & fleurig te houden. Met gepieker vertrap ik zo vaak een bloem die zo mooi was bij het plukken, met zorgen maken klem ik mijn handen zo strak om de steeltjes dat ze in no time verleppen. En daar ben ik dan weer wat somber van of teleurgesteld in mezelf dat ik dat laat gebeuren en pieker weer driftig verder... Ik probeer maar te accepteren dat dit ook een kant is van mezelf, dat ik soms een tijdje in de piekerstand sta :-) Dat helpt om het niet 'groter' te maken dan het is en om weer meer op de 'bloemen' te letten en niet op mezelf.

Verder had één van de kinderen veel last gehad van de oren deze week, eerst het ene oor en toen we blij waren dat het over was begon gisteren ineens het andere. Zo'n ontzettend nare pijn en kinderparacetamol hielp maar gedeeltelijk. Midden in de nacht, toen het weer zo erg was kwam er een vage herinnering boven dat een ui kan helpen bij oorpijn. Ochtendjas aan, m'n sleutels gezocht en heb een ui uit de garage gevist, in stukjes gesneden, in een zakdoek gelegd en dat op zijn oor gelegd. En kort daarna viel hij in slaap... Inmiddels is het oor 'geknapt' en de pijn wat minder. Erg sneu, zeker in het weekend.

Soms kan een huis-tuin- en keukenmiddeltje net even genoeg helpen blijkbaar... Alleen is de lucht van die ui is wat minder bij het wakker worden ;-) snel het beddengoed in de wasmachine gemikt en de ramen wijd open. Een ander huismiddeltje wat we wel eens gebruiken is honing bij keelpijn en kleine ontstekingen in de mond. Soms maak ik ook een ontsmettend gorgeldrankje met lavendel, tijm en goudsbloemen, dan is het net wat sneller over. Ik hou wel van dit soort middeltjes, geen chemische toestanden en je hebt het vaak wel in huis, ook midden in de nacht. Heb jij ook zo'n alledaags middeltje tegen kwaaltjes?

14 opmerkingen:

Anderson cottage zei

hai yente, wat een gigantisch leuk kadootje heb je daar mogen ontvangen, geniet ervan, verder herken ik je gemoedstoestand en ben zelf ook al veel gebaat bij het niet groter maken en niet te veel op mezelf betrekken, enne madeliefjes zijn klein en ook heel mooi, het hoeft geen groot boeket te zijn, huismiddeltjes, groene zeep voor glanzende haren, wijntje voor als je iets te vieren heb, een etentje geven voor nieuwe energie, maar deze middeltjes bedoel je denk ik niet, maar ze helpen wel , hihi, fijn weekend , liefs marion

Johanna zei

Leuk kadootje, ziet er erg gezellig uit.
Ja huismiddeltjes worden hier ook wel gebruikt.

janneke zei

maizena op rode billetjes; maar dat heb je niet meer nodig - vooral voor andere lezers dus ;)

Anneke zei

prachtig kado! en dat gepieker komt mij ook maar al te bekend voor helaas.
Mijn broertje had vroeger als klein kind heel vaak last van zijn oren. Mijn moeder deed dan altijd mosterd achter het oor plakken. Dat klinkt wat vies, maar het doet wonderen tegen de pijn! echt waar!
maar hoop dat deze tip niet meer nodig is ;)

Franse Lelie zei

Ja zielig he als ze zo'n pijn hebben...een ui naast je bed als je verkouden bent, geeft lucht, letterlijk:)
En natuurlijk het huis-tuin en keukenzout gebruiken in een pipetje om te druppelen bij een verkoudheid ipv dure sprays.
Toch nog een gezellig weekend en lieve groet

Anoniem zei

Hoi Jente,

Herkenbaar wat je schrijft!
Soms is het hoe meer ik er over na denk, des te complexer het wordt en hoe verder ik verstrikt raak..... dat blijf ik lastig vinden!

Huismiddeltjes:
- inderdaad een ui doorsnijden en naast het bed leggen (zelf doe ik het ook als ik last heb van een verstopte neus)
- lepel pure honing slikken bij beginnende keelpijn
- als de keelpijn doorzet gebruik ik salie-thee (werkt ontstekingsremmend)
- sinds kort heb ik een aloe-vera plantje, als de kinderen een wondje hebben gebruik ik dat
- bij beginnende oorpijn druppel ik wat (verwarmde) olijfolie in het oor

Zo maar wat middeltjes, en inderdaad de maizena gebruik ik ook bij rode billetjes!
Wens ik je iig een goed weekend verder!
Groeten Mariella

Wiek zei

Wat een prachtige knijperzak, die ga ik eens namaken voor een pasgetrouwd vriendinnetje :-)

Anoniem zei

hoi Jente kauwgom eten tegen oorpijn en thee van kruidnagel en na afgekoeld honing erbij tegen griepgevoel en zere keel heeft er iemand een huismiddeltje tegen hardnekkige hoofdpijn kloppende hoofdpijn heb ik al zo'n dag of drie...lieve groet Jezebelle

Anoniem zei

Het wondermiddel tegen oorpijn bij onze kids is waterstofperoxide. Je maakt een oplossing van 50% water en 50% waterstofperoxide. Het water moet warm zijn voor het het oor in gaat. Je laat wat druppels van deze oplossing in het oor lopen en dan laat je het bruisen tot het stopt of tot er een aantal grote luchtbellen uit het oor zijn gekomen. Werkt als een tierelier! Je weet niet wat je ziet bij je kind: van een zielig hoopje mens met veel pijn tot weer een vrolijk rondspringend kind. Ik sta zelf elke keer weer versteld van het effect van deze druppels.
Heyya

Vlijtig Liesje zei

Die uit ga ik onthouden! Onze zevenjarige zoon had laatst ook oorpijn 's nachts, en ik heb hem toen een zuigtablet gegeven van Sinaaspril. Dat hielp gelukkig.

Maar die tip van de uit kende ik nog niet.

Judith zei

oh wat een leuk cadeau zeg en wat een leuk idee. toch eens kijken hoe je dat maakt want ik loop steeds heen en weer voor de knijpers dat schiet ook niet op!
ja de ui naast t bed helpt ook als je geen lucht heb als je verkouden bent dat is t enige wat wij doen dan qua huismiddeltjes. fijn dat t al wat beter gaat en de oorpijn wat minder is

wilma zei

HALLO Jente.
Vreselijk is dat oorpijn. Er zijn ook druppels voor hoor,cyprodex.
Mijn Indische tante deed altijd een halve ui pakken als een kind viel en dan de ui erop.Moet het niet zo'n dikke bult worden.
Voor rode billetjes, wat yoghurt erop smeren,wat ook helpt bij een vaginale infectie. Het zuur vult het tekort aan en het werkt ook als je begint met blaas ontsteking voor het branderige gevoel. Kreeg ik van de drogist mee als tip en heb het meer gehoord. Onze jongste dochter had de billetjes kapot en kreeg een zalaf(nooit even aan yoghurt gedacht,hoe suf) tot een vriendin het zei, e met een dag zagen we weer het resultaat.
Groetjes. Wilma

Anoniem zei

Ons huismiddeltje is dennensiroop (zie google), het helpt tegen keelpijn, maar ook tegen allerlei andere winterkwaaltjes

Succes met die oortjes.. dat is zo naar... (tijm trekken in warme amandelolie, even druppelen, maar niet doen als het oor geknapt is)

Een ander middeltje wat bij mij helpt als ik pieker is dit liedje:

Gouden jaren gaan voorbij,
Blijde, blijde gouden jaren.
Ze gaan op vleugels van de tijd,
die blijde gouden jaren.
Roep terug hun zacht gerucht,
onthoud hoe rijk ze waren,
o verfraai ze in hun vlucht,
die blijde, gouden jaren.

En dan realiseer ik me dat ik nu middenin die gouden jaren zit, alleen dat ik dat door mijn gepieker even niet meer zag - dat helpt bij mij.

groetjes, Clarien

het lieveheersbeestje zei

Hallo Jente,
Ik heb even je blog bijgelezen hoor, wat een leuke stukjes weer en wat sta je goed in dat blad! Mooi om je sleutelhangers zo te zien, degene die je mij gegeven hebt zit in de voordeur, en ik zie hem de hele dag bungelen, hij is zo leuk in onze witte gang!
Ik heb ook wel eens van die piekertijden hoor, nu dus, en dat is niet makkelijk... Hier waren er ook zieken 's nachts en manlief zit in E. dus ik was de hele nacht op. Overigens druppelen wij ook een drupje olie in elk oor als er oorpijn dreigt..ook bij verkoudheid. Dat heb ik van mijn eigen huisarts, die adviseerde dat bij elk kind weer.
Nog heel erg hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag!
Groetjes mama lieveheersbeestje.