12 oktober 2010

Mmmm... spruitjes :-)

In de koelkast lagen twee zakken spruitjes
budgetvriendelijk en seizoensbewust te liggen.
Eigenlijk lagen ze al een week te liggen
en daar worden spruitjes niet mooier van.
Daarom moesten ze vandaag in de pan.

Eentje at met lange tanden,
twee aten het smakelijk maar traditioneel


en twee deden zich tegoed aan de exotische variant...


Homemade kerriesaus met spruitjes en ananas, erg lekker

(vooral omdat je niet in de gaten hebt dat je spruitjes eet,
en dat vond m'n man wel een prettige gedachte ;-)

Het recept, voor twee tot drie personen: 
een uitje fruiten, een theelepeltje geperste knoflook, een theelepeltje gemalen gemberwortel en twee eetlepels kerriepoeder meebakken. 250 gram gehakt (of een pakje spekjes of Quorn) erbij doen en rul bakken met wat zout en peper. Eén zakje spruitjes kort voorkoken en daarna toevoegen aan het gehaktmengsel, voor meer kleur deed ik er een stukje gesnipperde wortel bij en wat rozijntjes. Voeg een klein blikje ananasstukjes, een scheutje van het sap en een kwart liter bouillon toe en laat het een kwartiertje pruttelen. Als de spruitjes gaar zijn de saus binden. Roer hiervoor 30 gram bloem met een scheutje koud water tot een glad papje en voeg dat toe aan de saus. Een minuutje laten doorpruttelen en maak dan de saus af met een scheutje room of crème fraîche (en eventueel wat extra kerriepoeder en peper). Lekker met witte rijst.

Eigenlijk lusten we zo iedere week wel spruitjes...
behalve die met de lange tanden natuurlijk ;-)

13 opmerkingen:

Juud zei

ziet er lekker uit, maar eh aan mij zijn ze ook niet besteeds hoor. Ik maak ze wel klaar voor manlief die vindt ze erg lekker

Fi3n3 zei

Oeh dat ziet er ook lekker uit! Ik had vanaaf ook spruitjes en maakte er een hartige taart van (binnenkort is het recept te vinden op mijn blog!)

Johanna zei

Heerlijk maar ik vind het nog wat te vroeg voor spruitjes. Dat komt omdat de vorst er nog niet over is geweest. Vorige week aten we ze ook een keer maar dan is de suiker nog niet omgezet. Nog even wachten dan komen ze hier vast 1 keer per week op tafel.

Alies zei

Ik kook ze altijd even voor en gooi ze daarna in de wok met uitgebakken spekjes, een beetje knoflook en aan het eind nog wat gesneden champignons, ook heerlijk :-)

Sandra zei

Yammie.

Jolanda zei

Klinkt lekker!!
Hier eten we spruitjes ook altijd traditioneel. Dan eet er ook 1 met lange tanden, maar de ander zal weer gruwen van de vissticks. Haha, je kan ze nooit allemaal tevreden houden he!

Miriam zei

Ik ♥ spruitjes! Gewoon gekookt of wat 'ingewikkelder' klaargemaakt (zoals jij in je berichtje beschrijft). Ik kan niet wachten totdat er weer nachtvorst geweest is, dan zijn ze pas echt lekker.

Groetjes
Miriam

Jente zei

@ Johanna en Miriam: vorst over de spruitjes.. dat wist ik nog niet, leuk om te weten.

G.eralien zei

Dag Jente :-)

Spruitjes! Lekker (al zou ik dat vroeger nooit gezegd hebben haha) Heb ze maandag ook gegeten.

Dit is 'mijn recept'
Door midden snijden,
in de wok met wat water en melk (tegen de geur) en kruiden,
bijna gaar wokken/koken en dan vocht afgieten,
wat nootmuskaat er op,
spekjes erbij bakken en tenslotte een flinke lepel creme fraiche met een heel klein beetje mosterd toevoegen. Was weer erg lekker! Kan met aardappelen of rijst.

Maarre gewoon gekookte spruitjes met wat kerriepoeder en beetje nootmuskaat vinden we ook lekker hoor!

Wie weet heb je hier nog wat aan.

groetjes!

meiske zei

Mmmmm, de tweede variant ziet er lekker uit. Hier ook al een paar keer spruiten op tafel gehad. Ik maak er nu stamp van, want dat lust kleine man graag. Die smult van spruitjesstamp. gek kind.
Ik ga de tweede variant ook eens proberen.

Henriette zei

Spruiten, alleen manlief vindt ze hier echt lekker. Dus dan kook ik het alleen voor hem en eten wij wat anders.

geldover zei

Wij eten hier de spruitjes altijd met satesaus, vroeger had je daar groentesmoor voor, nu maak ik de satesaus gewoon zelf. Denk dat je net als bij boerenkool ook de spruiten een nacht in de vriezer kunt leggen, om zo kunstmatig de vorst erover te laten gaan. Je kunt ook nog even wachten natuurlijk

Anoniem zei

ik heb jarenlang 50 kilo spruitjes in de diepvries gemaakt, voor man en 1 zoon. Bij mij komen de eerste en tweede spruit elkaar onderweg tegen, ik wil niet duidelijker worden.. haat die dingen, zondagse kost voor manlief, al 38 jaar lang. Maar, rauwe spruitjes heel fijn schaven, en met mayonaise, evt. wat brokkeltjes walnoot, misschien iets voor die met lange tanden? Want zo lust ik ze wel!