30 augustus 2010

Zeep of douchegel

Vanochtend waren de badkamer en de wc's aan de beurt voor een flinke schropbeurt. Tijdens het soppen en boenen bedacht ik me dat alle flessen douchegel bijna op zijn. Alweer... twee van de kinderen douchen zichzelf vaak en pakken zelf shampoo en douchegel. Heel vaak hoor ik 'oeps' en dan ruikt de hele badkamer weer geurig naar bloemetjes of stoere papa-douchegel :-) Elke keer denk ik: zullen we niet eens overstappen op zeep? Dat spoel je niet zo makkelijk weg door het afvoerputje en dat scheelt een hoop geld. Maar ik vind het wel 'n gedoe met zo'n blok glibberige zeep, we hebben geen zeepbakje en waar hangen we dat dan op? (niet ingewikkeld om te regelen, maar 't moet wel gebeuren). En altijd weer pak ik op de automatische piloot een nieuwe flacon, ruik even of 't me bevalt en neem dat mee.

Omdat het 'maandag actiedag' is, heb ik wat dingen op een rijtje gezet en informatie opgezocht. Want naast alle praktische overwegingen is er ook vanuit milieu en gezondheidsoverwegingen wat te zeggen voor zeep. Wat gedachten op een rijtje:
  • Vaste producten (zeep, maar ook waspoeder) zijn in het algemeen beter voor het milieu dan vloeibare, vanwege de verpakking (vaak karton of papier i.p.v. plastic) en omdat er geen conserveringsmiddelen (parabenen) en er ook minder andere chemische stoffen in zitten. 
  • Blokjes zeep gaan lang mee in het gebruik, dat maakt het duurzamer. Douchegel gaat langer mee als je een pompje ophangt en per keer goed gedoseerd gebruikt.
  • Qua vervoer is zeep minder vervuilend, want je kunt veel meer eenheden zeep per keer vervoeren dan eenheden douchegel.
  • Zeep moet goed kunnen drogen en meenemen gaat niet 'gedachteloos', douchegel is veel makkelijker, je stopt het zo in je (sport)tas.
  • Douchegel is pH neutraler en beter voor je huid vanwege allerlei voedende stoffen (las ik ergens, maar je kunt ook gewoon zachte zeep kopen). 
  • Douchegel vind ik hygiënischer dan een gezamenlijk stuk zeep (maar vijf zeepbakjes lijkt me overdreven ;-)
Inhoudelijk ga ik er op een ander moment verder induiken. 'k Heb wat leesvoer gevonden: een informatief artikel over persoonlijke verzorging op de site van Goede Waar en artikel waarin allerlei ingrediënten worden toegelicht. 'k Heb het snel 'gescand' en lijkt me een kritische bespreking. Enerzijds wil ik wat doen met dit soort informatie, het gaat om de gezondheid van jezelf (en van je kinderen), het gaat om 't milieu en dan wil ik best bepaalde producten juist wel of niet kopen. Maar alles milieu-, mens- (en dier-) vriendelijk kopen bij de natuurwinkel past niet binnen ons budget. Anderzijds ben ik op mijn beurt kritisch (of naïef?), denk dat het niet in alle gevallen zo'n vaart niet zal lopen met de negatieve gevolgen van bepaalde ingrediënten. Er zitten maar kleine hoeveelheden in en bedenk dat dit soort artikelen ook geschreven worden vanuit een bepaalde veronderstelling en overtuiging.

Ik ben benieuwd of jullie dit soort info lezen. Zoek je uit wat je gebruikt en doe je er dan ook wat mee? Of verdiep je je er niet in en pak je gewoon de dingen (net als ik vaak) op de automatische piloot?

18 opmerkingen:

Roelien zei

Wij gebruiken wel flacons met gel of schuim, maar niet zo in de hand, maar op een spons of massagegandschoen. Dan heb je maar heel weinig nodig, het blijft schuimen...

Jantine zei

Wij hergebruiken doorzichtige zeeppompjes voor de shampoo en de doucheschuim. Dan kunnen ze nog wel te vaak pompen naar je zin, maar niet meer de hele fles omkiepen. Misschien een gulden middenweg? Voor ons wel. Enne... de doucheschuim van papa verdwijnt in de kast nadat hij heeft gedoucht ;-).
Ik lees af en toe dit soort info wel en probeer er goede ideeën uit te halen. Maar alles doorvoeren, ik vrees dat ik daar een te gemakzuchtig mens voor ben!

Johanna zei

Zelf ben ik weer over gestapt op gewone zeep. Vanwege het afval, hier betalen we per container. Zelfgemaakte zeep gaat echt heel lang mee, nog langer dan gekochte zeep. Vroeger wastte ieder zich toch met 1 blok zeep?

sillie zei

wij gebruiken bijna overal zeeppompjes voor,( zelfs in de gel) schijn je minder van te gebruiken, ben zelf niet gek van brokken vaste zeep zeg maar.( geven vaak een enorme grijzige vettige drablaag als je wast met een waskommetje, dus die moet je dan weer van je badkamer afschrobben?? weer extra werk en extra schoonmaakbadkamer middelen)
en ik kijk natuurlijk ook wel welk middel en wta er in zit.

Greet zei

Er zijn ook soorten zeep die wel ph-neutraal zijn.

janneke zei

als ik mezelf en de kinderen aan de wastafel was, gebruik ik sinds kort weer een blokkie.
in de douche was ik ze ook zelf; dus dat gaat nog wel goed.
het idee van flacons vind ik wel handig; ga ik invoeren als ze zelf gaan wassen, denk ik...

Jente zei

@ Jantine, wij hebben het ook een tijd met gerecyclede zeeppompjes gedaan, maar toen die (vrij snel) stuk gingen zijn ze nooit meer vervangen omdat de goede in de keuken en wc staan. Misschien toch maar weer eens een nieuwe kopen voor de keuken...

@ Johanna, heb je dat al eens gedaan zelf zeep maken? Is dat moeilijk? Het staat op mijn wensenlijstje, maar ik heb geen thermometer die in hete vloeistof kan.

Miriam zei

Ik heb geen kinderen die zichzelf douchen (de zoon is nog maar 3 jaar) dus dit probleem heb ik nog niet. Ik gebruik zelf graag een stuk zeep (na het douchen bewaar ik het in/op m'n washand), m'n man is van het vloeibare spul.

Als je een speciale familiefles neerzet (dus niet het dure luxe spul zeg maar) dan moet je eerst één fles opgebruiken, van de tweede fles de helft overgieten in de oude fles. Beide flessen (deels) aanvullen met water (wel opletten dat het niet té waterig wordt natuurlijk dan schiet het er zo uit) Dan denkt de jeugd veel te gebruiken (al of niet per ongeluk) maar dan valt 'de schade' nogal mee. En ze worden echt wel schoon van een verdund soppie!

Groetjes
Miriam

Lotte zei

Goed om hier eens over na te denken.

Ik waste mij vroeger ook altijd met zeep,(als kind in indergeval) zelfs op vakantie nam je dan zo'n stukje mee in een doosje voor je toilettas.

wel zo'n 25/30 jaar geleden maar toch....

Ik haal nu onze douchegel bij de zeeman, zijn leuk geprijst.

Best goedkoop vergeleken met de drogisten enz.
Allelei bekende merken met heerlijke geurtjes(ook niet geheel onbelangrijk toch?)

Anoniem zei

Zelf gebruiken wij nu weer douchgel, gewoon van de witte produkten. We hebben een tijdje een stuk zeep gebruikt, maar zoals hier nog al iemand bemerkte, kregen we daar heel snel een erg vieze rand van in het bad, en moest ik om de paar dagen schuren.
Dus hebben we de zeep maar weer afgeschaft, ondanks dat het inderdaad een pak goedkoper is (die van de witte produkten althans).

Anoniem zei

Wij gebruiken sinds een jaar of wat weer zeep (stukken olijfzeep uit de natuurwinkel). Een groot stuk kost 4 euro en we doen er lang mee. Fijn geen plastic flacons in de badkamer. We wassen er namelijk ook onze haren mee. Als je zeep gaat gebruiken (wat ik je zou aanraden voor milieu, gezondheid en je portemonnee), investeer dan wel in zo'n zeepschaaltje - dan blijft je zeep niet te nat en gaat-ie langer mee.

Juud zei

zoonlief heeft schuim uit een pompje. manlief uit een fles en moes haar eigen zeepje. maar in de keuken gebruik ik ene pomp hoor want zo'n brok zeep daar vinbd ik niet hygienisch

Anoniem zei

Ik gebruike overal pompjes voor. Gewoon even zeep en shampoo overgieten (eventueel verdunnen met water)en grote labels erop. Goed voor de hele familie, willen ze iets anders dan kopen ze het zelf maar. Claartje

Anoniem zei

Kijk hier eens: http://storyofstuff.org/cosmetics/ Leuk, informatief filmpje.

gerrie zei

Bij de kraan en in het toilet een zeeppompje. In de douche alleen een goede shampoo. Gebruiken we erg weinig van. je haren worden droog en dan ben je weer een andere substantie nodig om je haren goed te houden. En voor de rest douchen we ons met water. En gek hé?, je bent dan ook fris en schoon. Je huid wordt niet aangetast enz.enz. En als ik eens geen zin heb in een douche? De wasbak vol met koud water, een washand en je dan gewoon wassen. Werkt al meer dan twintig jaar prima! De douchgel-cultuur is geldklopperij!
Hartelijke groet en tot laters
Gerrie

meiske zei

Nadat ik een test op Radar had gezien over shampoo, ben ik overgestapt op de goedkope Europrofit shampoo van het Kruidvat. Kost 50 cent, ruikt lekker en wast goed schoon. Ze lieten daar mensen een dure shampoo zien, maar wasste ondertussen hun haren met dat goedkoop spul. De mensen waren erg tevreden over hun "dure'shampoo. Zo zie je maar, dat verpakking en reclame wel degelijk meetelt.
Als doucheschuim pak ik van de Action de Natusan babydoucheschuim. Daar wassen kleine man en ik me mee.
Mijn vriend gebruikt de PH-neutrale doucheschuim van de Aldi.
Op het moment dus niet veel kwijt aan wasspullen. Alhoewel dat wel mijn verslaving is hoor. Lekkere geurtjes, allerlei produkten uitproberen.
In de douche hebben we een zeepdispender hangen.

atelierlemlem zei

Aan mij raak je geen zepen kwijt, want ik heb er een allergie tegen dus was me altijd enkel met warm water (inderdaad, Gerrie, dat is goed voor je huis en gezond!). Maar manlief is van het blokje zeep. Gewoon schrobben en boenen en dan lekker fris en schoon. En veel minder afval...laatst kochten we nog wat van die natuurlijke zepen op een markt, heerlijk ruiken ze! (en t mannetje nu dus ook haha!) Ik heb nog een dertig jaar oud zeepschaaltje van plastic (een wit hartje met pootjes en allemaal gaatjes er in in de vorm van hartjes..romantisch he?) en dat werkt prima, geen natte zeep. Overigens hebben de jongens een literfles met pompje voor het douchen en gebruiken ze bij de wastafel gewoon het blokje. shampoo is gewoon de babyshampoo van de aldi en dochterlief heeft een stuk of zes flessen...ik hoop dat die weer terugkomt bij de babyshampoo...ooit!
P.s. die randen in het bad kun je prima wegwassen met zachte zeep of groene zeep. Gewoon een klodder in een plantenspuitje met warm water en daar even de boel mee inspuiten. Laten inwerken en schoonmaken met een microvezeldoekje. afspoelen, eventueel nog afdrogen en klaar is kees. Zo doe ik elke dag de badkamer in no-time!

Anoniem zei

Om milieu vriendelijk te zijn heb je helemaal geen dure spullen nodig.
Met schoonmaakazijn kan je al erg veel schoonmaken, je kan er oa je vloeren mee kuisen, gewone vloeren en parket. Je kan het ook gebruiken in het toilet. Je kan het in een lege plantenspuit wat in doen en aanlengen met water en nu heb je een multifunctionele spray.
Wasverzachter is erg schadelijk voor het milieu, in de plaats gebruik je gewoon natuur azijn in het wasverzachter bakje ongeveer een halve kop. En wees niet bang, je was gaat niet naar azijn ruiken maar naar waspoeder. Gebruik vooral veel azijn voor je zwarte was, is erg goed voor donkere kleuren! Voor vlekken gebruik je ossengalzeep, voor fruitvlekken citroensap. Afvoerputjes houd je proper en ontstop je door een mengsel van (schoonmaak)azijn en soda.
Marielle