17 juli 2011

Het oogsten komt op gang


Van de ene op de andere dag zijn de knoppen van de Japanse wijnbes open gebarsten
en overal zitten nu heerlijke sappige, friszoete vruchtjes,
nog even en dan zijn ze rijp, echt super lekker!
Ik kreeg de plant jaren geleden van een oudere vriendin, hij is meeverhuisd 
en dit jaar is het voor het eerst een grote sterke plant met veel knoppen.


Een andere plant die goed in de gaten wordt gehouden is de paprikaplant.
Buiten verpieterde hij, nu staat 'ie binnen achter het glas
en groeit de eerste paprika! We zijn benieuwd of het wat wordt.

Uit de moestuin nam ik dit weekend mijn eerste zelf gekweekte komkommer mee,
een koolrabi (heerlijk met zelfgemaakte kaassaus, hamblokjes en pasta), een courgette
en de opbrengst van twee aardappelplanten, goed voor 3,5 kilo aardappels.
Heerlijk om zo 'boodschappen' te doen, alles vers uit de tuin,
te kijken wat er een volgende keer mogelijk mee naar huis kan,
te bedenken waar je de gaten mee op kunt vullen.

Het is een kleine tuin en veel groenten en fruit worden gelijk gebruikt,
een klein deel maak ik in of verwerk ik in jams of zoetzuur.
Maar dat het niet veel is maakt voor het genieten niet uit.
En van elke keer een beetje inmaken wordt de plank in de garage
en de diepvriezer vanzelf voller.

10 opmerkingen:

Judith zei

Wat een mooie besjes! Ik heb geloof ik nog nooit zo'n plant/struik gezien. Kan me voorstellen dat ze heerlijk smaken!
Wij hebben helaas geen moestuin, maar mijn zus wel, dus voor ons op dit moment ook heerlijke nieuwe aardappeltjes.

Groetjes Judith

Anoniem zei

Inderdaad, knappe bessen. Heerlijk zo he, oogsten uit eigen tuin. Geniet ervan!

Johanna zei

Die bessen ken ik ook niet. Zien er geweldig lekker uit. En wat een mooie paprka wordt het al, dat komt vast goed. Al is je tuin niet zo groot je kunt er toch heerlijk van genieten.

marion anderson zei

wauw das genieten he? wedden dat je je eigen aardappelen niet schilt ? veel te mooi en zonde van de schil. lekker bewust leven, geniet ervan , liefs marion

Jolanda zei

Die bessen ken ik ook niet.
En onze paprika's staan buiten, maar er is nog niets te zien. We willen nu met een flinke kluit een aantal in het kasje zetten...

vlijtig Liesje zei

Wat een prachtige paprika is dat geworden! Wanneer ga je hem soldaat maken? Goed dat je dan deze foto nog hebt, als herinnering.

Onder de knotwilg zei

Heerlijk hé, eten uit eigen tuin. Zo'n rijkdom!

Genieten hoor! Tineke

Jente zei

Ik had ook nog nooit van die bes gehoord, tot ik bij die vriendin kwam. Naast dat ze erg lekker zijn is een groot voordeel dat ze niet in de volle zon hoeven te staan en je ze dus ook op een plekje met wat meer schaduw kwijt kunt.

Elly zei

Wat een mooie zin, dat de kleine opbrengst niet uitmaakt voor het genieten ervan! Daar sluit ik mij helemaal bij aan! Wij hebben afgelopen maandag de eerste snijbonen gegeten uit eigen piepkleine moestuin, precies genoeg voor één maaltje! Dat was genieten!

gerrie zei

Ik heb een keer van de Japanse wijnbes jam gemaakt. Dan pas zie je hoeveel pitjes erin zitten, die je met het gewoon snoepen van de vruchtjes niet ziet/proeft.
Heerlijk he? Wij hebben ze ook. Lekker snoepfruit.
Hartelijke groet en tot laters
Gerrie