10 november 2010

Vele kleintjes

De krant maakte ons vanochtend (al voor de koffie :-) goed wakker met de kop "burger betaalt helft tekort". Om het tekort op de begroting te dichten worden de premies van de ziektekostenverzekering (flink) verhoogd, moet je meer eigen bijdrage betalen en worden de pakketten versoberd, verschillende toeslagen worden verlaagd. De andere helft legt het rijk zelf bij door te besparen en te bezuinigen. Mijn man werkt in bij de overheid, hij krijgt o.a. geen inflatiecorrectie en zo betalen we ook aan de andere kant mee aan het tekort, bedachten we. Op maandbasis scheelt dit tientallen euro's, misschien dat het wel richting de honderd euro oploopt. Dat is veel, erg veel. Op de achtergrond de onzekerheid dat we ons oude huis nog niet hebben verkocht, dat de huurders op zoek gaan naar een eigen woning, dat ons overbruggingskrediet afloopt en moet verlengd worden.

Al kriebelt het soms behoorlijk, toch maak ik me nog geen grote zorgen. Ik heb er vertrouwen in dat alles goed komt. Er zijn de afgelopen anderhalf jaar (dat we met twee huizen zitten) al zoveel dingen goed gekomen. We hebben regelmatig tegen elkaar gezegd: "Er wordt goed voor ons gezorgd." Het is voor mij een goede les geweest om te vertrouwen dat Hij zal voorzien. We krijgen vaak van allerlei kanten spullen en kleding, zomaar... of blijken op een leuke manier dingen te kunnen ruilen of we lopen tegen mooie (tweedehands) buitenkansjes aan etc. We hebben gelukkig nergens gebrek aan, hebben voldoende om van te leven, te geven en te sparen. En voldoende is toch eigenlijk genoeg?

Maar dat ik me geen zorgen maak, betekent niet dat ik alles maar op me af laat komen. Daarom  ben ik aan de slag gegaan met de administratie: zijn er dingen die opgezegd of veranderd moeten worden? Vaak moet je die dingen in deze tijd van het jaar regelen. We hebben besloten om een abonnement op te zeggen en om de autopechhulp ergens anders af te nemen. Dat scheelde behoorlijk. En ik heb gekeken of er zaken zijn waarop we kunnen besparen. Een citaat dat me hierbij erg motiveert komt uit één van de bespaarboekjes van Marieke Henselmans. Ze zei zoiets als: de grote klappers kun je maar enkele keren maken, dan is het wel gebeurd. Daarna moet je kijken naar kleinere besparingen, die leveren veel minder op. Maar... gelukkig zijn er daar wel heel veel van! En voegt ze dan vaak toe: vermenigvuldig de besparing maar eens naar de besparing op jaarbasis. Dan zie je wat het oplevert!

En dat is zo, in het gewone leven van alledag kun je vaak allerlei kleintjes vinden. Kleintjes van vandaag zijn mijn zelfgemaakte washandjes uit stukken badstof die overgebleven waren na het maken van slabbetjes. En de grote potten met zelfingemaakte stoofpeertjes (hooguit 0,60 cent per pot) die nu in de kelderkast staan. Een kleintje was ook dat ik de pan na ongeveer drie kwartier koken van het vuur heb gehaald en in een deken heb weggezet. Zo konden de peren nagaren zonder energieverbruik.


Andere kleintjes zijn wat gratis producten die ik heb aangevraagd en de geld-terug-bonnen die ik heb uitgeprint. De kapotte handrem van een fiets is thuis gerepareerd, de jongens gaan binnenkort weer op de stoel bij de 'mama-kapper'. Per stuk geen schokkende bedragen, soms bijna kneuterig :-), maar bij elkaar opgeteld een leuk aantal euro's.

Ik ben benieuwd hoe anderen in dit opzicht naar volgend jaar kijken. Vol goede moed, met zorgen, afwachtend, neutraal? Maak je een overzichtje van verwachte inkomsten en uitgaven of kijk je dan gewoon of je rond komt? Neem je vooraf al maatregelen, maak je plannen of juist helemaal niet en zie je het straks wel?

En.. wat zijn jouw favoriete 'kleintjes'? Ik ben dol op tips ;-)

19 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Jente,

Ondanks dat jullie situatie niet prettig is, heb je toch echt een positief stukje geschreven!Leuk!

De kleine besparingen die ik doe:
-een weekmenu maken adh van aanbiedingen/seizoensgroenten
-goed opletten als er een aanbieding van 2 halen 1 betalen is, nadenken of we dit werkelijk nodig hebben
-een uur voor het slapen gaan de verwarming lager zetten
-alle bonnetjes bewaren!!! en daarna wekelijks de uitgaven noteren op een reclame (dus gratis) kalender. Dit geeft overzicht/inzicht
-fruit/groente zo mogelijk bij de 'groentenschuur' kopen
-zelf (dus niet de kids) de dessert schaaltjes vullen... zodoende hebben we genoeg aan 1 liter yoghurt/vla etc.
-naar de schoenmaker

nou ik zou vast nog even door kunnen gaan, maar dit zijn de eerste dingen die bij me opkomen.

groeten van M.

Johanna zei

Wij maken ons daar niet druk over omdat het altijd zo is geweest. Het ene jaar wat meer en het andere jaar wat minder. En dat heb je goed gezien van die kleintjes zijn er zooooveeeel en die maken weer een grote.

Herma zei

Ik zie volgend jaar een stuk positiever voor ons, manlief heeft voor het eerst sinds jaren weer een contract en dat geeft heel wat rust.
Ik heb ook wat bonnen uitgeprint, alle kleine beetjes helpen.

Groeten Herma

Anderson cottage zei

knap hoor van je dat je zo positief blijft, volhouden he?
gelukkig is geluk niet te koop, liefs marion

Grtz Ieke zei

Hoi Jente,

Vervelend dat je in een lastige situatie zit. Gelukkig blijf je positief! Ik denk dat dat al een heleboel scheelt, ook qua bezuinigen. Een positief ingesteld mens ziet de wereld door een paar heldere ogen. Deze ogen zien wat er gebeuren gaat en kunnen daarop inspelen. Door niet bij de pakken neer te gaan zitten bespaar je al een hoop euro's. Denk maar eens aan elke dag je eigen potje koken, ipv. ik heb geen zin, ik haal wel wat.

Of ik nog tips voor je heb? Je bent al zo veel ermee bezig. Een aantal van je tips gebruik ik zelf ook. Het allereerste wat me te binnen schoot, is het zelf maken van cadeautjes. Maar toen ik goed nadacht, dat doe je al. Tips heb ik op dit moment dus even niet voor je, maar zodra me wat te binnen schiet! Dan laat ik het je horen!

byieke.blogspot.com (heb een stoffenruil op dit moment, misschien zit er iets bij van je gading!)

janneke zei

ha jente
wat herkenbaar weer!
ik zal wat 'kleine tips' van hier noemen:
- zelf yoki maken (recept van teuni) ik maak telkens een plastic limonadefles vol en die zet ik in de koelkast
- kadootjes op marktplaats kopen; ook voor sinterklaas
- kinderen eens per week in douche / bad en andere dagen met washandje
- proberen alle kleding tweedehands te kopen; elke week ff bij de kringloop kijken
- slaapkamers nooit verwarmen maar kruiken kopen
en tja... misschien doe je dat allemaal al! ik probeer dingen te bedenken die voor jou misschien nieuw zijn... maar dat zal wel niet ;-)
ik heb vandaag Sanex gehaald; bij de etos was het ook nog eens 50%; ben benieuwd hoe dat met terugbetalen gaat; maar ik stuur de bon maar gewoon op!
ik heb trouwens net een stukkie geschreven over 'oude kadootjes'; past hier ook wel bij!
fijne dag!
groet, janneke

Judith zei

kanp hoor hoe je het allemaal doet.hier hebben we ook een stapje terug gedaan en moeten we goed nadenken waar we wat aan uitgeven. Als is dat niet te vergelijken met als je twee huizen moet bekostigen. ik hoop dat jullie huis snel verkocht zal worden..

Anoniem zei

Waarom ga je niet verder met verhuren van je woning ipv dat het geld kost.
kamers verhuren kan ook ik doe het zelf ook en het levert aardig wat cashflow op.
Je huurders betalen jou lening en het geld wat overblijft kun je sparen of in de hypotheek stoppen zodat als je 65 ben je een mooie pensioen pot hebt.


Sandra

Lies86 zei

Heey Jente

Eentje die je pas merkt met de afrekening van je energienota.
Maar als je geen mengkranen hebt, maar van die kranen die omhoog en naar links warm en omhoog en naar rechts koud water geven, (weet even niet hoe dat heet) zorg er dan voor dat je hengsel altijd rechts zit. Op het moment dat je maar een beetje water pakt is dit altijd koud.
Als hij links staat en dus warm, gaat je ketel loeien, eer het warm water bij jou is heb jij al lang de plantjes water gegeven en heel dat warme water niet gebruikt!

Verder overal ledlampen indraaien, of hele energiezuinige, scheelt ook echt aan t eind van het jaar!

Zet de kachel niet hoog voor een paar uurtjes maar laat hem even de kou uit je huis jagen en trek pantoffels en een trui aan.

Kook zo mogelijk grotere hoeveelheden met aanbiedingen, nu zijn hier bv de wortels in de aanbieding. Ik heb voor 5 man peen en ui gemaakt en 4 maaltijden appart ingevroren.
Even in de magnetron en eten maar!

Succes!

plukdedagsandra zei

Dat gevoel dat je hebt dat er voor jullie gezorgd: zeker behouden. Een fijn gevoel zo.

Kleintjes bij ons zijn vooral : zorgen dat de facturen op tijd betaald geraken, dan heb ik alvast geen extra kosten.

Liefs, Sandra.

Miriam zei

Wat een herkenning! Mijn man is ook rijksambtenaar en volgend jaar gaan ze de dienst waar hij werkzaam is opheffen (naar de provincie overdoen waarschijnlijk) Ook een hoop onzekerheid hierover dus. En de 25e november gaan we verhuizen (na 4,5 jaar 'tekoop' te hebben gestaan) vanwege dat werk (dat er vanaf volgend jaar wss niet meer is). En hele boel onzekere zaken dus. Ik probeer m'n hoofd koel te houden en dat lukt redelijk goed, maar soms vliegt het me toch even aan.

Groetjes en sterkte met alles!
Miriam

ella zei

Het is precies zo als je zegt dat er voor je gezorgd wordt is een fijn gevoel. Maar als je niet als eerste voor jezelf/gezin zorgt zul je die hulp snel kwijtraken. Ga vooral zo door, veel dingen hebben de neiging zichzelf op te lossen.

Petra zei

Hoi Jente,

Hier nog een paar bespaar ideetjes, ik ben ook dol op besparen!

*Je verwarming maar een half graadje opstoken 's morgens, zodat net de kou er uit is. En dan pas de verwarming eind van de middag aan, als je man bijna thuis komt, zodat je 's avonds wel lekker warm (19 graden) op de bank kunt zitten
*Zoveel mogelijk met de fiets doen
(en dus zo min mogelijk met de auto. Ook scheelt het erg welke auto je rijdt in de kosten)
*Onze kids drinken door de weeks gewoon altijd siroop (roosvicee vd Aldi), alleen in het weekend wel eens wat anders. dat is dan ook echt een feest.
*geen dure koekjes, maar gewoon tarwekoekjes van de aldi (of zelfgemaakte havermoutkoek, alleen eet ik daar altijd weer teveel van:). En bij uitzondering wat anders (op woensdagmiddag ofzo). En da's dan ook echt speciaal genieten, gewoon ff lekker wat anders (hoe simpel ook).
*Kruidvat aanbiedingen volgen. Met waspoeder en shampoo en tandpasta kun je best wat bezuinigen en voorraden aanleggen.
* Tweedehands beurzen bezoeken, als die in je omgeving zijn. Van kinderkleding en speelgoed, of van dameskleding enzo. Goedkoper als Marktplaats, je hoeft geen verzendkosten te betalen. Ik koop er bijv soms tweedehands schoenen voor m'n zoontjes. Dat scheelt best veel.
*Minder douchen (zoals Janneke schrijft).
* Sausjes voor bij het eten zelf maken ipv pakjes gebruiken.
* Boven geen verwarming gebruiken.
*Lid zijn van de bieb (voor de kids). Is gratis, en je kunt er veel plezier hebben van boeken en luisterboeken (verhaaktjescd's). Lekker gratis en een leuke activiteit, naar de bieb met elkaar.
* De speelotheek kan ook een optie zijn voor het goedkoop lenen van spelletjes (die best duur zijn in de aanschaf), karren en speelgoed.
* Eén keer per jaar een aantal leuke koopjes voor kinderfeestjescadeautjes op de kop tikken. Zodat, als er ineens weer een feestje is, je een leuk en goedkoop cadeautje klaar hebt liggen.
* 's Zomers zelf je waterijsjes maken.
* Gebruik maken van goedkope stroom (bijv nachtstroom). Misschien doe je dat al hoor, ik heb geen idee. Ik noem zomaar een hoop.
* En natuurlijk in de uitverkoop kleren kopen, die nodig zijn.
* En inderdaad, zoals anderen al zeiden, letten op de seizoensgroenten en ook welk vlees je koopt en hoeveel vlees je per maaltijd gebruikt (wij eten heel vaak iets met gehakt of kip, ipv luxere varianten).
Dat zijn dingetjes waar ik aan denk bij bewust en zuinig leven.
Succes ermee!

Groetjes,
Petra
donkeysneighbour.blogspot.com

Petra zei

Sorry, het ging ff fout met mn computer.. dus stond het bericht er ineens tig keer op.. Eentje (de anoniem geplaatste kan ik niet verwijderen, zie ik). Dus staat ie er nu nog twee keer.
Groetjes!

Jente zei

Hoi Petra, ik kon ze wel verwijderen, dus heb dat gelijk maar even gedaan :-) Groetjes en bedankt voor al je tips!

Purperpolletje zei

Wijs geschreven!

Wij zitten nu nog redelijk riant, maar ik maak me grote zorgen over volgend jaar mei/juni en daarna. Manlief is een geschikte vent, maar niet zo geschikt voor de huidige arbeidsmarkt. Hij is er echt een van twaalf ambachten, dertien ongelukken. En hij heeft zijn leeftijd niet mee. In juni zal zijn uitkering stoppen. Ik werk dan hopelijk nog, maar in mei word ik vast gedeeltelijk afgekeurd omdat ik dan twee jaar in de ziektewet zit.
Ik weet wel dat het niets helpt om je zorgen te maken, maar doe het vaak toch. Deze dingen loslaten en overgeven in de handen van God is echt moeilijk!

Besparen vind ik gelukkig helemaal leuk. Gewoon weinig kopen, want je hebt veel minder nodig dan je denkt, dat helpt al heel veel. Daarnaast vind ik het belangrijk bewust keuzes te maken en daar ook echt voor te gaan, zolang dat financieel kan: giften, biologisch vlees, max havelaar e.d.
Kleine dingen? Je noemt al zo veel. We hergebruiken veel, gaan creatief met div. materialen om. Manlief loopt al zestien jaar in dezelfde Tenson winterjas, die hij heeft geërfd - dus ook weer kiezen voor kwaliteit...
Sorry, verder weet ik even niets meer!

Franca zei

Hallo Jente,
Even geen tijd voor tips. Wel voor een compliment. Je doet het echt goed. Denkt na. Geeft niet zomaar uit. Maakt bewuste keuzes voor milleu en kwaliteit. Gelukkig ook op zijn tijd voor nieuwe leuke dingen. Het komt vast helemaal goed!
groetjes, Franca.

Anoniem zei

Ik heb nog wat lopen peinzen over onze 'kleintjes. Hier wellicht nog wat tips die je nog niet gehoord hebt.
- maak (of koop) katoenen maandverband en inlegkruisjes dat wasbaar en dus herbruikbaar is. Vooral voor de dagen van licht vloeien werkt dat prima. Je bespaart zo het nodige aan maandverband/tampons/inlegkruisjes. En het scheelt nauwelijks in je waskosten.
- bij het bedden verschonen: vraag je af of alles echt in de was moet of nog wel even kan blijven liggen. Zo verschonen wij tegenwoordig een keer alleen de onderlakens en kussenslopen en de dekbedhoezen niet; de keer daarop wasssen we alles. Dit scheelt al snel heel wat wasmachineladingen per jaar.
- koop je postzegels via www.postzegelsmetkorting.nl
- geef cadeautjes die je dubbel krijgt/niet leuk vindt door aan mensen die er wel blij van worden
-doe een keer per week/een keer per twee weken je boodschappen en laat alleen een afgesproken bedrag in je portemonnee voor verse produkten en dergelijke die je door de week nodig hebt. Probeer het daarmee ook te doen. Maak eerst op wat je in huis hebt. Dit wekt veel creativiteit op en bespaart geld en voorkomt dat je eten weg gooit.
- heb je een favoriet merk schoenen? kijk eerst op Marktplaats of ze daar ook worden aangeboden. Je staat er versteld van hoeveel mensen nieuwe (te klein gekocht, loopt toch niet lekker, staat me niet, etc) schoenen voor weinig op MP aanbieden.
- voor handdoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed vraag eens bij oudere familieleden. Oma's en oude tantes hebben vaak kasten vol liggen (van goede kwaliteit) waar ze graag wat van weg doen.

Er is vast nog veeeeeel meer te verzinnen. Leuk is dat toch. Het aardige vind ik ook dat heel veel van die kleintjes ook nog eens goed zijn voor het milieu. Hoera!

Heyya

Mirjam zei

Wat leuk om al die tips te lezen! Wij hebben het ook jaren zuinig aan moeten doen (toen ik stopte met werken en de oudste werd geboren), nu 8 jaar na dato hebben wij het goed (vinden wij) en hoeven we niet meer zo gespannen te leven. Of ik het erg vond/vind? Nee! Want ik heb er veel van geleerd en heel veel bezuinigingen die we toen moesten doen zijn er gewoon ingesleten en blijven een gewoonte!
En ws. moeten we volgend jaar ook weer wat beter op gaan letten, omdat we dan kindje 4 en 5 mogen verwachten (ja, idd een tweeling!), dus dan hebben we veel kosten dubbel. Maar al die jaren hebben we het gered en werd er door Hem voor ons gezorgd, ik vertrouw erop dat het ook volgend jaar goed zal komen. Al maak ik me heust wel eens druk daarom...

Tips? Van de keren dat ik jouw blog gelezen heb, heb ik het idee dat jij er al heel erg mee bezig bent. Wat mij wel veel geholpen heeft, was toen ik geen autootje had, dat ik gewoon niet naar de winkels kon omdat we daar te ver vanaf woonden, dat scheelde een hoop geld ;-)
En als de kledingwissel (lente/herfst) er is, eerst alle gekregen kleren opzoeken en bijv. zomerspul wat nog past gewoon in de kast laten liggen. Want soms kan je dat weer heel leuk combineren met bijv een shirt met lange mouwen. Ik heb deze kledingwissel voor onze 3 kinderen denk ik 150 euro uitgegeven en toen waren ze alledrie klaar. Vooral voor de jongens (7 en 4) moest ik een aantal broeken omdat ze zo hard gegroeid waren. Verder past de jongste heel veel van de oudste zoon, dus dat scheelt ook. En m'n dochter (8) pastte nog heel veel van vorig jaar!

Groetjes, Mirjam