17 juni 2011

Inmaken en bewaren

Wat leuk dat er zulke hartelijke en lieve reacties kwamen op mijn 'ik ben er weer' berichtje! Zo wil je wel vaker je mailbox openen... :-) dank jullie wel!

De laatste weken ben ik lekker thuis bezig geweest, met allerlei 'kneuterige' dingen. Gewoon in de moestuin en in de keuken, om dingen in te maken of te conserveren, om voorraadjes aan te leggen (of gelijk op te eten, ook lekker ;-).  Roeren in een pan met verse aardbeienrabarberjam, bloemetjes plukken om te drogen, appels schillen om in mijn droogapparaat te leggen. Dit is iets waar ik helemaal van op kan laden en daarom doe ik dat lekker vaak de laatste tijd.


In de garage vult m'n voorraadkast zich langzaam met jam & siroop, de potten gedroogde appel, banaan, aardbeitjes en gedroogde groenten (voor nasi of soep) worden steeds voller. Gedroogde groenten en fruit kun je erg lang bewaren en de voedingsstoffen blijven grotendeels bewaard. Na het drogen (ca. 2 kWh) kost het verder geen energie meer om het te bewaren, in tegen stelling tot invriezen. En wat belangrijk is: we vinden het erg lekker, de kinderen zijn dol op gedroogd fruit. Het is een lekkere en gezonde snack, voor thuis of om mee naar school te nemen. Het apparaat staat op zaterdag dus geregeld aan met appelschijven en met fruit of groenten die ik op dat moment in huis heb.


Verder heb ik een eerste potje tijmsiroop weggezet op een donkere plek. Er ligt munt te drogen voor de thee, kamille om te stomen (of om m'n haar mee te spoelen) en goudsbloemen om goudsbloemenolie van te trekken. Elke keer een beetje, ook dan komen de potten vol.


Een nieuw experiment is groenten inmaken door middel van melkzuurgisting. Zuurkool wordt op deze manier ingemaakt, maar ook andere groenten kun je op deze manier conserveren. Een makkelijke manier trouwens, want je doet de groente rauw in de pot en zet het weg op een koele donkere plek. Naast makkelijk is het ook een gezonde manier van inmaken is. Melkzuurbacteriën hebben een goede invloed op je maag en darmen (las ik hier).

In het 'complete handboek voor inmaken en bewaren' van A. Spreng staat een basisrecept om mixed pickles mee te maken. Toen ik afgelopen week wat bloemkoolroosjes over had schoot dit recept me te binnen en omdat ik zin had om eens iets nieuws uit te proberen ging ik aan de slag. De bloemkoolroosjes sneed ik klein en deed dat samen met uienringen en dunne reepjes wortel in de potten. Je vult de potten voor vier vijfde afwisselend met groenten, uien, knoflookteentjes, mosterd- en korianderkorrels (ik kon die niet vinden in de winkel en gebruikte gemalen koriander). Je bedekt het tenslotte met gezouten water (25 gram zout op een liter water). 



In een kastje in de garage staan nu drie potjes te verzuren. Ik ben erg benieuwd hoe dit uitpakt, moet nog even geduld hebben want het proces duurt vier tot zes weken. Wordt vervolgd...

15 opmerkingen:

Trudy zei

Lekker zeg, zo "kneuterig" bezig zijn. Kun je je hoofd even helemaal mee leeg maken, is mijn ervaring... Ben benieuw over het vervolg van je blogje.... Fijn weekend!

Muisje zei

Nou jij bent goed bezig geweest, maar welk apparaat gebruik je om appels te drogen, ik vind ze namelijk altijd heerlijk.

Groeten Herma

Jolanda zei

Wat ben je druk geweest, en wat een lekker en leuk resultaat. Heerlijk als je je zo je rust kunt vinden, zo heeft ieder z'n ding!
Lieve groet

Onder de knotwilg zei

Wat een gezellig blogje weer! Hier zijn we ook druk bezig met groente en fruit verwerken en conserveren. Heerlijk, ik begrijp je helemaal dat je zo je hoofd leeg maak!

'k Ben erg benieuwd naar jouw nieuwe experimenten met conserveren, dus je houdt ons maar op de hoogte hoor ;-)

Fijn weekend, Tineke

Eline Du Mongh Photography zei

Wat een drukte zeg, maar ziet er heel lekker uit !!

Groetjes
Eline DM*

ps: kom ook gerust is mijn blogje bezoeken

irene zei

wil je een keertje het recept van aardbeirabarberjam delen? Bij mij blijft hij altijd vrij vloeibaar. Dank je wel alvast

Jente zei

@ Herma, ik heb een fruitdroogapparaat van het merk Back to basics gekocht (via MP, want ze zijn nieuw erg prijzig).

Anoniem zei

Fijn dat je weer terug bent! Ik bleef maar kijken op je blog, en in eens zag ik weer wat nieuws!

Even een vraagje: je schrijft over siroop en jam. Nu ben ik flink aan het jam maken en ik vind het heerlijk om te doen. Maar siroop maken hoe doe jij dat? Net als Teunie met een ontsapper of met de hand?

Ik wil ook graag siroop gaan maken, maar kan nog niet een handige manier vinden.

Groetjes,
Irene v. R.

Jente zei

@ irene, ik maak de jam met half zoete geleisuiker en dan 650/700 gram aardbeien en 350/400 gram rabarber. Het is bij mij ook meer vloeibaar dan de jam uit de winkel, maar wel erg lekker :-)

@ irene van R. Ik heb geen ontsapper, maar doe het met een gewone fijne zeef. Als je citroenmelissesiroop maakt maakt dat niet uit. Maar de rozenbottelsiroop in 't najaar is met zo'n zeef een flinke klus! Ik ga nog op zoek naar een goede roerzeef, dat scheelt veel werk.

Anoniem zei

@Jente, bedankt voor je reactie.

Ik heb gister inderdaad druiven met de staafmixer gepureerd en toen door een zeef gedaan. Duw jij alles ook nog door een doek heen?

Ik heb een nieuwe hobby zegt mijn man "kneuterig bezig zijn"

Aritha Vermeulen zei

Wat een gezellige blog weer met al die mooie foto's erbij!

Elizabeth zei

Ha... ik heb je gevonden en ga je volgen. Lijkt me zeker de moeite waard. Wat voor apparaat heb je daar staan om appeltjes te drogen?

Jozefientje zei

hey, ik heb zelf ook een hele moestuin met kruiden, maar kheb kamille staan en kvroeg mij nu af hoe'k daar thee van kan zetten? kweet dat iets is met die gele knopjes?
maar hoe of wat :p
zou je me een berichtje kunnen sturen? thanks :)

Johanna zei

Ziet er heerlijk uit, zo'n droogapperaat is erg handig lijkt me en vooral als de kinderen het ook lekker vinden.

Onder de knotwilg zei

Heee, ik vroeg me ineens af hoe het met de melkzuurgisting is? Is dat nog gelukt? Ben benieuwd!

Bij ons zijn een aantal flessen siroop gaan schimmelen. Kreeg nu van iemand een recept met weinig suiker en dan wel vacuüm maken, maar ik heb het nog niet geprobeerd. Hoe doe jij het?

Groetjes Tineke