1 december 2009

Verjaardagstaart en linzensoep

Bedankt voor alle felicitaties! M'n dochter kon dit ook erg waarderen 'Alweer van iemand, mama? Van wie dan? Wat leuk!' Ook grappig dat een 'simpele' appeltaart zo in de smaak valt. Hier zit een verhaaltje aan vast. Toen de oudste vier werd wilde ze heel erg graag een Jip en Janneke taart, die had ze een keer in zekere winkel gezien en die moest en zou ze hebben. Ze keek er helemaal naar uit, genoot van de kaarsjes en de eerste hap. Ze probeerde heel dapper een tweede hapje en toen barste ze in tranen uit, ze lustte de taart ècht niet. De grote mensen zich door hun taartje heen gegeten, de laatste stukken verdwenen niet in magen maar elders...

Toen ze vijf werd mocht ze kiezen wat ze wilde, een prinsessentaart of een appeltaart. Tja... dat was even een dilemma. Uiteindelijk wilde ze een wat duurder kado dan we eigenlijk wilden geven, toen zei ik: 'Je mag het hebben, maar dan bak ik zelf een taart. Die andere taart is 8 euro en dan doen we dat bij je kado.' Ze was gelijk om. Vanaf die tijd hebben we eigenlijk iedere verjaardag appeltaart. Ze mogen kiezen hoor, maar willen het zelf. Mèt hun nieuwe leeftijd natuurlijk groot in het midden en omringt door kaarsjes.

Ze was gisteren nog ziek thuis gebleven en heeft vandaag getrakteerd, het feestje tillen we over de sinterklaas heen naar wat rustiger tijden. Zitten we alleen nog met een pan linzensoep... Ik had zin om eens wat anders te maken voor het eten zondag en ik had laatst bij een turkse winkel rode linzen gekocht. De soep viel redelijk goed in de smaak bij de visite, alleen is het vrij machtig en er aten minder mensen mee dan verwacht. Dan is twee liter en nog een liter groentensoep (voor de mensen die de linzen niet zagen zitten) voor 7 volwassenen best veel :-) Ik had ook nog allerlei andere dingen op tafel staan. Nou ja, het scheelde gisteren een boel tijd: soep opwarmen, stokbroodje in de oven, salade en andere restjes en eten maar.

En dan nu op naar de volgende feesten. Vanavond de pakjespiet maar eens een handje helpen met inpakken en een lijstje maken van wat er nog moet komen. En ik wil nog wat bedenken voor de adventstijd, maar daarover een andere keer meer.

7 opmerkingen:

janneke zei

ha jente
ik vries soep altijd in. handig als we een keer restjes eten; als er zomaar iemand mee komt lunchen of gewoon als ik geen zin heb om te koken!

en die appeltaart ziet er helemaal heerlijk uit!

ik ben ook helemaal druk met de sint; probeer voor mijn broers en zussen iets zelf te maken óf van de kringloop. na sint zal ik het op de blog zetten ;-)

jente zei

Invriezen doe ik anders ook, maar hij zat nu tjokvol. Dus we moesten wel eten (en eten) :-)

Petra zei

Linzenchili / -soep / -vulling voor pannenkoeken is hier altijd een succes. Ik was zo bij je komen eten hoor :-)

Vlijtig Liesje zei

Bij linzensoep moet ik altijd aan het bijbelverhaal van Ezau en Jacob denken, en dat Ezau zijn geboorterecht voor een bord verkwanselde.

Het moet wel heel lekker zijn!

Anoniem zei

inderdaad ik vries soep ook altijd in in lege melkpakken.
maar soep is ook een hele goede basis voor roerbakgerecht, pasta's, en rijstgerecht.
verder is het eigenlijk bij ons een vergelijkbaar verhaal.
een ander kind wil een plaatjes taart maar hij wil al van jongs af aan een appeltaart soms keken mensen wel een beetje raar want in onze kringen hoort bij een kinderverjaardag een taart met een plaatje . maar bij ons echt niet een mama's appeltaart compleet met gezochte walnoten, abrikozen, pruimen en citroenchutney.
gr jenny

Beer zei

Jaren geleden maakte ik regelmatig een grote pan bouillon. Deze vroor ik per porties in en kon dan altijd verse soep maken. Geen idee waarom ik dat niet meer doe eigenlijk....
Groet van Beer

Anoniem zei

linzensoep smakelijk en voedzaam eten.Jammer van de jip en janneke taart.Zo zie je maar weer dat uiterlijke schoonheid bedrieglijk kan zijn Glimlach.

Novie