12 november 2009

Lampions en volle snoeppotten

Het gonste hier al een hele tijd rond: het is bijna Sint Maarten! Het zat echt in de lucht: op school, in de winkels. Sint Maarten zei ons niet zoveel, waar wij tot nu toe gewoond hebben werd het gewoon niet gevierd. Maar hier in deze stad is het voor kinderen zo ongeveer de belevenis van het jaar. Op school werden de lampionnen geknutseld, de liedjes geoefend en het verhaal van Sint Maarten werd uitgelegd. Dat ik het niet kende... dat heeft me meer dan één verbaasde, ongelovige blik opgeleverd :-)

Maar goed, er stond een bak snoep klaar in de gang en daar kwamen na het eten de eerste lampionnetjes aangelopen. Echt heel leuk, die kleintjes verlegen zingen omdat het hun eerste keer was. De ouderen ook verlegen, waarschijnlijk hun laatste keer ;-) Tegen half zeven gingen ook bij onze kinderen snel de jassen aan, lampionnen aan en daar gingen ze! Langs de deuren (met papa een eindje achter hen, op de stoep), dapper zongen ze hun liedje en waren reuze blij met al dat lekkers...... zoveel dat het niet eens in hun snoeppotten paste (ieder kind heeft bij ons een eigen pot, waar de snoepjes die ze krijgen ingedaan worden. Nooit meer ruzie dat iemand anders net dan ene snoepje heeft opgegeten en ze eten het wat meer gedoseerd op, juist omdat het in hun eigen pot zit)  Dat wat niet paste vond snel een bestemming en tegen de tijd dat ze naar bed gingen paste overal een deksel op ;-)

Vandaag, the day after, heeft mijn kleurstoffen-theorie opnieuw bewijs gekregen... oef, wat een stuiterballetje had ik hier in huis! Sinds ik het vermoeden heb dat kleurstoffen (en/of veel suiker) hem zo onrustig en beweeglijk maken haal ik alleen nog ranja en snoepjes in huis die geen kleurstoffen bevatten. En het ging ook super goed met hem. Morgen dus maar even checken welke snoepjes hij uit de pot pakt :-)

4 opmerkingen:

plukdedagsandra zei

Dag Jente,

Ik wist ook niet dat het ginder bij jullie zo gevierd werd! Ik kwam ook helemaal uit de lucht vallen. Bij ons is dit zeer streekgebonden en wordt het helemaal anders gevierd.
Toch lijkt het mij bij jullie veel leuker.
Hier vind ik er helemaal niet zoveel aan al is het wel een leuk feest voor de kinderen (omdat ze hier zoveel krijgen zonder er moeite voor te moeten doen)
En ja: al dat suiker is natuurlijk niet echt goed. Ik probeer de suikerinname hier ook te beperken!

Groetjes, Sandra.

Mari zei

Hoi Jente,

Ik ben al een hele lange tijd een stille meelezer van je weblog, elke dag kijk ik of er weer een nieuw stukje geplaatst is. Maar nu ga ik toch echt eens reageren. Ik heb hier nl. ook zo'n kind in huis dat na Sint Maarten stuiterd. Daarom mogen ze bij ons zoveel mogelijk achter elkaar opeten. Je bent dan sneller van het stuiter probleem af en je hoeft maar een paar dagen erg goed tanden te poetsen. Het is trouwens bij ons niet eens zozeer de kleurstof maar vooral chocola!! Onze oudste mag absoluut GEEN chocolademelk, hij heeft zichzelf dan echt niet meer in de hand.

Hartelijke groet, Mari.

Mama en zo zei

Hoihoi,
't Is wel heel leuk hoor, Sint Maarten lopen ;-)
In Den Haag gebeurde het ook niet, maar hier des te meer! Iris had op de creche een lampion geknutseld en dus moest er ook gelopen worden.
Het duurde ff voor ze het in de gaten had, maar al snel had ze de smaak te pakken! Gelukkig is ze inmiddels de bak snoep al weer vergeten dus die kunnen we zeer gedoseerd leegmaken!
Maar inderdaad, wij mochten thuis ook alles zo snel opeten als we zelf wilden en het is inderdaad precies zoals Mari zegt: op die manier heb je er het kortst last van ;)

jente zei

@ Sandra: wij wisten dat ook niet :-) maar gezellig was het wel!

@ Mari: Leuk dat je een berichtje achter laat, altijd leuk om te weten wie er meelezen.

Wat je schrijft over chocolade herken ik ook. Wij hebben hier op woensdag en in het weekend choco-dagen. Alleen dan mogen ze hagelslag of pasta op brood. Ik kan er zelf ook niet tegen en heb het liever niet teveel 'rondslingeren' bv als restjes in de boter of in andere potten beleg als ze een nieuwe boterham smeren met hun pasta-mes.

@ Mari & Mama en zo: Alles tegelijk opsnoepen... erg lekker, maar ik ga toch voor gedoseerd (al hoeft dat niet persé één snoepje per keer te zijn hoor, zo anti-snoepjes ben ik ook weer niet ;-)