26 januari 2011

Samen leuke dingen doen

Een poosje geleden kregen we het aan tafel over samen leuke dingen doen, uitjes, weg gaan. Vaak zijn we best druk met allerlei gewone dingen in het weekend, boodschappen doen, klusjes in en om het huis aanpakken, een verjaardag hier of daar. Veel zin om er echt op uit te gaan hebben we dan niet vaak meer. Af en toe wandelen we een stukje of fietsen we een rondje. We nemen dan vaak wat lekkers mee voor onderweg, maar echt weg gaan.. dat komt er vaak niet van.


Toch is dat jammer. Het is gezellig om er af en toe eens op uit te gaan, om samen als gezin dingen te ondernemen. Samen leuke dingen doen geeft een band, geeft je leuke gezamenlijke herinneringen waar je het nog een hele tijd over hebt, je ziet soms ineens een andere kant van elkaar (ik ben dan bv. erg verrast hoe leergierig de kinderen zijn als we eens een museum bezoeken en hoelang ze het er nog over hebben) en het is leuk om eens ergens anders rond te rijden, een ander sfeertje te proeven.


Omdat we momenteel het liefst niet al te dure uitstapjes maken heb ik vorige week wat op internet zitten zoeken naar open dagen. Vorig jaar zijn we met veel plezier naar de Kom in de kas dag, Open molen en gemalen dag en de Dag van de bouw geweest. Ik heb nu al verschillende 'dagen' op de kalender gezet. Want vaak lezen we die dingen te laat in de krant, of net op de valreep waardoor je er geen tijd meer voor hebt.


Het leuke van Open dagen vind ik dat je niet alleen gezellig & voordelig op stap bent, maar dat je ook boeiende dingen ziet, nieuwe dingen leert en vaak met iets leuks thuiskomt. Zoals vorig jaar, met allerlei soorten meel van de molen. Normaal fiets ik er niet zomaar naar toe, maar nu we er waren kocht ik een paar soorten meel en pannekoekenmix. Zo kwam ik er achter dat bloem van de molen toch iets heel anders is dan de budget variant, onder in het schap. De zelfgemaakte pizza's smaakten ineens veel lekkerder!

Verder hebben we de kinderen wat leuke dingen laten bedenken die ze dit jaar graag willen doen: naar een kinderboerderij, 't zwembad, naar de zee, een film kijken, met de trein... Wat 'grotere' wensen zijn een dierentuin bezoekje, het spoorwegmuseum en naar s.peelstad O.ranje. De kleine uitjes betalen we uit de huishoudknip, de duurdere uitjes met geld uit de leuke dingen pot: geld dat we verdienen met verkopen op MP of rommelmarkt en dat ik verdien met overblijven op school. En hopelijk een leuke klapper: het geld dat we terug krijgen van de energiemaatschappij. Vorig jaar hebben we samen met de kinderen rond de tafel gezeten en afgesproken dat we allemaal ons best gingen doen om minder te gebruiken. Het geld dat we terug zouden krijgen, zouden we gebruiken voor leuke extraatjes. Tot nu toe hebben ze erg goed hun best gedaan (en wij ook) en het gasverbruik is flink minder dan vorig jaar. Ik verwacht dus een mooie eindafrekening (en verdere verlaging van ons voorschot :-)

Gaan jullie er regelmatig op uit om leuke dingen te doen? Of komt dat er ook vaak niet van? En hebben jullie nog leuke ideeën voor voordelige of gratis dagjes uit?

16 opmerkingen:

Anoniem zei

Bij mooi weer een blote voetenpad lopen, succes verzekerd! Boterhammen en drinken mee voor een tussentijdse picknick en genieten maar!

De Merle zei

Wat bij ons altijd een hit is: met de bus of trein reizen. Maakt niet uit waar naartoe, de reis is al geweldig. (hangt er wel een beetje vanaf hoe oud je kinderen zijn)
Busmaatschappijen hebben vaak aanbiedingen in de schoolvakanties.
Groetjes,
Karin

Mama en zo zei

Wij gaan eigenlijk met regelmaat op zondagmiddag even naar het bos of de hei. Onze kindjes zijn nog klein dus die maak je heel blij met de kinderboerderij, eendjes voeren of kijken naar de schaapskudde die met de herder terugkomt.
Verder hebben we van 't zomer een keer een dag een bakfiets gehuurd, gegarandeerd succes! Gaan we zeker weer doen. In jullie geval zou tandems leuk zijn, denk ik :-)
Met mooi weer is ergens picknicken ook heel leuk. Gewoon tas/mand met lekkers mee, leuk plekje zoeken: beetje ballen op het gras, boekje lezen en lekker eten met elkaar. Toen we nog in Den Haag woonden, gingen we vaak met barbecue naar het strand of park, ook super!

Anoniem zei

Hoi Jente,

Hier een trouw volgster van je blog! Als wij een uitstapje naar een pretpark of dierentuin maken, check ik vooraf eerst de pagina uitmetkorting. Regelmatig kom je daar kortingsbonnen of acties of iets dergelijks tegen.

Groeten van M.

Anderson cottage zei

we hebben geen kinderen maar gaan er ook op uit als het kan met zijn tweetjes, we gaan graag naar rommelmarkten en kringloopwinkeltjes, ons budget staat dan al van te voren vast, of heerlijk in de tuin bezig zijn, fijn weekend, liefs marion

gea zei

Ik ben eigenlijk altijd een 'stille lezer' op je blog, maar wij hebben een paar jaar heel veel plezier beleeft aan :"de ster van de dag".Dan is die dag 1 iemand uit het gezin 'de ster' en die mag dan bepalen wat we die dag gaan doen en eten. De rest MOET meedoen, ook al vind ie het niks. We hebben er de leukste herinneringen aan.bijv. wandelen in de nacht..of de jongste wilde patat eten op mama's bed met allemaal kaarsjes.....

Bespaarmama zei

In de winter gaan we een stuk minder vaak op pad dan in het voorjaar en in de zomer!

Kan niet wachten tot het steeds weer wat langer licht word! Hier is het bos en de speeltuin altijd een hit. Wil dit jaar ook meer gaan letten op open dagen (of zijn die al geweest), ik lees die dingen ook altijd achteraf in de krant :-)

lieke zei

ik vind open monumentendag ook altijd leuk. en je eigen omgeving verkennen als een toerist doen we ook. vaak vergeten we de plek waar we wonen en blijkt er veel meer te zien en te doen als we denken.

groetjes lieke

ella zei

Hier geen kleine kinderen meer in huis, maar 2 jongvolwassenen. Met dochterlief is een rondje kringloopwinkelen altijd erg gezellig of een wandeling in bos op aan het strand. Zoonlief is op een leeftijd dat ie echt geen leuke dingen met zijn ouders wil doen. En samen genieten we juist van een stukje samen zijn waar dan ook.

MVB zei

Wat een goed idee eigenlijk! Ik heb daar nooit bij stil gestaan, maar die Open Dagen is voor kids waarschijnlijk best leuk.
Wij hebben een abonnement op de dierentuin hier. Doen we niet ieder jaar. Maar als we niet op vakantie gaan is dat een redelijk goedkoop alternatief als je nog een paar kids onder de 4 hebt. Verder wonen we vlakbij bos, dus picknicken en wandelen in het bos doen we vaak in het weekend. In de gezinsvakantie doen we altijd 1 dagje uit. Dan letten we ook wel op de entree. Vorig jaar zijn we naar Avifauna geweest en dat was een groot succes. Ze wilden allemaal niet meer naar huis.

Een blote voetenpad, is neem ik aan meer geschikt voor oudere kids?

jente zei

Leuk al die tips!

@ Gekakel en Lieke: Het blote voetenpad en de open monumentendag zijn dit jaar voor het eerst echt een optie, ze zijn alledrie oud genoeg om het leuk te vinden. Gaan we onthouden.

@ Karin: En het reizen met de bus... dat gaan we ook in het schriftje schrijven. Vooral de jongste lijkt dit super!

@ M.: hier kijk ik ook altijd naar, net als op mp waar mensen soms ook kaartjes of bonnen aanbieden.

@ mama en zo: een tandem huren is voor een vakantie een leuk idee.

@ Marion en Ella, dat kringloopwinkelen en rommelmarktjes struinen doe ik wel eens met dochter. Erg leuk. De rest is hier niet zo voor te porren...

@ Gea, we kennen hier het hulpje van de dag, dat bepaalde 'voorrechten' heeft. Maar eens per jaar een ster van de dag is ook een leuk idee. De dingen die jullie gedaan hebben klinken als mooie herinneringen!

@ bespaarmama, wij doen ook veel minder, misschien dat het daarom ging kriebelen. Gewoon zin om er op uit te gaan.

@ Mvb, wij hadden vroeger thuis ook zo'n abonnement, dat was super. Jammergenoeg wonen we te ver weg van een dierentuin om het zelf te doen, vooral voor onze dochter zou zoiets geweldig zijn.

Vlijtig Liesje zei

Wij zouden het ook vaker moeten doen vind ik. Je leert elkaar inderdaad op een andere manier kennen. Je idee voor goedkope uitjes vind ik slim.

goedgenoegmama zei

Uitjes kunnen best prijzige zijn. Daarom ben ik toch begonnen om als ik in de buurtsuper kom (niet vaak)zegeltjes te gaan sparen. Ondanks dat ik meer bij de AH kom, spaar ik ze van de Plus, omdat die meer opleveren. Mijn doel is om één keer per jaar die boekjes in te leveren en dat bedrag aan een leuk uitje uit te geven. Dan moet je inderdaad denken aan de dierentuin ofzo.

yvonne zei

Wij hebben een museumjaarkaart. Dat is inderdaad een uitgave, maar je kan zo ontzettend veel musea gratis in, ook de "doemusea" zoals opluchtmuseum, spoorwegmuseum. En de prijs van de museumkaart heb je er vaak al uit met de besparing van een kaartje!
Wij hebben daar altijd met onze zoon veel plezier van gehad, en hebben dat nog steeds, nu meestal met z'n tweeen, maar je gaat er makkelijk vaker op uit. Ik vond dit echt een aanrader. Yvonne

geldover zei

weet natuurlijk niet waar je woont, maar de dierntuinen in Duitsland zij niet duur, sta je met het hele gezin binnen voor de prijs waar je hier met 1 persoon nog niet eens binnen bent. Dierenpark nordhorn kost bv 21 euro en dan mag je met al je kinderen onder de 17 naar binnen.Je kunt bij de ingang tegen borg een bolderkar meenemen. Echt een superuitje. Er zit er ook 1 in Rheine, wellicht even google wat het dichtsbijzijnde park bij jou in de buurt is. Wij gaan ter aflsuiting ook in Duitsland eten, ook dat kun je daar voor een habbekrats vaak doen, in Rheine zit een hele goed kebabtent, doen niet moeilijk over porties in 2en delen etc. Wij zijn met twee gezinnen uit geweest, anderen zaten in de schuldhulpverlening, incl diesel, benzine entree en uit eten zijn we nog goedkoper uit dan wanneer we met ons gezin naar een dierentuin in Nl gaan

De Bergjes zei

Ook hier veel plezier van de museum jaarkaart. Bijna alle musea gratis! Ook de grote dure. Je hebt de kaart er binnen mum van tijd uit. En komt op plekken waar je anders nooit zou komen. Aanrader!

Groetjes,
Annerieke