15 augustus 2009

Rozenbottelsiroop


Dit vind ik nou echt genieten... een glaasje verse rozenbottelsiroop.
Voor het eerst zelfgemaakt en dan smaakt het extra lekker!


Het is wat werk, maar het is niet moeilijk. Ik maakte de siroop zo: een flinke kilo rozenbottels wassen en doormidden snijden. De groene blaadjes heb ik er ook af gehaald. In een grote pan doen en onder ca. 2 cm water zetten. Je brengt alles aan de kook en laat het daarna een nacht staan om te trekken. De volgende dag alles door een zeef gieten en pureren. Het vocht en de puree breng je samen met (riet)suiker aan de kook, ik gebruikte 1 kg rietsuiker op 1500 gram rozenbottelsap. Dit alles een poosje laten pruttelen en dan in steriele flessen gieten. Deze hoeveelheid is genoeg voor 3 flessen huisgemaakte rozenbottelsiroop.

7 opmerkingen:

Karien zei

Laat je al die pitjes in het begin er gewoon in zitten, en die komen er dan bij het zeven uit? Lijkt me heel leuk, ik weet alleen helaas hier geen rozebottelstruiken te staan - platteland hè...

jente zei

Ja, de pitjes laat ik erin en bij het zeven blijven pitjes en schillen achter. Je kunt het ook van andere rozenbottels maken, het hoeft niet persé uit het 'gemeentegroen' te komen. Misschien dan toch op het platteland ? ;-)

jacqueline zei

En met "onder 2 cm water staan" bedoel je dan 2 cm bovenop de laag rozebottels?
Bij ons heel veel gemeentegroen, ga het proberen!

jente zei

Inderdaad 2 cm bovenop de laag rozenbottels. En ik duw ze een beetje naar beneden om het in te schatten. Ze gaan nl. drijven :-) Succes. Een leuke link is trouwens
http://wildplukker.blogspot.com/2008/08/rozenbottelsiroop-en-rozenbotteljam.html

Vandaag ook weer een kleine kilo geplukt, jammergenoeg waren er veel wat aangevreten of overrijp vanbinnen :-(

prutsen zei

Bedankt voor de tip. Ik heb geen idee hoe het smaakt, maar wil het wel eens proberen. Rozenbottels namelijk genoeg hier.

jente zei

@ prutsen, leuk dat je ook even terug komt kijken. Wij vinden het lekker, al smaakt het anders dan de siroop uit de winkel.

misspotter zei

een geplette kruidnagel en een eetlepel citroensap mee laten trekken een nachtje....probeer maar eens...groetjes Wilma