10 augustus 2009

Rozenbottels en gedroogde kruiden

Dit jaar hebben we helaas geen moestuin meer, dus moeten er andere wegen bewandeld worden om wat voorraad aan te leggen. Ik hou er van om naast alle etenwaren uit de winkel ook wat in huis te hebben waar ik zelf iets aan gedaan heb. Ik zag in verschillende perkjes mooie oranje rozenbottels en besloot dat we hier maar eens werk van moesten gaan maken.

Vanmiddag zijn we op jacht gegaan en in de buurt hebben we een hele voorraad gevonden langs een rustig weggetje waar weinig auto's langsrijden. We zijn met een kilootje begonnen, gewoon om te kijken of het lukt en lekker is.


Na het wassen en alle afval eraf schillen de hele rozenbottels in een grote pan gedaan, een tijdje laten koken, gezeefd (wat een klus!). Toen nogmaals in de pan met geleisuiker, een geraspte appel (om aan een kilo vruchten te komen) en een uitgeperste citroen. De eerste potten jam staan nu af te koelen, we zijn benieuwd! Later deze week wil ik nog eens plukken, dan wil ik rozenbottel-siroop maken.

Verder groeit mijn voorraadje gedroogde kruiden langzaam. Binnenkort wat bramenbladeren plukken en drogen. Ik had gelezen dat dit werkt tegen buikpijn en dat het rustgevend is voor de darmen. Samen met muntblaadjes een lekkere thee voor dochter, die nog wel eens last heeft van haar maag.


Tot slot zitten de eerste zelfgezaaide goudsbloemen in een potje druivenpitolie. Twee weken staat het potje op een zonnige plek, iedere dag even schudden en dan zeef ik de bloemen eruit. Dan heb ik een nieuwe voorraad huidolie waar ik weer maanden mee vooruit kan.

7 opmerkingen:

Noëlle zei

Hoi!
Ik kwam op je blog doordat ik via google opzocht of je voor rozenbotteljam echt alle rozenbottels kunt gebruiken. Ik krijg het idee van wel, maar zo te lezen weet jij er meer van...Heb jij een antwoord op deze vraag?

Leuke blogjes trouwens, ik kom graag nog eens lezen. Wat inspiratie over bewuste keuzes maken (ik noem mezelf niet echt een consuminderaar) kan er altijd bij!

jente zei

Hoi Noëlle, leuk dat je een berichtje achterlaat :-)

Ik liep ook met die vraag rond. 100% zeker weten doe ik het niet, maar ik ga er maar vanuit dat rozenbottels gewoon gebruikt kunnen worden, als ze maar mooi oranje zijn. Nu waren dat die uit de 'gemeente tuintjes', maar in de tuin staat ook nog een stamroos waar botteltjes aan komen. Die ga ik straks ook 'oogsten'.

Noëlle zei

Bedankt! In de tuin heb ik een paar mini-botteltjes, maar de gemeentetuin staat er inderdaad vol mee! Ik ga maar eens jam maken, geloof ik!

megaspatie zei

Ik vraag me af of er bij een bepaalde soort ook giftige rozenbottels voorkomen??

jente zei

@ megaspatie: ik zou het eerlijk gezegd niet weten of er giftige soorten zijn. Nog nooit van gehoord, maar goed.. dat zegt ook niet alles natuurlijk :-)

Frank Zomers zei

Volgens mij zijn er geen giftige rozenbottels, heb net jam gemaakt op een vakantiepark in domburg dat vol staat met die dingen. (omdat mijn zoontje van 5 dat wilde ) Voor de veiligheid heb ik nog even op "giftige rozenbottels" gegoogled en kwam alleen bij jouw vraag terecht. In alle recepten wordt er niet over gesproken, Ik vertrouw erop dat het zeker veilig is, morgen smeren we hem op de boterham. Hij smaakt trouwens net als in zo'n potje van de Betuwe, maar dan nog lekkerder.
Groet
Frank zomers
f.zomers@hotmail.com

ungastins8 zei

hoi,een ieders,
gebruik gedroogde rozenbottels...het aardige daarvan is dat je er een prima wijn/likeur van kunt maken....en nog lang houdbaar ook

herman van den hooff
stiens
mail: herman12348@live.nl
foontje: 058-84.32.331

dit voor vragen over wijn/bier en likeur maken(van o.a rozenbottels)