11 april 2012

Appelplaatkoek, jam en sap maken

Afgelopen dagen zijn we lekker rustig thuis geweest, een lang weekend vrij was erg fijn. Gewoon aanrommelen, wat kleine klusjes en boodschappen doen en verder hadden we natuurlijk de kerkdiensten. Goede Vrijdag en Pasen zijn toch bijzondere momenten om bij stil te staan. In de aanloop naar deze dagen waren we vorige week ook al naar een concert van S.ela geweest, even een avondje weg met zijn tweetjes.. Het was mooi en we hebben genoten van de muziek, maar tegelijk word ik er ook altijd weer stil van als je alles op je in laat werken, wat er gebeurd is op Goede Vrijdag en waarom dat nodig was.

Zaterdag had ik een lekker kneuterig zelf-maak dagje. Ik vond nog van alles in de kasten en vriezer, o.a. een bakje ingevroren fruit, een pakketje om suikerbrood van te bakken. Het suikerbroodpakketje was al een tijdje over datum, maar het zag er allemaal nog prima uit. Ik vind het altijd lekker om wat extra's bij het ontbijt te hebben tijdens de feestdagen en daarom besloot ik er mee aan de slag te gaan. Al doende kreeg ik de smaak te pakken en zo stonden er aan het eind van de dag twee suikerbroodjes, twee potten aardbeien-bessen jam, een lading gedroogde appelschijfjes en een appelplaatkoek op het aanrecht. Het was fijn om weer eens zo bezig te zijn, ik krijg er altijd energie van en rust in mijn hoofd als ik dit soort dingen doe. 'k Heb wel eens 's avonds na een drukke dag om tien uur nog jam staan maken.. heerlijk ontspannend vond ik dat :-)


De appelplaatkoek was een nieuw probeersel, het viel gelukkig goed in de smaak, ik denk dat ik het vaker zo ga maken. De bodem maakte ik van een portie appeltaartdeeg. Toen deed ik er een laagje appels, rozijnen, suiker, kaneel & wat custard op en tot slot een crumble laag. Die maakte ik van een 1/2 beker (van 200 ml) bloem,3/4 beker suiker, 1/2 beker havermout, 1/2 tlp kaneel,1/2 tlp koekkruiden en 75gr boter. Ongeveer drie kwartier in de oven op 175 graden en je hebt een flinke plaat vol lekkers.

Onder het genot van een beschuitje met jam kregen het over de moestuin, over zelfgemaakte jam en hoeveel potten er nodig zouden zijn om het jaar mee rond te komen. We kwamen op een flink aantal... binnenkort maar eens een mailtje te deur uit doen of familie en vrienden potten voor me willen bewaren... De kinderen wilden ook wel weer siroop (citroenmelisse en rozenbottel) en mijn man wilde juist vaker iets voor in de yoghurt. Ieder heeft zijn of haar wensen ingediend :-) Mij leek het leuk en lekker om zelf vruchtensap te gaan maken deze zomer, maar om alles met een zeef te maken kost erg veel tijd en energie (vooral bij rozenbottels :-). Daarom ben ik op zoek gegaan naar informatie over sap maken en nu zit ik te na te denken of ik een sappan of een weckketel met een ontsapper aan ga schaffen. Voordeel van de laatste is dat je er ook andere dingen mee kunt doen en groente & fruit kunt wecken. Maar het kost ook veel meer, ook omdat ik alle weckpotten en ringen etc. nog aan moet schaffen (al is dat eenmalig). En zo zit ik wat voors en tegens tegen elkaar af te wegen, 'k ben er nog niet uit.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar ervaringen van anderen met sap maken en/of wecken. Is het de moeite waard om er een sappan of weckketel voor aan te schaffen? Valt wecken mee of tegen qua tijd en werk? En smaakt het lekker? Dat is misschien een vooroordeeltje, maar ik weet niet hoe geweckte groente smaakt.

13 opmerkingen:

Johanna zei

Zelf heb ik nog niet zoveel ervaring met wecken, maar ga het dit jaar zeker weer proberen. Mijn weckglazen heb ik allemaal bij de kringloop of van de rommelmarkt. Ik weet nog van mijn moeder dat je de randen goed moet langs gaan, er mag geen scherfje af missen want dan willen ze niet sluiten.Ringen moet je altijd weer opnieuw kopen is het advies. Wij wonen op het platteland en dan is het vooral in de winter erg handig om wat in huis te hebben.
http://www.freewebs.com/belevenissen-van-een-tuinkabouter/conserverenwecken.htm
Hier nog een leuke link.

Hanneke zei

Lang niet alle groenten uit de weck zijn lekker hoor. Bloemkool is afschuwelijk ;-) maar wortels, bieten en alle soorten bonen gaan prima.
Het kost wel wat tijd, je maakt tenslotte eten voor 6 of 8 dagen. Die tijd haal je op de dagen dat je ze eet weer in.
Een sappan heeft volgens mij alleen 'nut' als je zelf veel fruit hebt, maar is dan ook wel erg handig.

Jolanda zei

Ik ben ook van plan om dit jaar siroop te maken. Ik heb geen sappan.
Ik heb vorig jaar voor 't eerst geweckt, de ketel had ik gekregen.
Ik had bonen, snijbonen en wortels geweckt, het is vooral zo handig dat er niets meer hoeft te ontdooien bij gebruik. Ik spoel het eerst af en zet het met vers water met zout op, als het kookt is het goed. Vers is altijd het lekkerst, maar de smaak is best goed vinden wij. Het blancheren wat je eerst moet doen is het meeste werk, dat moet je ook als het in de vriezer gaat Bij bonen dan, erwten doe ik rauw in de vriezer, gaat prima. Die zal ik ook niet gauw wecken omdat je bij invriezen net zoveel eruit kunt halen als je nodig hebt (soms maar een beetje per maaltijd of voor in de soep).
Het wecken zelf is niet zo heel veel werk meer, je moet alleen de potten etc. goed schoonmaken. Je hoeft niet elk jaar nieuwe ringen te kopen hoor, ze zijn meerdere keren bruikbaar. Altijd plat opbergen, nooit hangen. Als je scheurtjes ziet weggooien.

Franse Lelie zei

Ik heb er geen ervaringen mee, ben niet zo kokerig:) Maar wel erg leuk om te doen. Jam heb ik wel eens gemaakt en dat smaakt altijd dubbel lekker, succes ermee, lieve groet

Onder de knotwilg zei

Afgelopen jaar voor het eerst geweckt. Een ketel voor een prikkie over kunnen nemen, potten grotendeels via marktplaats. (Daar stonden vorig jaar in het weckseizoen ook veel weckketels op!) En net wat Jolanda zegt: het wecken op zich is niet zo veel werk, vooral het schoonmaken van de groente en de potten uitkoken is even een klus. De worteltjes vonden wij juist niet zo lekker, de bloemkool ging prima, zo zie je maar dat smaken verschillen! We willen wel doperwten en tuinbonen proberen maar ik denk dat wij verder vooral fruit en jam, peren en appelmoes enz. blijven wecken en minder groenten, omdat we niet zo'n grote vriezer hebben. En dat hoeft natuurlijk niet persé geweckt maar kan ook in gewone jampotten... De ontsapper gebruiken wij van m'n ouders, en vinden we ideaal, al is het voor kleine beetjes fruit niet echt de moeite.

Vlijtig Liesje zei

Mijn oma weckte vroeger wortels en boontjes in, maar ik vond die niet zo lekker. Vrij waterig.

Anoniem zei

Wecken heb ik ook nog niet gedaan maar heb wel 1jaar geleden een weckpan gekocht, wel in potten zoals appelmoes, jam en in lege koffiemelk flesjes siropen, gemaakt.
En siropen zijn heerlijk in yoghurt of kwark in de thee maar ook op warme zomerdagen met water.
Voor de rest doe ik bijna alles in 2 grote vriezers, waar we heel de winter van kunnen eten.

Ellen zei

Vraag maar eens aan de schrijfster van het blog "eenvoudig leven"Zij heeft een weckketel met ontsapper. Nog niet zolang geleden heeft ze er wat over geschreven.

ivoorwit.blogspot.com zei

Ik reageerde per mail. Misschien herkende je het niet omdat ik vergat mijn blognaam erbij te zetten. Groetjes, Thea R.

Johanna zei

http://www.keukenkeramiek.nl/weckbenodigheden.html
Dit is ook een leuke site waar ook nog wat recepten staan over inmaken.

Jedidja zei

Geen ervaring.

Maar je taart/cake lijkt me lekker.

Anoniem zei

Ik heb een ontsappan aangeschaft via MP voor 50 euro incl verzending. Het is een geweldige aankoop! Zoveel plezier van.
Wecken doe ik meestal in vrij kleine potten, en dan gewoon in de snelkookpan.

Jente zei

@ allemaal: bedankt voor jullie reacties! Leuk om allemaal te horen. De linkjes ga ik eens rustig lezen, Johanne. En verder blijf ik er over nadenken. Wordt zeker vervolgd...