1 november 2010

'n Gezellig uitje, een recept en gekregen voorraden

Afgelopen weekend een leuk uitje gehad, net een kleine mini vakantie. (En ik werd thuis erg gemist, vertelden ze me met dramatische stem aan de telefoon... toch wel leuk om te horen ;-) We hebben samen lang kunnen bijpraten, vakantiefoto's bekeken, gezellig gewinkeld en allebei een mooie sjaal gekocht bij onze nieuwe jassen. Al winkelend kregen we het over koken, over makkelijke, snelle recepten en ik vertelde over m'n lekkere bieflapjes. Vriendin had er wel oren naar... daarom het recept, een beetje voor jou S. ;-) en voor een bloglezeres, die me erom gevraagd had.

Bieflapjes Stroganoff, voor 3-4 personen

Nodig: 500 gram bieflapjes, in reepjes gesneden; bakje champignons, in plakjes gesneden; 2 sjalotjes (of uitjes), in stukjes gesneden ; 1 knoflookteentje, geperst; 1 eetlepel bloem; 1 eetlepel tomatenpuree (ik deed een flinke scheut ketchup); 200 ml runderbouillon (en ik deed er ook wat rode wijn bij voor de smaak); 150 ml. zure room; zout, peper; 1 eetlepel fijngehakte peterselie

    Bak het vlees aan beide kanten en neem het uit de pan. Voeg wat olie toe en bak de uitjes en de knoflook, voeg de champignons toe en bak ze mee (ca. 5 min.). De eetlepel bloem toevoegen en kort meebakken. Daarna roer je de tomatenpuree erdoor en de bouillon. Even laten koken en dan voeg je het vlees toe, dit laat je ook even sudderen. Tot slot roer je de zure room erdoor en maak je het op smaak met peper en zout. Vlak voor het serveren garneren met de peterselie. Erg lekker met rijst en wat salade.

    In dit recept wordt bloem gebruikt om de saus te binden. Ik gebruik eigenlijk altijd bloem om zelfgemaakte sauzen te binden. Vaak door er een papje (met koud water) van te maken en dat vlak voordat we gaan eten toe te voegen. Soms maak ik een saus op basis van een roux: boter smelten, bloem toevoegen en daarna melk of bouillon toevoegen. Het is makkelijk, ik heb het altijd in huis en het is lekker voordelig.

    Op de terugweg ben ik nog even bij mijn zusje aangewaaid, dat was ook erg gezellig! We wonen niet ver bij elkaar vandaan, maar het is toch net te ver om zo maar even te buurten. Ik kreeg een flinke stapel vilt mee om leuke dingen van te maken & voor de crea avonden. Leuk zo'n onverwachte aanvulling van de voorraad! Vandaag kreeg ik nog heel andere voorraad: zo'n 3 kg koolrabi. Ik ging even op bezoek bij een oom en tante en m'n oom had dit nog in de tuin staan en wilde er van af. Eén van de koolrabi's weegt 1,5 kg, zo groot heb ik ze nog nooit gezien! Eens kijken wat ik daar van ga maken, een ovenschotel met (zelfgemaakte) kaassaus is in ieder geval wel lekker. En verder moet ik eens gaan kijken op het www voor een recept en misschien kan ik ook wel een paar porties invriezen? Want alles binnen twee weken opeten is wat teveel van het goede ;-)

    2 opmerkingen:

    moncherry zei

    hmmm.... dat recept ga ik zeker eens proberen. Thanks for sharing! Groetjes Monique

    marion anderson zei

    hai yente, wat een gezellig uitje , ben ook benieuwd naar je nieuwe sjaaltje, haha, heerlijk koken straks en op smulweb heel veel receptjes, kook ze, liefs marion