15 juli 2009

Het kozijn (2)

Het kozijn heeft zijn oude vorm weer aangenomen en kan binnenkort weer in de verf :-) De verfroerstokjes van 't Karwei hebben opnieuw hun diensten bewezen. Op de meeste plekken heeft m'n man de hardhouten stokjes op maat gezaagd en vastgeplakt, op andere plekken werd er grover geschut aangevoerd. Daarna alles geplamuurd, nu nog schuren en schilderen. Het loont trouwens de moeite om de gaten eerst voor te vullen met hout. Nu is de (dure) plamuur alleen nodig om alles netjes af te kunnen werken en dat scheelt al snel een blik.

De (gratis) verfstokjes van het Karwei zijn een onmisbaar onderdeel van de gereedschapkist geworden in de loop der jaren. Ze hebben al op allerlei plekken hun nut bewezen en zijn o.a. gebruikt om kastjes recht te kunnen hangen op scheve muren, om de zoldervloer in ons jaren '30 huis waterpas te kunnen leggen, als wiggetjes om planken haaks op te hangen, om een wiebelende vriezer eindelijk eens stil te krijgen. We hebben dus altijd een voorraadje in de garage.

Ter voorbereiding op het verven pakte m'n man de pot met kwasten. Die bewaren we altijd in water, maar soms vergeten we op tijd bij te vullen. De half ingedroogde kwasten moesten nu dus schoongemaakt worden. Wij doen dat al jaren met met groene zeep: stukken milieuvriendelijker dan terpentine of kwastenreiniger, lekker voordelig en de kwasten blijven mooi zacht. Alleen in de serieuze gevallen wordt er nog met zware middelen gewerkt. We hebben hiervoor een klein potje met terpentine dat we goed afgesloten bewaren. Het zijn kleine beetjes, maar alle beetjes helpen om het milieu zo min mogelijk te belasten.

2 opmerkingen:

Zeeuwse Mama zei

Hee, dat is een goede tip van die groene zeep!! Dat wist ik niet, ik zal het ook eens aan Micha zeggen ;)

avdberg zei

Kozijnen verven is een hele klus zeg, ik ben momenteel ook bezig met het verven. En inderdaad, dat is een goede tip de kwasten met groene zeep schoon maken, stukke beter voor het milieu.