24 maart 2011

Budget en milieuvriendelijk schoonmaken

Besparen en tegelijk milieuvriendelijk bezig zijn... dat valt niet altijd mee. Ecologische producten zijn nou eenmaal vaak duurder dan de gewone. In onze tweeverdienerstijd kochten we ook vrij veel van die dure producten, onze schoonmaakmiddelen waren bijvoorbeeld allemaal van een bekend 'groen' merk. De laatste jaren is het budget wat krapper, maar nog steeds kopen we zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen. Dat vinden we belangrijk voor het milieu (en voor onze eigen gezondheid). Maar omdat alles steeds duurder wordt, de kinderen steeds meer gaan eten :-) en ons budget hetzelfde blijft, moet je soms keuzes maken. Kies je dan voor eco schoonmaakmiddel of fair trade hagelslag of biologisch vlees? Alles volgens de principes doen is niet meer haalbaar, jammer genoeg...

Soms kom je tips tegen op het www die je een handje helpen om zowel budget- als milieuvriendelijk schoon te maken. Zo gebruik ik alweer een paar weken een zelfgemaakte allesreiniger, naar het recept van Lieke.


Het bevalt me goed, het maakt makkelijk en streeploos schoon (ideaal voor ramen, deuren en sanitair) en het is goedkoop. Omdat ik het met eco afwasmiddel maak is het ook goed afbreekbaar. Enige 'min' puntje is dat het wat naar azijn ruikt na afloop en niet naar citroen of oceaan of het bos...maar ik geef daar zelf niet zo om, 'k hou toch niet zo van die chemische luchtjes.

Een ander milieu en budgetvriendelijk middeltje is zelfgemaakt wasmiddel. Ik heb het al op verschillende blogs (zoals bij Marion) voorbij zien komen, dus origineel ben ik zeker niet... Maar omdat niet iedereen al die blogs leest zet ik het toch ook op de mijne, dan kan wie het wil er haar (of zijn) voordeel mee doen.


Werkwijze: 40 gram Marseille zeep fijn raspen (één van kinderen vond dit een geweldig leuk klusje!), tot 2,5 liter aanvullen met kokend heet water in bv. een emmer en alles goed mengen. Af laten koelen en een nachtje laten staan om in te dikken en dan in lege flessen gieten. Per was gebruik je een wasbolletje vol, bij de witte was eventueel een beetje soda toevoegen. Veel mensen zijn er positief over als ik verschillende internetfora moet geloven... ik heb nog geen ervaring en ga het de komende tijd testen. Voor de prijs hoef je het niet te laten, ca. 30 cent voor 2,5 liter wasmiddel. Hooguit voor het luchtje als je dat belangrijk vindt... want het ruikt niet lentefris of lavendelzacht... :-) Dat schijn je op te kunnen lossen door er wat etherische olie aan toe te voegen.

Een greep uit de andere huis-, tuin- en keukentips die wij toepassen:
  • verfkwasten schoonmaken met groene zeep i.p.v. kwastenreiniger.
  • de afvoer (in de keuken) kun je schoonmaken door soda op het afvoerputje te leggen en er kokend water op gieten.
  • groene aanslag op de tegels buiten kun je verwijderen met water & schoonmaakazijn of water en een scheutje ecologisch afbreekbaar bleekmiddel (werkt op basis van zuurstof).
  • de wasmachine twee of drie keer per jaar op 95 graden draaien met een flinke 'hand' soda en een halve fles azijn, om te ontkalken, te ontvetten en tegen vetluis.
  • citroensap op fruitvlekken (bv. bramen) te verwijderen uit kleding. 
  • stift vlekken op houten meubels of bv. het aanrechtblad kun je vaak verwijderen door er een laagje tandpasta op te smeren, het in te laten trekken en schoon te maken. Eventueel meerdere keren herhalen. 

Hier staan ook nog allerlei tips, van mezelf, van lezers...
Nieuwe tips blijven welkom.. wie weet er nog iets leuks of nuttigs?

    16 opmerkingen:

    Wiek zei

    Voor je eigengemaakte allesreiniger wilde ik je tippen wat etherische olie toe te voegen, maar verderop las ik dat je die tip al kent.
    Als je dat budgetwijs wilt doen is het vind ik een leuk verjaarskadootje om eens te vragen. Ik vind het altijd erg lastig om kadootjes te bedenken...

    Johanna zei

    Veel denken dat soda en azijn zo natuurvriendelijk zijn, maar dat is niet zo. We hebben het op het werk weleens gemeten. Soda kan als je het teveel gebruikt je wasmachine aantasten.

    Kopka zei

    Niks met schoonmaak te maken maar met tuinieren: het kokend water van de aardappelen uitgieten op onkruid tussen de tegels. Na ee nkeer of vijf is alles verdroogd.

    Purperpolletje zei

    Je haar wassen met een mengsel van bakpoeder en water. Kijk bijv eens op http://www.wikihow.com/Wash-Your-Hair-Without-Shampoo
    Bakpoeder schijnt sowieso een goed schoonmaakmiddeltje te zijn. We kopen het bij een molen waar we ook ons ecomeel kopen. En i.p.v. cremespoeling appelazijn.

    Anoniem zei

    DE wasmachine op 90 graden laten draaien is heel goed. Ik lees echter vaak , een lege wasmachine op 90 graden . Dat is natuurlijk jammer. Ik stop er witte handdoeken in dan zijn die ook gelijk schoon.

    Jente zei

    @ Wiek, dat kun je inderdaad ook daar aan toe voegen (had ik heel 'blond' nog niet bedacht :-)

    @ Johanna, ik gebruik het af en toe. Is het niet het aluminium dat beschadigt kan raken? Daarom durf ik het ook niet in de vaatwasser te gebruiken, al lees ik dat wel eens als tip.

    @ Kopka, die kende ik nog niet. Om te onthouden.

    @ Heb jij dat als een geprobeerd, Purperpolletje? Ik lees er hier en daar over, maar durf het nog niet aan. Je haar moet toch omschakelen en daar zie ik best wat tegenop..

    @ anoniem, ik draai hem ook niet leeg maar gooi alle dweilen, vaatdoekjes die ik in huis kan vinden erin, soms idd. ook handdoeken.

    Elly zei

    Een bruine rand rond de kraan van de wastafel haal ik zo weg: een doekje gedrenkt in de azijn een nachtje rond de kraan draperen als een sjaaltje.
    De volgende morgen is de bruine rand van kalk verdwenen. Wel behoorlijk luchten daarna, want het ruikt niet lekker!

    Onder de knotwilg zei

    Wat een leuke en handige tips lees ik hier allemaal... Sommige kende ik wel, anderen zijn nieuw. Zelf weet ik niet zo snel een tip te bedenken :-( helaas...
    Of misschien deze dan: gebruik van alles de helft. Je zult merken dat je daar vaak al genoeg aan hebt. En anders de volgende keer weer ietsje meer gebruiken.

    Groetjes, Tineke

    Hilde zei

    Ik las ook over de allesreiniger. Een tip om die beter te doen ruiken. Ik voeg enkele druppeltjes etherich olie toe, vb van lavendel.

    Vlijtig Liesje zei

    Ik weet alleen die tip van oude kranten om de ramen streeploos mee schoon te maken.

    Ik moet schoorvoetend toegeven, dat ik de geur van allesreiniger toch wel erg fijn vind. Ik weet dat het psychologisch is, maar het ruikt dan echt schoon.

    Lentebloemen zei

    leuke tips! Zelf zit ik ook steeds te wikken en te wegen over wel of niet fare trade artikelen.
    een beetje hetzelfde idee hier van één vast inkomen.
    Best lastig hé om dan keuzes te moeten maken.

    fijn weekend!

    groetjes, Linda

    Lisa zei

    Wat een goede tips! Nu heb ik een vraagje. Ik heb een soort ribdeck achtige vloertegels op mijn terras liggen. Ideaal, want de kindjes kunnen zich zo niet bezeren tijdens het buiten spelen. Maar heb je ook een tip hoe ik deze op een kindvriendelijke manier schoon kan maken? Hele dagen kruipt mijn tweeling over de tegels, dus ik wil ze wel een beetje schoon houden en ik wil niet met allerlei chemische zooi aan de slag. Iemand ideeën?

    Peter zei

    Goed artikel lijkt me. Er zijn natuurlijk wel meer dingen die bij een milieuvriendelijke omgeving zouden helpen bijvoorbeeld zo schoon mogelijk rijden met de auto.

    Anoniem zei

    Ik maak vrijwel het hele huis schoon met gewoon:....Afwasmiddel!
    Je hebt maar een paar druppeltjes nodig voor een half emmertje sop. En nee, ik gebruik geen spuitfles met een doekje. Dat is vuil verspreiden.
    Gewoon een pompflacon met afwasmiddel naast de kraan op het aanrecht.
    Handenwassen: 1 druppeltje is genoeg en geen zeepluchtjes aan je eten daarna.
    Alles dat nat afgenomen kan worden doe ik er mee, dus ook de W.C.
    Alleen de houten vloer niet, die doe ik met sop van groene- of vloeibare zeep, vanwege de lijnolie die daarin zit.
    Voordeel van het pompflesje: je weet al gauw of je 1 of 2 'pompjes' nodig hebt voor wat je wil gaan doen. Dus nooit overdosering.
    Nog meer voordelen: Geen kast vol plastic flessen, dus ruimtebesparend, geen chemische luchtjes, makkelijk in gebruik, super zuinig in gebruik dus milieu vriendelijk en last but not least: goedkoper kan het niet!

    Unknown zei

    Wij hebben op onze balkonvloer ook problemen.. WIe kan mij helpen met de ribbelstructuur zonder al te veel te schrobben en tijd kwijt te zijn?

    Femke Lijsten zei

    Wij hebben onze vloer bij www.swissdeck.nl vandaan