10 juni 2009

Kledingruilen en kopen

Bij het uitzoeken van de dozen op zolder kwam ik een hele stapel jongenskleren tegen die te klein waren. De stapel nam bijna met de dag in omvang toe, het is blijkbaar groeizaam weer ;-) Wat doe je ermee... te goed voor de kringloop, teveel gedoe om het te verkopen via marktplaats. Ik sprak de moeder van een vriendje van onze zoon aan, of ze iets kon gebruiken voor haar tweeling. Ze reageerde zo enthousiast dat ik me bijna opgelaten voelde. Vanochtend de tas meegenomen toen ik zoon ging ophalen. Zij had ondertussen ook de kasten nagekeken en een tas klaargezet. De ruilkring was gelijk weer rond. Mooi als kleren zo een nieuw plekje vinden en het scheelt een hele boel duiten voor allebei. Toch ken ik niet zoveel mensen aan wie ik kan doorgeven en nog minder van wie ik iets kan krijgen. Geen neefjes of nichtjes in een gunstige leeftijd en met een aantal vrienden matcht zowel de leeftijd als de volgorde jongens-meisjes niet. Om de kosten wat in de hand te houden voor drie kids koop ik vaak in de aanbieding, op een kledingbeurs, soms krijg ik wat en ik 'pimp' eenvoudige shirtjes tot iets leuks. Via markplaats kopen heb ik wel gedaan, maar dat viel me vaak tegen. Het paste niet goed of de kwaliteit was matig. Zelf kleding leren maken staat op mijn wensenlijstje, maar ik wil nog zoveel leren ;-)

Vandaag heb ik mooi een graantje mee kunnen pikken van de eerste uitverkoopacties, zo kocht ik o.a. een mooie jas voor mijn man voor de helft van de prijs en twee vestjes voor mezelf voor een vijfde van de prijs (en leuk!). Die draag ik trouwens op een pas gekocht spijkerrokje, niet gewoon een spijkerrok, maar de spijkerrok. Zo eentje waarvan je denkt: daar ga ik bijna nog in slapen zo handig & leuk is die ;-) De prijs was naar mijn idee niet helemaal consuminder verantwoord, maar als ik denk dat ik iets ontzettend graag ga dragen gun ik mezelf af en toe zo'n aankoop. De echo in mijn klerenkast klinkt wat minder lang door met deze nieuwe spulletjes, dus ik ben helemaal blij. Een leuke bijkomstigheid is dat ik kasboektechnisch de bedragen wat omlaag bijpoetsen: ik heb wat kleren verkocht via een tweedehandswinkeltje en via marktplaats. Mooi meegenomen toch?

6 opmerkingen:

Thea zei

Wat fijn dat je nog een andere moeder blij hebt kunnen maken met kleding. Ik geef ook wel eens iets weg aan een andere ouder als het er nog goed uit ziet, hier dragen mijn dochters weinig van elkaar af omdat ze even groot zijn.
Kledingbeurs heb ik veel gekocht toen de kinderen nog kleiner waren maar tegenwoordig is er in hun maten niets meer,groet Thea

het lieveheersbeestje zei

Toevallig kwamen mij ouders vandaag aan met vier volle vuilniszakken met dames kleding van mijn zus! Heerlijk! Ik heb lekker zitten scharrelen en heb nu zo'n 20 boven stukken er bij. (haar heupbroeken passen mij voor geen meter, ik heb n.l. zeer ronde heupen en zij is lekker plat..snik..maar ik draag ook altijd rokken en jurken dus dat is niet erg). Mijn lieve zus heeft zo veel kleding...ze staat voor de klas en vindt dat ze iedere dag iets anders moet dragen. En ze heeft een leuke smaak ook nog. Nou ben ik van gewoon drie dagen en dan weer iets schoons aan, maar gelukkig zij niet. Ze heeft ongeveer twaalf keer zoveel kleding als mij en wel 100 paar schoenen (ik drie paar). Ik zou er knetter gek van worden. Maar ben erg blij dat ik het 'doorgeefluikje' ben van al dat moois. Ik zelf geef de kleding van de jongste ook weer aan een andere mevrouw door en zelfs de stukken van mijn zusje die mij niet passen gaan weer naar andere buren. Vroeger had ik een nichtje die mij ook wel eens een zak vol kleding bracht en ik herinner mij de spanning en de pret hiervan!
Wij verkopen ook nog wel wat kleding op de rommelmarkt nu en dan, dat tikt ook lekker aan.

Mama Monique zei

Moet eerlijk zeggen dat ik bijna een beetje mijn eigen verhaal aan het lezen ben ;o) Ook ik heb hier een stapel kleertjes liggen die steeds groter wordt en waar ik niet zo goed raad mee weet. Verkopen via MP vind ik te veel gedoe, weggeven vind ik weer zo veel en misschien komt er ooit in ons eigen gezin nog een belanghebbende?

Voor nu heb ik besloten (de dozen zijn gister naar boven gehaald) de kleertjes eens uit te gaan zoeken op kleur en materiaal, zodat ik er mogelijk een mooi, leuk herdenkingsquilt van kan gaan maken. Ik heb het eens ergens gelezen en het lijkt me wel een leuk idee om uit te gaan werken.

En verder heb ook ik vorige week een euhh... nee... dé spijkerrok gekocht. Gewoon zo'n heerlijk modelletje wat voorlopig nog járen mee kan. Met daarbij een zomerjasje voor de helft van de helft... Snap je mijn vergelijking? ;o)

Oké, eentje niet dan; ik probeer wél zo nu en dan een kledingstuk in elkaar te prutsen. Gister avond heb ik nog weer een patroontje gezocht voor het vorige week aangekochte stofje. Hopen dat het wat gaat worden!

Koningskind zei

Wat heerlijk dat je zo mensen vindt met wie je kunt ruilen. Hier gaat dat helaas moeizaam. Ik heb inmiddels wel een gezin gevonden waar ik de kleding van mijn dochter naar toe kan doen.
De kringloop heeft geen kleding meer, dat verkopen ze allemaal door aan Amnesty International. Het is dus echt speuren om betaalbare kleding te vinden.

Franca zei

Hallo Jente,
Eerst een compliment voor je blog!
Wat schrijf je toch steeds leuke stukjes.
En de foto bij je vorige stukje was super! Het plezier spatte ervan af.
Kleding krijgen en weggeven hebben we allebei veel gedaan, toen de kinderen nog klein waren. En ook aan een tweedehands winkeltje verkochten we wel wat. Nu ze groter zijn is dat voorbij. Geen gekregen kleding meer ( er was vrijwel niks meer bij voor ze) en hun gedragen kleding is echt op. Dochter en ik kopen nog steeds wel in kringloopwinkels , en ik soms in de discount winkel van miss etam.Kleding maken komt er bijna nooit van, maar de volle prijs voor kleding geven, doe ik zelden. De opruiming is vaak zo vroeg, dat het voor ons precies op tijd in het seizoen is! Als je een keer gewend bent zo kleding te kopen, vind je de "volle mep", vaak erg veel. Maar je hebt helemaal gelijk als je iets ziet wat je echt je van het vind, dan mag het best wat kosten. Als je berekend per keer dragen is het vast nog goedkoop.
groetjes, Franca.

jente zei

@ lieveheersbeestje: leuk dat je zoveel kreeg. Ik kan me voorstellen dat je er helemaal blij mee bent! Ik koop trouwens ook wel eens kinderkleding op de rommelmarkt, met koninginnedag heb ik bv. een dure merkwinterjas (60 euro zei die mevrouw) voor 2 euro gekocht!

@ Thea, jammer dat je dochters even groot zijn. Iets kunnen doorschuiven scheelt altijd wat. Onze jongens zijn behoorlijk verschillend, wat de één leuk staat, maakt de ander bleek. En staat het wel, dan past het (grote) hoofd van de jongste vaak niet voor de opening :-(

@ Mama Monique, leuk dat het jou lukt met zelf kleding maken. Een tijdje geleden zag ik op je blog dat je met een jongensbroek begon. het bevalt je dus blijkbaar wel. En lekker gevoel is dat hè, als je dè rok hebt gevonden ;-)

@ Koningskind, jammer van jullie kringloop. Hier is het ook niet zoveel soeps, echt oud spul.

@ Franca, dank je :-)
De volle mep betalen went snel af, het lijkt allemaal al snel erg duur. Maar soms doe ik het toch, want omdat ik een kleinere maat heb grijp ik nog wel eens mis als ik te lang wacht. In de kringloop ben ik zelf nog nooit geslaagd de laatste jaren. Misschien toch vaker kijken.