27 augustus 2009

Kistje peren

Tijdens het eten koken ging de deurbel, de buurvrouw stond voor de deur...


... als je stoofpeertjes zo krijgt aangeboden in een mooi houten kistje, dan is het gewoon een klein feestje! Ik kan er altijd zo van genieten als mensen van iets gewoons toch iets bijzonders weten te maken. Net zoals het de toon is die de muziek maakt en zo is het de verpakking die het plezier van het ontvangen vergroot.

Nu op zoek naar een recept om stoofpeertjes lekker klaar te maken. En ik moet hoognodig op zoek naar potten! Omdat ik niet gedacht had veel in te zullen maken heb ik maar een klein voorraadje staan. Eigenlijk allemaal jampotten, te klein om stoofpeertjes in te bewaren voor vijf personen. Om haar te bedanken ga ik lekkere muffins bakken met bramen-vlierbessenjam erin. Die zet ik in het kistje als ik het terug breng, staat ook wel gezellig, denk ik ;-)

Het bramenplukfeestje van gisteren eindigde wat minder idyllisch... in vrijwel alle kleren zaten bramenvlekken! Ik baalde hier flink van (waarom had ik dit niet van te voren bedacht en oude kleren aangetrokken, lekker slim). Gelukkig hebben we tegenwoordig Google voor dit soort euvels en ik kon kiezen uit allerlei tips :-) Gekozen voor citroensap en dit bleek een goede keuze: alle vlekken waren verdwenen! Helemaal blij.

9 opmerkingen:

Karin zei

Zo heeft de naderende herfst ook weer grote voordelen. Namelijk heerlijk fruit. Zalig hoor, stoofpeertjes!! En die muffins lijken mij ook niet de weerstaan. Ik ga dit weekend eens kijken of ik nog wat bramen kan plukken, goed idee van jou!
Fijne dag,
Karin

Petra zei

Dat ziet er lekker uit! Ze lijken erg op de peren die ik in mijn tuin heb hangen. Zou ik dan toch stoofperen hebben? Of kun je met handperen ook stoofpeergerechten maken?

Anoniem zei

Hoi Jente,
Inmaakpotten zijn niet zo erg duur bij Xenos en bij Blokker..
Heerlijk peertjes!!
Groetjes Mirjam

Gerrie zei

Dag Jente,
jaren geleden kreeg ik een lekker en simpel recept voor peertjes;
2 kg. geschilde en in parten gesneden stoofpeertjes,
1,5 dl. rode wijn, 1,5 dl. goedkope rode ranja (Aldi) en een kaneelstikje. Zoveel water toevoegen totdat de peertjes op twee vingerdiktes na onder staan. Dan een paar uurtjes koken. Heerlijk. Veel genot met de geur van het koken en later de smaak.
Hartelijke groet en tot laters,
Gerrie

Anoniem zei

Wij hebben ook pas bramen geplukt in de duinen, dauwbramen, binnen een uur een emmer vol!! Heel handig is het om een passe-vite te kopen, dan kan je zonder moeite 'zeven'. Geniet van je oogst!!PS, wij hadden ook heel veel teken na dit bramenplukfestijn, maar gelukkig alles snel kunnen verwijderen met tekentangetje! Groet, Roos

Karien zei

Leuk weer!

jente zei

@ Petra.. de buurvrouw zei dat het stoofperen waren, maar die uit de winkel, de handperen, leken er erg op :-) Wat het verschil dan is? Ze zijn in ieder geval erg klein, dus ik ga ze toch maar stoven.

@ Mirjam, goede tip. Als ik in de buurt ben zal ik eens kijken.

@ Gerrie, dank je voor het recept. Nu eerst maar eens schillen ;-)

@ Roos, dat ken ik niet een passe-vite. Is dat een soort roerzeef? En waar kun je dat kopen, bij Blokker of Dille & Kamille? Het lijkt me nl. erg handig al ik sneller kan 'zeven'.

Mama Monique zei

Kijk, dat is dan ook weer een tip voor de rest van de lezers ;o)

Heerlijk dat je dit "cadeautje" zo mocht ontvangen. En als je nog potten nodig hebt? Je mag ze komen halen hoor! (hihi)

Groetje van Mama Mo!

petra zei

ik maak op de volgende manier mijn peertjes altijd klaar.

ik schil en was ze dan in een pan met ruim water en hup aan de kook brengen zodra ze koken doe ik er ong per pan zn 20 eetl suiker erbij (ruiken ze nog zuur na een uur dan hop nog wat suiker erbij Ik hou dus van zoete peertjes)
en ik loaat ze rustig een uur of 3 koken net zolang tot ze helemaal rood zijn.
dan giet ik wat water af laat de rest inkoken met kaneel en heerlijk.

ik vries wat ik teveel heb altijd in en maak het vanuit de vriezer gewoon warm in een pannetje ik vries het trouwens wel in met het kookvocht zodat de peren niet beschadigs worden of prut wordt:D:D