21 december 2010

Vakantieblogje

De eerste vakantiedagen zitten er op. In het weekend was het vooral het ontladen :-) nu komt langzaam de rust weer in lijven en hoofden terug... Twee weken bijna niets hoeven, wat langer blijven liggen 's morgens, je gedachten laten gaan, kleine klusjes doen, hoekjes opruimen, wat rommeldozen uitzoeken, eindelijk eens op zoek gaan naar dingen die al tijden op het wensenlijstje staan, bezoekjes afleggen, samen leuke dingen doen, plannen maken voor het nieuwe jaar...

Gewoon lekker vakantie dus, thuis...

Om gelijk goed te beginnen is m'n man zaterdag bezig geweest om de metalen garagedeur te isoleren, met materiaal dat hij via MP op de kop had getikt. Warm wordt het er niet van, wel een stuk minder koud :-) Volgende week wil hij ook nog de kieren dichtstoppen, je kijkt op sommige plekken zo door een spleetje naar buiten... Verder heeft hij de tochtstrippen in de gang gecontroleerd en gaan we het radiatorfolie (dat al tijden geleden bij de kringloop werd gekocht) achter de verwarming plakken. Alle beetjes helpen! En zoals het er nu naar uit ziet blijven we dit jaar met ons gasverbruik onder de 1000 kuub, een nieuw record.

De kerstvakantie is voor mij ook altijd een moment om terug te kijken en te dagdromen over het komende jaar. Over allerlei dingen, maar ook over blog gerelateerde zaken. Zo heb ik een stapeltje boeken uit de bieb gehaald om wat nieuwe bespaar inspiratie op te doen (want ons oude huis is nog steeds niet verkocht... een grote wens voor 2011: dat we in de loop van het jaar nog maar één huis bezitten :-), milieu tips op te frissen, 'groener' te worden. Detail was dat ik minstens tien euro aan boetes moest afbetalen... vergeten te verlengen...  'Mama', zegt dochter gevat, met een zeer brede grijns, volgens mij moet je dat boek daar -Zuinig leven voor Dummies- nog eens beter lezen...'  (giebel-de-giebel) En op mijn leesstapeltje ligt ook het boek Consuminderen met kinderen, dat kreeg ik een poosje geleden als verrassingspost van Franca. Zo leuk & aardig! Straks in januari heb ik vast weer voldoende inspiratie om vaker te bloggen!


De kerstvakantie was geen kerstvakantie als er geen kerst werd gevierd... Dat staat komend weekend centraal in ons gezin. We vieren dit als een feest, maar wel op een wat sobere manier. Ik vind het een feest wat je vanuit verwondering mag vieren en bij verwondering hoort geen uitbundigheid en grote luxe. We maken het gezellig in huis (meer vanwege de donkere dagen dan voor kerst), zingen al weken samen kerstliederen na het eten, lezen met de kinderen boekjes over kerst. Met de kerstdagen eten we lekker, maar niet heel luxe. Misschien gewoon wat gourmetten, of we kopen een keer een scharrelkip. Dat vinden we normaal te duur, maar misschien doen we het nu toch een keer. Verder komen we met de familie bij elkaar, gezellig samen zijn en we eten we daar met zijn allen. Iedereen maakt een gerecht klaar, ik ben benieuwd.

Tot slot nog een voorvalletje met jongste. Hij is erg creatief met taal en af en toe komt hij dan met iets waar je de rest van de dag om zit te grijnzen... vandaag dus ook weer: Mam, weet je. Ik wil ook graag van die oorgeluidmakertjes. Heel veel kinderen uit mijn klas hebben die ook! Oorgeluidmakertjes... ? peinsde ik even.  Ja, die wil ik, want ze zijn zo lekker warm aan je oren.
Ah... oorwarmers, bedoel je :-)

13 opmerkingen:

Judith zei

Haha, de oorgeluidmakertjes zijn hier ook populair zag ik. Wat een leuk woord.
Geniet lekker van de vakantie en kerst. Doen we hier ook. Ik moet nog wel werken hier en daar maar verder doen we het lekker rustig aan.
Onder de 1000 Kuub gas, wauw! Dat vind ik knap. Dat ga ik hier echt niet redden. Zeker niet met deze kou. En we hebben nog wel een nieuwbouwhuis van 2005. Hoe ga je dat doen?

Fijne feestdagen!!

Groetjes Judith

Monique zei

Haha! Hier had zoonlief het over gehoorbeschermers! ;o)

Heerlijk om zo alvast richting het nieuwe jaar te kijken. Dat zouden we ook best eens kunnen doen. Al zijn de afgelopen jaren niet helemaal gegaan zoals we gehoopt hadden..
Ook hier het consuminderen aan de tand blijven voelen en stug door gaan.

Veel succes met alles en natuurlijk een paar mooie, warme en gezellige feestdagen!

Johanna zei

Goed idee om de deur te isoleren. In onze woning die nieuw is gebouwd is meteen een geisoleerde deur ingezet. Scheelt een stuk, maar er zit ook verwarming in en is helemaal geisoleerd. Je zou er in kunnen wonen bijna. Heerlijk leesvoer en wat een mooi woord oorgeluidmakertjes. Kinderen ze blijven je soms verbazen.

Jolanda zei

Haha, kinderen kunnen je feiloos op je eigen valkuilen wijzen he! Je hebt in ieder geval een flinke stapel leesvoer voor de vakantie, heerlijk! Geniet ervan!

Anoniem zei

Je kan hier de boeken van de bieb ook digitaal verlengen. Misschien een tip om op een vaste dag in de week eventjes bij de bieb in te loggen en een check te doen, om boetes te voorkomen??
Chanel

Elly zei

Fijn om te horen dat het bij jullie ook niet zo overdreven hoeft met de kerstdagen, ik doe de middag vóór eerste kerstdag mijn boodschappen en kijk wel wat er over is gebleven in de winkel.
We eten lekker gebraden kip en aardappeltjes in de oven met zelfgemaakte appelmoes, ouderwets lekker waar we anders geen tijd voor maken! De volgende dag is het gewoon zondag en eten we nooit zo decadent! We hebben vanmiddag bij de kringloopwinkel een hele mooie legpuzzel gehaald met 1000 stukjes, lekker voor de komende dagen.....iedereen staat bij tijd en wijle gebogen over de campingtafel die dienst doet als puzzelblad! Ik wens jullie allemaal goede en gezegende dagen toe!

Anderson cottage zei

geniet van je vrije dagen , daar zijn ze voor en aan de plannen te lezen ga jij je niet vervelen volgend jaar, fijne dagen en het beste voor 2011, liefs marion

lieke zei

heerlijk he die kersttijd. bij ons ook gewoon met een beetje speciaal. en tja er ligt sneeuw. wat wil een mens nog meer.

groetjes lieke

ps.leuk dat je me aan je lijst hebt toegevoegd.

Judith zei

leuk hoor, ga jij maar gauw op zoek naar oorwarmers. Jij hebt lekker veel te lezen deze vakantie! Fijne feestdagen.

Jantine zei

Prachtig, oorgeluidmakertjes!
Enne... zo'n biebboete overkomt mij ook wel eens, heel zuur, vooral als je voor 4 personen elk 8 boeken hebt gekocht!
Geniet van je vakantie en succes met isoleren,dat zal vast schelen. Wij hebben hier geen gas, dus ik kan het niet vergelijken...

Petra zei

Ik hoop voor jullie dat het huis in 2011 verkocht is. Dat moet toch een grote zorg zijn. Fijne feestdagen en het allerbeste voor het nieuwe jaar.

Aritha Vermeulen zei

Ik val Petra bij ( over je huis).
En ik wens jullie een heel fijn feest toe. Het feest van de Gevende Liefde!

Hartelijke groet!

Franca zei

Hele fijne kerstdagen!
Geniet van je mooie stapel boeken .
Nu nog hopen dat je "oude" huis snel verkocht zal zijn.
We blijven vertrouwen, en uiteindelijk komt het allemaal goed.
lieve groetjes, Franca.