6 januari 2011

Zelfgemaakte hopjespudding

Mijn moeder kwam van de boerderij en mijn oma maakte veel zelf met de melk van de koeien, ook de vla. De acht kinderen waren hier echter niet zo verzot op en de vla verdween nog wel eens in de gootsteen als ze even niet keek. Maar als de vla uit een fles uit de winkel kwam, dan werd er met smaak gegeten. Oma kreeg dit in de gaten en besloot het hele stel te grazen te nemen. Ze kookte haar vla en deed het in de fles. Toen het toetjestijd was kwam ze met een grote fles vanillevla aanzetten. Iedereen blij! Maar...  de vla kwam niet uit de fles, hoe oma ook schudde... Ze was vergeten dat je op zelfgemaakte vla een vel krijgt... Niemand wilde meer vla, nooit meer... ook niet uit een fles!

Ik denk dat wij daardoor bijna nooit zelfgemaakte pudding aten thuis. 's Zomers wel zelfgemaakte vruchtenyoghurt met aardbeien of bosbessen, maar geen 'gekookte' toetjes. Pas in mijn studententijd ontdekte ik het bestaan van griesmeelpudding, havermoutpap en rijstepap. Ik heb er pannen vol van klaargemaakt! Was zelfs aspirant-lid van het Griezelgenootschap (een kleine sub-afdeling van de studentenvereniging, waarbij je na elf uur 's avonds zelfgemaakte griesmeelpudding ging eten met elkaar en ondertussen zat te filosoferen over vanalles en nog wat ;-)  

Een favoriet recept van me is havermoutpap met appel, rozijntjes en een vleugje kaneel. Alleen man en ik smullen hiervan, de kinderen gruwen van de stukjes. Het werd daarom hoog tijd voor een nieuw experiment...  Afgelopen week ontdekte ik bij Karnelly een recept om zelf hopjespudding te maken. We vinden dit best lekker, maar omdat het vrij prijzig is koop ik het eigenlijk nooit. Vanmiddag ging ik aan de slag te gaan en zo hadden we vanavond home made hopjespudding op tafel staan, lekker! En nog bijna helemaal biologisch ook...


'n Beetje veel slagroom zie ik op de foto ;-) Gelukkig hoeven wij niet aan de lijn te doen ...

En het kritische testpanel...?


"Mam, mogen we nog een beetje???"


Wil je het ook proberen, hier het recept dat ik bij Karnelly vond:

Ingrediënten
  • 100 gram suiker, 10 dl melk, 2 theelepels oploskoffie, 60 gram maïzena
Bereiding
  • Strooi 100 gram suiker in een pan met een dikke bodem en roer er 2 eetlepels water door. Laat de suiker op een matig vuur smelten en caramel kleuren.
  • Kook 9 dl melk en los er 2 theelepels oploskoffie in op. Giet dit al roerend geleidelijk bij de caramel (voorzichtig, want de melk kan alsnog flink omhoog komen in de pan merkte ik :-).
  • Roer 60 gram maïzena met 1 dl koude melk tot een glad papje. 
  • Giet dit al roerend bij de zachtkokende melk en breng weer aan de kook. Laat het onder af en toe roeren circa 3 minuten op een laag vuur koken tot een dikke vla.
  • Spoel een puddingvorm van ruim 1 liter (of kleine puddingvormpjes) om met koud water en giet er direct de hete vla in. Laat de vla in circa 3 uur afkoelen en opstijven.

Voor 4 personen, uit het Blue Band Kookboek, Nagerechten.

19 opmerkingen:

lieke zei

lijkt me heerlijk! ik ga het morgen gelijk maken, mmmm.

groetjes lieke

Aritha Vermeulen zei

Lijkt me lekker maar of de kinderen de koffiesmaak lusten hier...

Johanna zei

Och dat is lekker, ik hou ook heel erg van zelf maken. Maar nu ik gluten vrij eet wordt de spoeling dunner. Maar dit mag wel want er zit maizena in. Nog even een vraagje kan je het warm eten? Want ik hou erg van warm.

Heksenbezem zei

Ik herinner me ook nog wel dat ik fla uit een fles veel lekkerder vond dan zelfgemaakt door mijn moeder. Ik denk dat de flessenvla veel zoeter was en er zaten waarschijnlijk geur, kleur en smaakstoffen in. Nu eet ik eigenlijk nooit meer toetjes.

Henriëtte zei

Bedankt voor het recept er zijn hier 3 pudding/vla liefhebbers in huis. Zelfs zo dat ze de pannen leeg willen schrapen . Ik zelf geef niet om .

janneke zei

ha jente
wat leuk! wij zijn hier dol op puddingen en ik maak het vaak. griesmeel, custard, of chocolade (met maizena en cacao).
voor het gratis kerstdiner van onze kerk maak ik ook altijd flink wat pudding en mensen vinden dat zo heerlijk; echt leuk om te zien!
mijn lief is dol op hopjes; dus ik ga dit zeker eens maken; lekker simpel recept!
ik vond laatst zelfs bij de kringloop voor 1,50 een puddingvorm van tupperware met kerstboom dakje; echt grappig! maar wel handig; want je kunt 't zo meenemen.
maak jij trouwens ook weleens toetjes in 't voren?

Jente zei

@ Aritha, het smaakt bijna niet naar koffie hoor. De kinderen vonden het erg lekker (dat had ik door die oploskoffie ook niet verwacht)

@ Johanna, ik heb het lauw geproefd en vond het toen lekker. Maar dat was een lepeltje.. een heel bakje is misschien anders. Gewoon eens proberen?

@ Janneke, nee ik maak niet vaak toetjes en als ik dat doe eten we het dezelfde dag nog op. Chocoladepudding lijkt me ook wel lekker, heb je een recept voor me?

Johanna zei

Bedankt voor het antwoord, dom van me want toen ik het opschreef zag ik staan 3 uur koelen. Maar het lijkt me in de zomer ook heerlijk.

janneke zei

hey dames
zelfgemaakte pudding in de zomer is echt heeeeerlijk!
afgelopen zomer was ik hoogzwanger en maakte ik vaak griesmeelpudding. een liter en dan in 8 kleine bakjes verdelen en lekker koud laten worden. dat vonden we allemaal heerlijk!

@ jente: gewoon uit mijn ouwe wannee kookboek; ik zal het ff voor je opzoeken; ik moet nu eigenlijk nog de keuken opruimen en 2 wassen ophangen; heb eerst zitten werken ;)

Jente zei

@ Janneke, ach.. ik kan eigenlijk ook zelf wel even op zoek gaan...

marion anderson zei

oooh wat weer een heerlijk verhaal, jij moet een boek schrijven , hilarisch, lachen , pudding ziet er goed uit, ik ruik het hier, liefs marion

Franca zei

Klinkt al heerlijk! Moet wel lekker smaken.Manlief en ik hebben een tijdje alle mogelijke puddingen uit een oud margrietkookboek uitgeprobeert. Sindsdien eten we (als we geen yoghurt eten)altijd zelfgemaakte toetjes.

Vlijtig Liesje zei

Jouw arme oma! Dat had ze toch heel slim geprobeerd!

Dijkstra zei

Je recept komt als geroepen: ik heb net het zelf toetjes maken ontdekt en ben de custardpudding nu wel zat :-) Ik ga dit binnenkort eens proberen.

ella zei

ga morgen gelijk alles aanschaffen, ik ben gek op hopjesvla

Juud zei

Mmmm .. maar ik heb liever chocopudding gemaakt door mijn man.het lekkerst is natuurlijk met melk van de boer. Wij halen bij de Duitse Aldi)andere vooraad dan nebderlandse pakjes kookpudding of bij andere Duitse supermarkt en dan gewoon een soort allergoedkoopste euroshoppermerk drie zakjes voor 60 cent hooguit dacht ik en dan gooit mijn man er nog wat extra cacao bij. en dan als hij t gekookt heeft direct plastic folie ertegen aandrukken en erop laten zitten tot de pudding is afgekoeld en dan zit er dus never een vel op.

atelierlemlem zei

Oh, lekker! Dat ga ik ook eens uitproberen, lijkt me heerlijk!

Johanna zei

Vandaag je hopjespudding gemaakt en ik vond het erg lekker, komt vaker op tafel omdat het lekker is, goedkoop, maar ook glutenvrij. En koud is het heerlijk. Heel erg bedankt Jente. Morgen doe ik er een blogje over, als je het goed vind met bronvermelding natuurlijk.Als je het niet goed vind laat het even weten.

marion zei

dank je wel voor het plaatsen, ik ga het ook eens proberen....