7 oktober 2009

Koken en zelfgemaakte kadootjes

Een poosje geleden schreef ik over alle rekeningen die onze deurmat bereikten. Had ik niet moeten doen, want nu kregen we nog een flinkerd. Die dacht zeker.. het kan daar niet op in Huize Jente. Jammergenoeg kan het wel op en ons denk-voor-je-rent projekt draait op volle toeren en het weekbudget is de komende weken wat minder. Al die kleine eerst-even-denken dingetjes zijn niet bepaald van die spannende dingen waarvan ik denk: dat levert nou eens een leuke blog op. Aan de andere kant... waarom zou ik er niet een paar laten zien? En andere ideeën zijn welkom!

Voor een groot deel denk ik nu nog harder na in de keuken. Lekkere maaltijden maken en de kosten laag houden vind ik een uitdaging. Pakjes en zakjes heb ik nooit in huis, want die mag ik niet hebben. Voordeel is dat ik daardoor wel handig ben geworden met basis-ingrediënten. Een lekkere maaltijd vinden we hier: spinazie met gebakken spekjes en een fijngesnipperd uitje, kruidenroomkaas erdoor en macaroni of spaghetti erbij. Wat geraspte kaas erover en dan serveren. Als ik alles voordelig koop heb ik zo voor 5 personen voor zo'n 2,25 een lekkere, snelle maaltijd op tafel staan.

Iets anders wat in de smaak valt is risotto met tonijn. Een uitje fruiten met wat groente die je nog in huis hebt (mais, courgette, prei, champignons), 2 tomaten in stukjes erbij fruiten en tot slot rijst toevoegen. Even meebakken en dan water erbij met een bouillonblokje. Gaar laten koken met de deksel van de pan af (zodat het water kan verdampen), tonijn of ansjovis erdoor mengen. Ook nu een lekkere, voedzame maaltijd voor zo'n 2-2,50 euro.

We houden hier wel van wat lekkers de koffie (en om op gewicht te blijven, ja dat hebben we hier nodig :-). Om voordelig te snoepen heb ik heb vanmiddag een hele trommel vol appel-havermout koeken gebakken (ideetje opgedaan bij Franca en dit recept een beetje aangepast). En de kamer werd even lekker opgewarmd, want we hebben een gasoven in onze open keuken. Kunnen we het aandoen van de cv nog even voor ons uitschuiven. Zo'n gekke uitdaging eigenlijk om hem zo laat mogelijk aan te doen, maar toch doen we het ieder jaar weer...

Op het kadootjes front ben ik bezig met het verleggen van persoonlijke grenzen. Ik ben van plan om de komende weken bij kraambezoeken en bij een tweeling die één jaar wordt alleen zelfgemaakte kadootjes te geven. Dat wordt nog even flink doornaaien & slabbetjes met namen produceren. 'k Doe er wel een labeltje van m'n winkeltje aan, dan lijkt het net wat 'echter'. Nu maar hopen dat mijn schuldgevoel niet al te veel de kop gaat opsteken, want ik vind dit werkelijk een lastig punt...

12 opmerkingen:

Karien zei

Hoezo schuldgevoel?

Ada zei

Ja inderdaad, hoezo schuldgevoel. Ik zou het leuk vinden als iemand de moeite genomen had om een kadootje te maken.

janneke zei

ha Jessica

ik heb vandaag ook een zelfgemaakt kadootje gegeven: een hartje met roosjes en gevuld met lavendel uit eigen tuin. zo leuk!
het was wel mager; ik had er eigenlijk 2 of 3 aan een lint moeten maken en mooi inpakken.
of met een potje jam in een mandje met folie ofzo.

wat ook altijd leuk is: een canvasdoekje bespannen en met linten er een memobord van maken. dan kun je er zelfs al wat foto's / knipsels ophangen die het helemaal leuk maken. je kunt zelfs zelf een framepje maken en bespanne; stond op mieks blog geloof ik.

nou ja; lange reactie; ga lekker door!

groet, janneke

jente zei

@ Karien en Ada, er werd bij ons in de familie altijd erg gekeken naar de waarde (= winkelprijs) van het kado, als een soort maatstaf of je genoeg voor iemand over had. Nu vind ik dit zelf onzin, juist een zelfgemaakt kado waar tijd en inzet (en vaak ook liefde) in zit vind ik veel mooier om te krijgen. Maar bij het geven steekt schuldgevoel soms de kop op, alsof ik 'me er van af wil maken' met iets goedkoops.

Eline zei

Hoi Jente,

Ik volg al een tijdje je blog, erg leuk en leerzaam! Een leuk recept voor de 5/12 tijd: klaasbrokken.
Klaasbrokken maken is heel simpel en erg leuk om met kinderen te doen: Neem een paar chocoladeletters, in ieder geval ook een paar pure. Laat ze zachtjes au bain marie smelten. Laat de kinderen spekjes in stukjes knippen of scheuren en doe dat bij de gesmolten chocolade. Een handvol pepernoten erbij en daarna hard laten worden in de koelkast. Erg lekker en super machtig. Doe onderin de schaal, voordat je het mengsel er in giet, wat huishoudfolie, dan kan je het later makkelijk uit de schaal halen om er brokken van te breken.
Eet smakelijk!

PS: Ik ben bijna klaar met de tas. Als ik klaar ben stuur ik je een foto!

li-lisette zei

Ja wat kunnen van die familie-normen door blijven sudderen, hè! En ik denk juist dat een zelfgemaakt kado veel meer waarde heeft!! Je geeft je tijd en aandacht. Je geeft iets echt unieks, en je bent een tijd bezig met het kado en dus ook met de persoon waar het voor is... Wat is er nou meer waard? En snelsnel gekocht kado?

(O, nu lees ik je reaktie nog even beter en ik zie dat je dit net zelf ook al zei. Maar ja, ik ben het dus met je eens...;-)

het lieveheersbeestje zei

Weg met dat schuld gevoel hoor! Gooi 't gewoon in de sloot!
Ik doe er niet meer aan en heb ontdekt dat ik zelf én anderen een zelf gemaakt kadootje meer waardeer. Ik ben al bezig met het maken van wat leuke onderzetters en sjaals voor moeder en zus. Als je meer wil weten, moet je mij maar even mailen..ik kan het natuurlijk niet op mijn blog zetten, dan zien zij het misschien ook! In deze tijden moet iedereen de broekriem aanhalen en is er nog meer waardering voor je eigen gemaakte presentjes.
Groetjes mama lieveheersbeestje.

Anoniem zei

ik vondt het vroeger ook moeilijk om te geven een zelfgemaakt kadootje, maar wat blijkt, inmiddels vragen ze er gewoon om (hihi) .
kindje geboren ahhh ik durf hett bijna niet te vragen, maarrrr ik wil heel graag een vlaggenlijn....
verjaardag ach ik weet wel iets hoor een mooi kussen, of schort of lampenkapje.
kijk zo snijd het mes aan 2 kanten, ten eerste de ontvanger vindt het leuk en ten tweede ik vindt het leuk om te maken en het is vaak wat goedkoper dan een gekocht kadootje.
gr jenny

Karien zei

Misschien helpt het als je er per ongeluk het prijsstickertje van je eigen bedrijf erop laat zitten? En dan daarin meegerekend het uurloon van - roep maar wat - 15 euro per uur? Mag ook 30 zijn, 't is maar net hoe exclusief je jezelf vindt... Waarschijnlijk heb je geen prijsstickertjes, maar het zou de moeite waard zijn om ze speciaal hiervoor te gaan maken!

Mama Monique zei

Voor mij is dit ook nog steeds een heikel punt. Ik dúrf het gewoonweg niet! Wat dapper van je dat je het nu toch gaat proberen.
Ik denk dat het (nadat je het vaker hebt gedaan) best mee gaat vallen en je straks gewoon niet beter meer weet. En hey! Jij hoeft je nergens voor te schamen hoor. Je werkjes zien er steeds weer op en top uit!

Jammer van die domper. Ik hoop dat jullie er snel mee overweg kunnen.

Anoniem zei

Hmm anderen kopen zo'n cadeautje via jouw winkeltje omdat ze het leuk vinden om te geven.
Waarom zou jij er dan een schuldgevoel aan over houden. Gooi dat eens snel overboord. En degenen die het ontvangen waarderen het vast ook!!

Greetz,
Jacqueline

Anoniem zei

Ik herken het wel. Een kant van mijn familie is behoorlijk materialistisch en kan het geld aardig laten rollen. Heb altijd het gevoel dat het belangrijkste is hoe duur mijn cadeau geweest is.