23 januari 2009

Een week voor de overdracht

De afgelopen dagen heeft echtgenoot flink zijn best gedaan. Hij is de papieren ingedoken om alle grote en kleine lettertjes nog eens te lezen. Dat is handig, want ik ben meer van de grote letters, we vullen elkaar dus mooi aan. Hij speurde een foutje op in de hypotheekofferte, de rente was in de laatste versie ineens 0,1 % hoger. Niet schokkend, maar je betaalt toch meer dan was afgesproken. Met succes er achteraan gebeld en het oude percentage wordt gehandhaafd, scheelt netto op jaarbasis toch 150-175 euro. Een tweede meevaller kregen we toen hij ontdekte dat ze op zijn werk vergeten waren om hem een periodiek door te schalen qua salaris. Dit heeft hij ook gelijk geregeld en nu zitten we lekker aan een glaasje wijn om te genieten van de winst ;-)

Nee hoor, zonder die voordeeltjes had er ook wel een glaasje wijn op tafel gestaan. Dat is nou één van die dingen waar we echt van genieten en die we ook blijven kopen. Zeker na een drukke week geeft dit ons een luxe en ontspannen gevoel. En druk was het ook nu wel weer, ik dacht dat ik al veel geregeld had maar er viel nog steeds veel te bellen en te doen. En de juffen vierden hun verjaardag, erg gezellig maar op het laatste moment kwamen er nog wat klusjes. In tijden van drukte heeft Jente een paar valkuilen waar zij ook nu weer instapte: alles willen regelen en perfectionistisch doen :-) Het was gelukkig erg gezellig op school en we hebben leuke dingen gedaan.

De drukte zal wel blijven de komende weken. In de voorjaarsvakantie hopen we over te gaan naar het andere huis, eind volgende week krijgen we de sleutels. Ik heb er echt zin in om te beginnen in het huis, om daar te gaan wonen. Een beetje dichter bij onze roots, deze stad was vroeger van beiden de 'grote' stad. Daar ging je heen voor kleren, beugels en voor mijn man zelfs rijles. De kinderen krijgen af en toe wel de bibbers, het is natuurlijk erg spannend om naar een andere school te gaan en je vriendjes achter te moeten laten. Binnenkort gaan we een kijkje nemen op de nieuwe school en daar hebben ze wel zin in.

Ik hoop dat het de verhuizing waard is, want eigenlijk verhuizen we vooral om de school. In de stad waar we wonen is geen school met ècht christelijk onderwijs en we vinden dit wel belangrijk. Kinderen van andere gezinnen die we kennen gaan met een busje of de trein naar een school in een andere plaats. Dit ging ons een stap te ver en daarom hebben we het een tijd geprobeerd op een prot.chr. school in onze stad. Het bevalt qua school prima maar de identiteit komt minder uit de verf dan we hoopten en het is best ver weg, terwijl alle kinderen in de buurt van school wonen. Daarom is vorig jaar de knoop doorgehakt om te verhuizen. We gunnen onze kinderen een stabiel sociaal netwerk in de buurt waar we wonen èn in de buurt van de school. Blijven ze op de huidige school dan vallen ze misschien buiten de boot omdat ze als enigen zover weg wonen en ze na schooltijd niet zelfstandig naar vriendjes kunnen gaan. En binnen de kerk zouden ze elke keer afscheid moeten nemen van vriendjes en vriendinnetjes, omdat veel gezinnen uit onze kerk uiteindelijk toch verhuizen omdat de reiskosten niet op te brengen zijn.

Dit is in feite de reden waarom wij straks onze spullen inpakken en een nieuwe start gaan maken. En daarnaast nog wat bijkomende voordelen, dichter bij familie en vrienden en meer vertrouwdheid met de streek. Al met al hebben we er vertrouwen in dat het een goede keuze is voor nu en later.

4 opmerkingen:

het lieveheersbeestje zei

Ik hoop dat jullie het fijn zullen krijgen in jullie nieuwe woonplaats! Onze kinderen zitten bewust op een prot.chr. basis school en op een idem vwo, en dat bevalt heel goed. Het is niet zo strikt want er gaan gewoon alle soorten en geloven heen, lekker gemengd. Wel is er gewoon christelijk onderwijs en ik heb het idee (zelf zat ik altijd op openbare scholen) dat deze leraren toch meer uit overtuiging les geven... Maar misschien lijkt dat zo? Omdat we hier niet naar de kerk gaan hebben we niet het probleem zoals jij het beschrijft, maar zo krijgen onze kinderen toch nog bijbelkennis, normen en waarden mee die wij belangrijk vinden...

Ri zei

Da's nogal wat zeg, verhuizen voor een bepaalde school. Maar ik begrijp het wel. Ik heb een tijdje bij een gemeente gewerkt (gemeenten geven een tegemoetkoming in de kosten van vervoer van kinderen met een bepaalde identiteit) en de reizen die sommige kleine kinderen elke dag ondergingen. Echt ver! En dan thuiskomen en niemand hebben om mee te spelen: 1. omdat het al laat is als je thuiskomt en 2. omdat je de kinderen uit je eigen buurt eiegenlijk niet zo goed kent.

Al met al, goed besluit.

Puur Leven zei

Vind ook dat jullie een goede beslissing hebben genomen. Jammer alleen dat het nodig is.
Hier loop ik nog wat te rommelen wat betreft het school gaan van mijn kleine knul. Ik heb keuze genoeg, maar wat is de beste? Vooral omdat we een goede, stabiele keuze willen maken voor de komende acht jaar. Kiezen we voor dichtbij? Kiezen we voor iets verder? Reformatorisch? Protestants? We horen nu zo veel, weten niet precies waar we moeten beginnen. Hoop dat we straks terug kunnen kijken op een geslaagde keuze.

Heb je verder alles al een beetje ingepakt? Of ben je iemand van de laatste dag? (Al denk ik het laatste nou niet echt, als ik zo al een tijdje met je meelees..) ;-)

jente zei

@ lieveheersbeestje, met een goede gewone chr. school hadden we ook goed kunnen leven. Maar bij ons werden er soms sprookjes voorgelezen bij de weekopening en als ontspanningsoefeningen yogatechnieken of mandala's kleuren aangeleerd... hier kunnen we niet achter staan.

@ Ri: verhuizen voor een school is inderdaad heel wat, daarom hebben we het ook een tijdje geprobeerd op de huidige school. We hebben vrij weinig (sociale) binding met de stad, ik ben hier als student komen wonen en blijven 'plakken'. M'n man vindt het moeilijker om weg te gaan, hij werkt hier nl. Maar alle familie en veel vrienden wonen in de omgeving van onze nieuwe woonplaats, daar ben ik wel blij mee.

@ Puur leven: succes met jullie keuze. Lastig om dit te besluiten, dat hebben we zelf ook ervaren. Wat kan helpen is om eens met andere ouders te praten waar je een klik mee hebt en die bij jullie in de buurt wonen. Zij kennen de voor- en nadelen van de school in de buurt of juist van de(reform.?) school iets verder weg. Spelen in je eigen buurt is belangrijk, maar kinderen uit je klas in de kerk zien en later op vereniging of catechisatie is minstens zo belangrijk (vinden wij).