22 januari 2009

Experimentele stamppot

De afgelopen maanden heb ik zonder aardappels geleefd. In de zomermaanden kom je met couscous, macaroni en rijst een heel eind om gewoon lekker te kunnen eten. Maar nu in de winter met al die heerlijke stamppotten... dan mis ik de aardappels toch behoorlijk. Daarom ben ik aan het experimenteren geslagen om toch enigsinds mee te kunnen eten.

Een regelrechte flop was een recept uit de Allerhande voor boerenkool met couscous, dit lag me de hele avond nog na te draaien in mijn maag. Beter lukte de stamppot boerenkool met witte bonen, ware het niet dat de (gedroogde) bonen ondanks voorweken niet op tijd gaar wilden worden. Het gerecht had hierdoor een aparte bijsmaak. Maar de basis was goed en smeuig, het leek in ieder geval een beetje op aardappels qua structuur en 'bite'.
Zuurkool maak ik voor mezelf tegenwoordig met (in bouillon gekookte) rijst en vruchtjes, eventueel in de oven met geraspte kaas erover en natuurlijk rookworst erbij. Als surrogaat stamppot smaakt dit prima. En nu staan er wortels, uien en witte bonen op het vuur, voor een alternatieve hutspot. Ik ben benieuwd...

En ik ben benieuwd of er mensen zijn die tips hebben om zuurkool of boerenkool op een lekkere manier klaar te maken, zonder aardappels uiteraard ;-)

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Geen alternatief voor stamppot, maar gistermiddag zag ik Nigella Lawson een bonenpuree maken die er erg smakelijk uitzag:

doe twee theelepels (knoflook)olie en een beetje citroenrasp in een braadpan. Doe hier uitgelekte witte bonen bij en prak die, als ze warm beginnen te worden in de olie. Na afloop kun je er nog wat olijfolie overheen doen en: klaar!

Leek mij wel erg lekker als bijgerecht, maar ik zag dat je ook al wat had geëxperimenteerd met witte bonen dus echt nieuw is mijn tip niet.

Jente zei

Toch wel een beetje nieuw, Yvonne, want ik was nog niet op het idee gekomen om ze gewoon apart klaar te maken. Dus toch een goede tip ;-)

En dat uitlekken... dat had ik gisteren niet echt gedaan. Hierdoor zag het geheel er ietwat Olvarit-achtig uit, maar de smaak was eigenlijk niet verkeerd.

Anoniem zei

In Marokko en Egypte eten ze veel stoofpot op basis van kikkererwt, dat levert ook een lekkere puree. Verder dacht ik zelf aan knolselderij, dat is ook lekker voor soep trouwens. Maismeelpap met kip, uien en peper/paprika ken ik uit Zuid-Afrika, is ook net stamppot. Mag je wel zoete aardappel? Want ook dat is een prima alternatief.

Moeilijk zo'n allergie, maar het levert ook wel heerlijk eten op. Ik weet wel dat ik mijn kookkunst grotendeels te danken heb aan jaren vegetarisch koken omdat ik niet goed gedij op vlees, en dat met een sojaintollerantie....daar word je heel handig van.

Anoniem zei

Heb je wel eens gierst geprobeerd? Stamppot zuurkool met gierst in plaats van aardappelen vond ik in mijn macrobiotische tijd best lekker!

Anoniem zei

Hoi,

Jaren geleden verving ik aardappels in een stampot gerecht door bloemkool!Werkte perfect veel volume , en toch alleen maar groente op je bord.
De bloemkool proef je namelijk niet meer en ik mocht in die tijd maar 1 kleine aardappel en dan lukt er geen stampot meer

Pm zei

ik ben niet zo dol op aardappels en doe het meestal (als de bloemkool niet al te duur is) hald aardappels half bloemkool, dat samen koken en pureren.gisteren alleen puree van bloemkool gemaakt, met een beetje melk, nootmuskaat en een klein beetje boter en dat dan nog even in de oven, heerlijk.
gr jenny

Jente zei

Fijn zoveel tips... als de rust hier straks is weergekeerd ga ik het zeker uitproberen en recepten zoeken. Die stoofpotten met kikkererwten klinken me lekker in de oren. Gierst.. nog nooit gegeten, maar ik wil het wel eens proberen. En die bloemkooltip lijkt me ook makkelijk uitvoerbaar.

@ Caro, welke vleesvervangers eet of maak je? Zelf mag ik ook geen soja, wil minder vlees eten, maar soja zit in zoveel vleesvervangers... dus ik ben benieuwd hoe jij dit oplost.

Anoniem zei

Ik koop nooit kant en klare vleesvervangers, ik gebruik veel ei en kaas en noten, vooral cashew. Vleesvervangers zijn voor mij niet zo belangrijk, maar als ik voor vrienden kook doe ik nog wel eens vlees voor de carnivoren, vervangers voor de vegetariers. In mijn vriendenkring zitten ook twee vrij fanatieke veganisten, dat is nog weer even extra opletten. Als je maar genoeg granen en groente en fruit binnenkrijgt.

Voor vleesvervangers maak ik zelf pasta van kikkererwt of andere bonen (zorg dat de vellen er uit zijn!), dan kruiden erdoor naar smaak. Dat doe ik in grote porties zodat het niet altijd veel werk is. Dan maak ik porties met verschillende kruiden en vulling; maïs bv of wortel, en weer een andere met pepertjes. Daar maak in burgers of ballen van en het grootste deel gaat per 2 in mijn vriezertje.

Ook maak ik havermoutburgers met ei gevuld met gemalen noten, of gemalen gedroogde vruchten en kokos. Verder paneer ik een deel van mijn burgers en schijven in cornflakes om een andere 'bite' te krijgen.

Ilse zei

Ik maak een boerenkoolquiche altijd lekker! Voor 't recept moet je ff op m'n blog zoeken ;)