16 augustus 2010

Rozenbottels en verbannen cavia's

De laatste week van de schoolvakantie is ingegaan, nog een paar dagen lekker aanrommelen. De kinderen vermaken zich nog steeds prima, lopen 's morgens lang in hun pyama's rond en hoeven eigenlijk niet eens zo nodig weg. Ik af en toe wel, want ondanks dat het gezellig is merk ik ook dat 't onderling gekibbel wat toe begint te nemen. Daarom zijn we vanochtend op stap gegaan en zijn we aan de pluk gegaan voor een tweede lichting rozenbottelsiroop. De jongste kwam laatst heel blij thuis met twee rozenbottels in zijn handjes: "Kijk mama, ze zijn er weer! Ga je nu gelijk van die lekkere ranja maken?" Tja.. zeg dan maar eens nee...


We plukken de rozenbottels gewoon in een gemeentetuintje, langs een autoluwe weg. Ik was ze schoon, haal de kroontjes eraf en snij ze doormidden. Dan kun je gelijk zien of de vrucht vanbinnen goed is. Als alles in de pan zit vul ik hem met water, zodat de rozenbottels zo'n twee centimeter onder water staan. Aan de kook brengen, zo'n tien minuten laten doorpruttelen en dan alles een nacht in de pan laten staan. Daarna giet ik het door een fijne zeef en druk de rozenbottelprut erdoorheen met een pollepel. Bewerkelijk, maar bij gebrek aan handiger hulpmiddelen doe ik toch het maar zo. Ik weeg af hoeveel sap ik heb, voeg vervolgens rietsuiker toe (ongeveer 3/4 van het gewicht van het sap). Roerend aan de kook brengen en dan de siroop in steriele potten of flessen gieten. Heerlijk in de yoghurt!

Verder heb ik het afgelopen weekend mijn naaiplek eens opgeruimd en flink schoongemaakt (want er làg me een laag stof). Wat is het lang geleden dat ik daar bezig ben geweest. Sinds ik tijdens de vakantie onverwacht de oorzaak ontdekte van m'n maandenlange gekwakkel voel ik me weer helemaal fit. Ten koste deze jongens...


zij staan nu samen met het konijn buiten op een beschut plekje onder het afdakje. Ze komen het huis niet meer in (want mijn medicijnen helpen dus niet meer). Een erg mooi plekje voor de dieren vinden we het niet... lastig hoor. Inmiddels bruis ik weer van de ideetjes en de plannen. De komende weken hoop ik flink aan de slag te gaan, leuke dingen maken voor thuis en voor m'n winkeltje. Half september hoop ik daar de digitale deur weer open doen!

10 opmerkingen:

'n Elzetje zei

Hoi Jessica,
Klinkt lekker zeg die rozenbottelsiroop! Fijn dat je hebt ontdekt dat de cavia's de boosdoeners zijn van je gekwakkel (voor jou dan 'k weet niet wat de cavia's er van vinden?).
Jullie nog heerlijk een weekje vakantie, hier zijn ze vandaag weer naar school gegaan.
Groetjes en veel naaiplezier in je stofvrije (niet helemaal stofvrij hoop ik ;-)) naaihoekje.
Groetjes, Idelet

Jente zei

Hoi Idelet,
Nou.. zij zijn er inderdaad minder over te spreken. We zitten dan ook in twijfel: investeren in een goed hok of de cavia's met het konijn verkopen. Maar hier is vooral dochter niet zo over te spreken...

En stof ligt er nog steeds voldoende ;-)

meiske zei

Lijkt me heerlijk, die rozenbottelsiroop. Maar doe jij er verder niets meer bij als alleen suiker?
Fijn dat je weet waar je gekwakkel vandaan komt. Nu nog een goede oplossing voor de cavia's.

janneke zei

ha jessica
een vraagje over de rozebottels: hoe zie je of ze nog goed zijn of niet meer?
ik heb er vorig jaar ook samen met appels jam van gemaakt; ook erg lekker!

Johanna zei

Zelf nog nooit rozenbottels verwerkt. Klinkt wel lekker. Wat zielig voor de beestjes, maar ja als jij er van opknapt. Maar ze kunnen er toch wel tegen, alleen in de winter is het lastig.

Welkom bij De sfeer van Toen zei

Heej Jessica,
Ik wist niet dat rozenbottels ook zo makkelijk te verwerken zijn, toch maar eens proberen. Ik heb gisteren de rode bessen verwerkt. Smaakt ook zo lekker door de yoghert. Fijn dat je weet dat de cavia`s de oorzaak zijn, en je je energie weer terug hebt.

Groetjes van Petra

Jente zei

@ Janneke, ik kijk gewoon of de vrucht er fris en gaaf uitziet (zonder gangetjes van larfjes :-(
Jam klinkt ook lekker trouwens.

@ Johanna, ze kunnen er inderdaad tegen en ze staan goed beschut. Maar het is meer dat de dieren zo veel gezelligheid en aandacht missen.

Vlijtig Liesje zei

Wat leuk dat je rozenbottels plukt met de kinderen en er sap van maakt. Dat vind ik nou echt een leuke activiteit, die later vast een prachtige herinnering vormt voor de kinderen. Veel leuker dan dat ingeblikte vermaak van een pretpark.

Granny's Place zei

Ik heb het nooit gehad maar het klinkt eigenlijk wel erg lekker...
Groetjes en een fijne week,
Madelon

Judith zei

nou en dan maar hopen dat de winter niet zo streng wordt als afgelopen jaar.. brrrrrr,maar ja je gezondheid gaat voor. lekker zeg die siroop