29 december 2010

Voorraad aanleggen en op eten :-)

Gisteren hebben we een gezellige verjaardag gehad en het cadeautje viel erg in de smaak. We hadden met een aantal een digitale fotolijst gegeven, allerlei foto's erop gezet en een filmpje van onze kinderen dat ze oma een verjaardagsliedje toezingen. Erg leuk! Het vogeltje heeft ook een mooi plekje gekregen.

Dan zijn we alweer aan de laatste dagen van het jaar toe en van ons huishoudbudget ;-). Ook al hebben we niet super uitbundig gedaan, het ging er hard doorheen deze maand. Daarom koken we de dagen dat we deze week thuis zijn zoveel mogelijk de restjes en voorraad op. We werden vorige week nog even flink verwend met prachtig & lekker vleespakket, met allerlei soorten vlees en salades! De salades en schnitzels hebben we met kerst gegeten en verder hebben we een groot deel ingevroren. Na de kerstdagen wilden we een vegetarische dag inlassen en ik heb de groentela eens leeggehaald. Ik vond:

een halve doos champignons, een halve knolselderij, wortels, een stuk prei, een tomaat en een bakje macaroni. Genoeg lekkers voor een heerlijke ovenschotel en voor de kinderen vond ik een bakje hutspot.

Alle groente heb ik gesneden, gebakken met een lepeltje knoflook erbij en wat provinciaalse kruiden. In een ander pannetje maakte ik roomsaus: 25 gram boter smelten, 70 gram bloem erdoor roeren, 250 ml melk en een pakje slagroom erbij doen, een stuk bouillonblokje erbij en roeren maar tot de saus warm en dikker is geworden. Tot slot deed ik er 75 gram geraspte kaas door. Ik deed het op de lasagne manier in een ovenschaal: laagje groente, laagje saus, laagje macaroni  tot de pannen leeg zijn.
Tot slot wat geraspte kaas bovenop en dan een tijdje in de oven om er een mooi korstje op te krijgen. Heerlijk gegeten met zijn tweetjes!

Makkelijk om te kunnen koken vanuit je voorraad. Voor komend jaar staat dit op mijn actielijstje: een grotere voorraad aanleggen en minder naar de winkel hoeven. Ik heb een boodschappenlijst gemaakt om eens per twee weken de grote boodschappen te kunnen doen. We willen een grotere koelkast gaan kopen zodat we de weekvoorraad zuivel in één keer kunnen inslaan. In het tafelmodelletje dat we nu hebben past dat niet en het is vaak proppen en stapelen om alles erin te krijgen. En ik ga me verdiepen in het wecken, straks komt er hopelijk weer vanalles uit onze eigen moestuin en dan is wecken erg makkelijk. Een elektrische weckketel lijkt me erg praktisch, maar waar moet je op letten en wat zijn de verschillen tussen al die ketels... ik moet er maar eens induiken. Mocht iemand praktische tips hebben, dan hoor ik dat graag!

Terwijl ik bezig was na te denken over het aanleggen van een voorraadje en wecken kreeg ik n.a.v. van mijn berichtje over een noodpakket een mailtje van een lezeres, met de vraag hoe ik dacht over foodstorage. Dat is o.a. het aanleggen van een basisvoorraad waarmee je zo'n drie maanden 'zelfvoorzienend' kunt leven. Ik had hier nog niet van gehoord en ben er over gaan lezen, best boeiend. Ook de gedachte erachter, stel dat je bv. je baan kwijt raakt of andere financiële pech hebt dan is het prettig als je de eerste maanden snel kunt besparen op je kosten voor dagelijks levensonderhoud. Ze is inmiddels ook zelf een leuk blog begonnen, waarin ze schrijft over consuminderen, foodstorage, het drogen en bewaren van producten en ze geeft recepten wat je met al je voorraad kunt doen.

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Dankjewel voor de link! We hebben hier gekozen voor een tweede vriezer i.p.v. een tweede koelkast en ik ben er nog elke dag heel blij mee. Ik doe een keer in de week alle boodschappen, ook het brood. Dat zijn hier so wie so al 10 broden, dus een van beide vriezers is standaard grotendeels gevuld met brood.

qm zei

Hoi jente, het eerste wat in mij op kwam is "Teuni" maar ik hb even gekeken en haar blog staat bij het rijtje van blogs dat je al leest.
soms staan er weck ketels op marktplaats te koop als je geen nieuwe wilt. Ik heb er zelf weinig ervaring mee. mijn oma weckte wel maar zonder ketel ,bij mijn weten.
Zal toch mijn moeder eens vragen hoe beppe dat ook weer deed.
suc6 met je voorstudie. (zou de bieb ook boeken hebben?)en hou ons op de hoogte (ik vind het wel intressant) Fijne Jaarwisseling.

Monique zei

Die link ga ik zodirect natuurlijk gelijk even bekijken. Dat snap je wel hé? ;o)

Leuk om te lezen dat het cadeau zo goed in de smaak is gevallen. Daar doe je het tenslotte voor?

En dan het steeds minder boodschappen doen, dat staat ook op mijn lijstje hoor! Al houden wij het wel gewoon bij een kleine tafelkoelkast. De rest gaat in de grote vriezer of is van houdbare kwaliteit (soja-melk). De voorraadkast is dan wel aardig gevuld, maar of we het drie maanden uit kunnen houden? Ik ga snel verder lezen! ;o)

Jente zei

@ Gekakel en Monique, de koelkast is niet alleen klein voor 5 pers. maar ook vrij oud. Daarom willen we ook een nieuwere (een A-tje) met vriesladen eronder. Want dat is idd ook erg handig, de vriezer zit vaak zo vol zodat ik soms aanbiedingen moet laten schieten...

@ qm, ik wilde inderdaad bij de bieb gaan kijken. Wecken zonder ketel, gewoon in een pan. Dat heb ik ook wel eens gelezen, ik kom het vast tegen als ik op zoek ga naar info..

lieke zei

hoi jente, bedankt voor je positieve mening over mijn blog. ik ga zeker mijn best doen om het waar te maken.
want als jij de aanzet niet had gegeven was mijn blog er nooit gekomen. nogmaals bedankt!

groetjes lieke.

ps alvast een heel fijn nieuw jaar toegewenst voor jou en je gezin.

Anoniem zei

beste Jente eerst en vooral fijne dagen gewenst en dan heb ik nog een tip ivm je koelkast en diepvries je koopt beter twee apparte toestellen ( de correcte uitleg week ik niet maar ik werk op de hersteldienst van een kringloopwinkel en mijn chef een man van 62j met jaren ervaring heeft mij dit verteld !)en ook als het vriesgedeelte stukgaat heb je nog je koelkast! het heeft te maken met de motoren en de koelgassen.. hopelijk heb je hier wat aan lieve groet Jezebelle

marion anderson zei

wauw , ben helemaal enthousiast geworden, wecken doe ik veel, ik koop heel veel voor weinig en weck zelfs hele maaltijden en ook soepen in, gewoon doen, wens ook een moestuin te beginnen maar dan eentje op 90 cm hoogte, we wonen in een bosje dus geen goede grond, ga zeker kijken op die andere blog, als je vragen hebt over wecken, brood bakken voor € 0,35 laat maat weten haha, liefs marion

Elvira zei

Ik was eerst helemaal wild van het voorraad-idee, maar heb al een tijdje gemerkt dat dat bij mij gewoon niet echt werkt. Ik kook veel te graag, en ik heb natuurlijk wel een béétje basis in mijn kast, maar een te grote voorraad blijft bij mij gewoon staan.
Ik doe eens in de week boodschappen met een budget van 50 euro, verder hou ik per maand ook nog eens 100 euro apart voor extra voorraad en huishoud/hygiëne toestanden en dat is ruim genoeg om m'n hartje aan op te halen qua kokkerellen. Ik wissel dagen met iets duurdere ingrediënten af met pasta/rijst dagen. Ik zie overigens ook niet op tegen boodschappen doen, meestal vind ik het wel fijn. Dat scheelt wel natuurlijk.
Ik hou soms wel rekening met aanbiedingen, maar alleen als het me ook uitkomt en ik precies weet wat ik ermee ga doen, anders blijft het toch liggen (zelfs in de vriezer).

wilma zei

heb eens even bijgelezen. Altijd weer gezellig bij je.
Je kunt trouwens ook eens bij een winkel vragen of ze beschadigde modellen hebben,bijv. een deukje in de zijkant of iet dergelijks. Wij hebben een kennis hier die voor zo'n zaak werkt en het gebeurd relmatig bij het uitladen of zo. Wij hebben een erg grote 2de hands en werkt als een tierelier,koelt in dit geval.
Groetjes van overzee.
Wilma

dorieke zei

Dag Jente,

ik maak ook graag vanalles zelf vanuit basisingredienten, die heb ik altijd op voorraad in huis.
Vanuit de moestuin en fruitgaard hebben wij ieder jaar ruime oogst, deel wordt vers opgegeten, deel ingevroren, deel ingemaakt.
Om te wecken heb je geen weckketel nodig, je kunt het in een ruime pan doen of zoals ik doe in de oven.
Op internet kun je alle methodes en omschrijvingen vinden.
En voor sommige dingen heb je geen van beide nodig.
Producten als jam, en producten in zuur of zoetzuur hoef je in principe niet te wecken.

gerrie zei

Een grote voorraad schaf ik bewust niet aan. We doen één keer per week boodschappen. Met een lijstje met levensmiddelen waar we echt niet zonder kunnen. Dat is weer wat anders dan iets nodig zijn. Een grote voorraad kost een hoop centjes en dat staat dan rentevrij in je kast. Ik ben zo'n "kniepert" dat ik dat weer zonde vind. In twist-off potten weck ik redelijk wat. Gewoon de potten heet door het water, de deksels in kokend water (met een vork eruit vissen) en de spullen er zo heet mogelijk in. Een vultrechter scheelt je een hoop mislukkingen. Veel plezier ermee in ieder geval.
Voor ieder; een goed en zo gezond mogelijk 2011 en af en toe een beetje geluk.
Hartelijke groet en tot laters
Gerrie