25 november 2009

Weer een ribje minder

Twee maanden geleden heb ik eens geschreven over alle rekeningen die de laatste maanden de weg naar onze brievenbus hebben gevonden. Het was een flinke aanslag op onze spaarvarkentjes en ik schreef over ons denk-voor-je-rent projekt: niet gelijk naar de winkel rennen, maar kijken of we het ook zelf kunnen oplossen, zelf kunnen maken of goedkoper kunnen regelen. Tegelijk had ik ons weekbudget voor de boodschappen (en dierenvoer, persoonlijke verzorging, postzegels etc.) verlaagd naar 85 euro per week. Ik heb niet het gevoel dat ik extreem zuinig ben geweest (dat lukt me eerlijk gezegd ook niet) en dat er niets meer kon. Een jaar geleden had ik niet gedacht dat we ons hier goed mee zouden kunnen redden, maar het lukt en we eten net zo lekker en gezond als voor die tijd. We hebben een wijntje en chips in het weekend, maar zaken als tijdschriften, pakken koeken, verse bloemen zijn voorlopig in de ban gedaan en ik ben zelf de jongens gaan knippen.

Ik dacht net: gelukkig, de komende maand (met eindejaarsuitkering) houden we mooi wat over. Maar helaas heeft een onderhoudsbeurt van de auto en de APK-keuring roet in het eten gegooid en ons Rabo-varkentje (onze flexibele spaarrekening) opnieuw van een rib ontdaan. Naast de reguliere dingen nieuwe banden en 'n nieuwe distributieriem, dat valt behoorlijk tegen. Het tijdelijke budget van 85 euro blijft dus voorlopig nog even (minder lijkt me niet erg reëel voor een gezin van vijf personen) en ook verder zit de knip even op slot, ik wil gewoon een buffertje hebben voor onverwachte zaken.

Het consuminderen dat in huize Jente vrijblijvend en vanuit overtuiging begon is inmiddels niet zo vrijblijvend meer. Goed opletten is geleidelijk via besparen verschoven naar bezuinigen, gevoelsmatig zijn dit toch heel verschillende dingen en ik moet hier soms best aan wennen. Wennen dat op 'op' is, dat ik laarzen heb gekocht via Marktplaats (vrijwel nieuwe!), dat we niet alle goede doelen meer zo kunnen steunen zoals we gewend waren. Moeten 'wennen' is geen ramp en gelukkig is het niet zo erg dat ik de hele dag loop te rekenen (en dat wil ik ook graag voorkomen).

En gelukkig is tevreden zijn niet alleen afhankelijk van geld. Zo werd ik helemaal blij van de kussenhoesjes, die ik vanavond op bestelling gemaakt heb voor iemand...10 opmerkingen:

Judith zei

Balen he, als het toch weer net niet zo gaat als je gehoopt had.
Knap hoor dat je met 85 euro de week doorkomt. Ik houd sinds kort ook mijn uitgaven bij en zie dat ik dat (met gezin van 4) toch niet altijd red. Vooral niet als ik ook luiers nodig heb.

Groetjes Judith

MiekK's zei

Ja, dat valt altijd weer tegen, zo'n apk. Maar knap hoor, dat je van 85 euro rond kan komen! En leuke kussenhoesjes!

L. zei

Hadden wij dit jaar ook, dat de apk en kleine beurt tegenvielen.
Een behoorlijke aanslag op het budget.
Ik baal er af en toe ook flink van dat de kosten steeds hoger lijken te worden.

Wat zijn je kussenhoesjes mooi geworden!

groetjes,
Lilian

li-lisette zei

Wij zitten met z'n vieren op een weekbudget van 100 euro, maar als we wasmiddel nodig hebben (29 euro, heeel milieuvriendelijk en tegelijk schoonmaakmiddel voor alle andere dingen en voor een half jaar ongeveer) dan blijft er dus 70 euro over. Das dus niet genoeg voor biologisch, bijvoorbeeld. Ik vind dat wel steeds een moeilijke keuze!

Knap van je dat et lukt!

MamaNinthe zei

Oh, heel knap. Eerlijk gezegd heb ik niet eens een idee wat we per week uitgeven, maar ik weet zeker dat wij met z'n 2-en (voordat Ninthe er was) al makkelijk aan die 85 euro zaten...Mijn complimenten...kan ik een voorbeeld aan nemen

plukdedagsandra zei

Mooie kussenhoesjes en dat je daar helemaal blij kunt van worden daar kan ik inkomen. Ik wou dat ik het ook kon!

En goed dat jullie dat consuminderen, opletten, zuiniger leven al zolang goed volhouden. Zelf hou ik sinds heel kort alles bij en ik ben heel nieuwsgierig hoe wij het doen.

Die onverwachte uitgaven zijn echt balen hé. Wij hebben weer een ster in onze voorruit en ik heb geen zin om dat te laten vervangen want dat kost dus handenvol. Daar baal ik ook van. GRRR.

Ik bespaar ook veel op minder kledij en schoenen zomaar kopen of gewoon spullen. Qua voeding bespaar ik niet. We eten veel fruit, groenten (meestal biologisch) enzo. Frisdrank koop ik nooit en snoep ben ik ook mee gestopt.

Ik blijf het fijn vinden je blog te lezen.

jente zei

@ Lisette en Sandra: Ik herken jullie punt, wij willen het liefst ook verantwoord boodschappen doen.
We moeten hierin jammergenoeg tijdelijk een stapje terug doen, het lukt anders gewoon niet en dan moeten we bv. ons adoptiekind in Afrika 'opzeggen'. En dat gaat me te ver.

Waar het kiezen we bewust. De laatste tijd wel minder bio-groenten, maar wel scharrelvlees, vrije uitloopeieren, vissticks uit duurzame vangst. Ik let erg op reclames en sla dan grotere hoeveelheden in, bv. verantwoorde koffie. Ook gebruik ik nog steeds ecologisch afwasmiddel en schoonmaakmiddel en gebruiken we regelmatig bio-zuivel. Het kan wel, al is het passen en meten (en consessies doen).

Dat het met 85 euro per week lukte komt gedeeltelijk dat we net een flink (scharrel)rundvleespakket bij de boer hadden opgehaald en er toevallig ook veel quorn en bio-vlees afgeprijsd was.

@ MamaNinthe: wij gaven dat denk ik ook uit toen we met zijn tweeën waren en beiden werkten. Het is echt door de omstandigheden: twee huizen en veel tegenvallers dat het nu gewoon even moet.

Franca zei

Zo weinig en dan nog zo verantwoord.
Petje af!
Heb je trouwens aan Annemiek om een dagelijkse mijmering gevraagd?
En je kussenhoesjes zijn geweldig!

Vlijtig Liesje zei

Ze zijn prachtig! Gedane arbeid geeft altijd zo'n aangenaam gevoel.

Balen van die kosten van de auto. Dat zijn van die vervelende kosten.

Makya zei

Hoi Jente,

Wij hebben ook een gezin van 5 personen en komen wekelijks rond van 80,- euro voor boodschappen. Dit is incl biologische zuivel en vlees en incl luiers, persoonlijke verzorging en wasmiddel. Geen idee hoe het kan, maar het lukt onwijs goed! Ik heb wel gemerkt dat dit echt het minimum is, en wanneer ik ook zou kiezen voor biologisch groente en fruit (wat ik nu een enkele keer doe), ik zeker 10 euro per week extra nodig zal hebben.