14 september 2010

Energieverbruik, de tussenstand

Het was er gisteren bij in geschoten omdat de agenda redelijk gevuld was, maar normaal noteer ik op maandag altijd de energie-en waterstanden. Begin dit jaar hebben we met de kinderen rond tafel gezeten om te kijken of we energie en water kunnen besparen. Als dat zou lukken en we geld terug krijgen dan wordt dat een extraatje voor de leuke dingen pot. Omdat we al redelijk weinig gebruiken is minderen een echte uitdaging aan het worden waar we ons best voor moeten doen. De kinderen bedachten zelf ook allerlei dingen, ze gingen in een schemerige badkamer hun tanden poetsen, doen (eindelijk) de lampen in hun slaapkamer uit als ze naar beneden komen, soms zetten ze zelfs de kraan uit als ze onder de douche staan om zich te wassen (zo ver ga ik zelf niet :-)

Het afgelopen half jaar hebben we 1068 hWh electriciteit en 243 kuub gas verbruikt. 72 kWh en 40 kuub minder dan vorig jaar in dezelfde periode, dus het begin is er! Dat we een andere CV ketel hebben scheelt een hoop, we hebben een paar gloeilampen opgespoord (die zaten er nog in van de vorige bewoners) en die vervangen door spaarlampen. En we letten gewoon over het algemeen beter op, vegen vaker i.p.v. automatisch de stofzuiger te pakken, koken af en toe met een hooikist, de computer alleen aan zetten als je er ook echt iets mee doet. Alle beetjes helpen.

Maar nu de herfst in aantocht is moeten de lampen weer veel eerder aan en dan zie je het verbruik gelijk toenemen. De thermostaat van de cv hebben we nog niet aan gezet en we proberen dit altijd zo lang mogelijk te rekken, doen op een kille avond kaarsjes aan en een dikkere trui. Ook liggen er altijd wel kleden die je lekker over je heen kunt doen, het zijn toch vaak je benen die koud worden wat later op de avond (zelfs als de verwarming aan staat). Deze week wil ik in 't kader van mijn groene uitdaging concrete acties bedenken om de komende maanden ons verbruik omlaag te krijgen ten opzichte van deze periode vorig jaar. Ik denk er bv. aan om LED lampjes in de wc's te doen, maar ben bang dat ze niet voldoende licht geven en te 'kil' zijn. Daarom ben ik benieuwd jullie ervaringen met LED-verlichting.

Jammer genoeg daalde niet al het verbruik, ons waterverbruik blijft namelijk licht stijgen. Zaten we vorig jaar op gem. 1,8 m3 per week nu is dat 2,1. Ondanks dat we deze zomer vaak water uit de sloot achter ons huis hebben gehaald om de planten water te geven. Ook hier wil ik een plannetje voor bedenken. Soms voelt dit wat dubbel: je maakt je druk om je verbruik, maar het loont bijna niet de moeite om te besparen want je betaalt immers vooral veel aan vaste lasten. Eigenlijk gaat het meer om het principe dat we niet onnodig schoon drinkwater wegspoelen. Daarom hopen we deze winter een regenton en een handpomp op te kop te kunnen tikken, zodat we volgend jaar geen drinkwater meer nodig hebben voor de tuin.

12 opmerkingen:

Judith zei

Hoi Jente,

Zo zeg! knap gedaan! Ik ben ook eens aan het rekenen geslagen. Het laatste half jaar hebben wij 1343 kwh stroom verbruikt en 199 m3 gas. Dus stroom meer dan jullie en gas ietsje minder. Het hoger verbruik aan stroom komt denk ik van de wasdroger. Verder hebben we een vrij nieuw huis (2005) dus goed geisoleerd.
We hebben overal spaarlampen en 3 LED lampen. 1 van Oxxio, 1 van de postcodeloterij en 1 van Philips. Ik vind het licht niet kil, wel geven ze volgens mij meer (feller) licht dan spaarlampen.

Groetjes Judith

Bietje zei

Ik kan me ook zo kwaad maken over die vaste lasten. Zeggen ze dat de vervuiler betaald. Maar dat is helemaal niet zo.
Zo wordt in onze gemeente het groen- en huisvuil in kliko's (containers) opgehaald. Per leging van een kliko betaal je een bedrag + een vast bedrag per jaar. Na een jaar werd de proef geëvalueerd. De ophaaldienst had minder ledigingen (en kilo's) opgehaald, wat ook uiteindelijk de bedoeling was. Dus wat gebeurde er. Het bedrag aan vaste lasten werd verhoogd, want men kwam niet meer uit de kosten. Nou ja, doe je precies wat men wil (minder afval), betaal je uiteindelijk nog meer. . .

plukdedagsandra zei

Dat doen jullie al heel goed seg en dat de kinderen meehelpen is helemaal TOP. Zo verder doen is de boodschap. Jullie zijn echt super goed bezig.

Karien zei

Goed bezog hoor!
Wat betreft water besparen schijnt de wc belangrijk te zijn. Zo trek ik nu 's nachts niet meer steeds door na elke keer, want dat zijn er erg veel sinds ik zwanger ben. Overdag beneden misschien wat minder smakelijk, maar je kunt best wel eens een plasje laten liggen. Als mijn peuter gaat ga ik ook en we trekken maar een keer door.
Ben ook benieuwd naar ervaringen met LED, ons huis zit vol halogeen (vorige eigenaar) en die zijn een crime qua gebruik...

Anoniem zei

Wij hebben o.a. ledlampen in de badkamer die vorig jaar verbouwd moest worden. De lampen hebben wij gekocht bij www.leditlight.nl. Op hun website staan ook voorbeelden van de opbrengsten van de verschillende soorten led-lampen. Ook hun advies was erg goed. Wij hebben ook de postcodeloterijlampen en ook daar zijn we heel tevreden over. Het licht vinden wij niet kil, maar dat kan per merk verschillen.

Anoniem zei

Wij hebben o.a. ledlampen in de badkamer die vorig jaar verbouwd moest worden. De lampen hebben wij gekocht bij www.leditlight.nl. Op hun website staan ook voorbeelden van de opbrengsten van de verschillende soorten led-lampen. Ook hun advies was erg goed. Wij hebben ook de postcodeloterijlampen en ook daar zijn we heel tevreden over. Het licht vinden wij niet kil, maar dat kan per merk verschillen.

Anoniem zei

Wij hebben o.a. ledlampen in de badkamer die vorig jaar verbouwd moest worden. De lampen hebben wij gekocht bij www.leditlight.nl. Op hun website staan ook voorbeelden van de opbrengsten van de verschillende soorten led-lampen. Ook hun advies was erg goed. Wij hebben ook de postcodeloterijlampen en ook daar zijn we heel tevreden over. Het licht vinden wij niet kil, maar dat kan per merk verschillen.

Johanna zei

Goed dat je de kinderen er op een leuke manier bij betrekt. Jong geleerd is.. Hier hebben we boven de keukentafel een ledlamp, gratis gekregen met een aktie, maar die geeft heel goed licht. Zelf heb ik 2 bakstenen in de stortbak van het toilet. Ze zeggen dat je er beter 2 plastic flessen vol met water in kan zetten om beschadiging van je stortbak te voorkomen. Op die manier kan er minder water in de stortbak. Zelf spoel ik altijd regen water door het toilet voor de plasjes. Ik laat het er niet in staan want er zal maar een andere onverwachte gast komen. Het moet wel netjes blijven.

Teunie zei

Ik ben heel enthousiast over Led-lampen. We hebben dan wel geinvesteerd in goede (dure) van Leditlight. Vooral de 360 graden lampen vind ik heel veel licht geven. Dit zijn lampen die speciaal gemaakt zijn voor plafonières, maar kunnen ook heel goed in schemerlampen. Het scheelt echt veel. Zelfs ten opzichte van spaarlampen. Alhoewel de grootste besparing dan zit in de aanschaf. Led lampen (de goede) gaan namelijk veeeeel langer mee. De oudste lampen gaan alweer meer dan twee jaar mee. Er is er één keer 1 kapot gegaan en dat viel onder de garantie ( 1 jaar).

gerrie zei

De verwarming niet aan..........
Als ik me niet gelukkig voel in een kille kamer dan gaat gewoon de verwarming aan. Want kaarsen moeten gemaakt worden en ze zijn duur. Kaarsen geven walm af en je mag vaker schoonmaken. Dus warmte van kaarsen.........daar geloof ik niet in wat besparing betreft.
Onze semi-bungalow met een bewoonbaar beneden vloeroppervlak van ongeveer 100 vierkante meter staat eenzaam in een stukje dorp.
De bovenverdieping heeft hetzelfde vloeroppervlak maar schuine kanten in de slaapkamers. Luchtverwarming door het hele huis en niets is afgesloten, dus ook boven niet. De kinderen zijn de deur uit, boven komt niemand. En toch gebruiken we maar ongeveer 1200 kub gas per jaar. Op mijn oude dag wil ik graag comfort, wat een ander er ook van denkt.
En voor waterbesparing is een stortbak met een twee verschillende knoppen de beste besparing. Uit ervaring geleerd.
Hartelijke groet en tot laters
Gerrie

Mama Monique zei

We hebben het hier een tijdje laten versloffen, maar zijn er afgelopen maandag ook weer mee begonnen. Het houdt je zó alert!

Sophie zei

Goed hoor dat jullie zo bewust bezig zijn met besparen! Ik ben er zelf ook steeds meer mee bezig moet ik zeggen. Alle gloeilampen worden, als ze kapot zijn, direct vervangen door spaarlampen. Ook moeten we binnenkort aan een nieuwe cv ketel, de oude begint kuren te vertonen. En we zitten te denken aan deze: http://www.cvketel-weetjes.nl/artikelen/cv-ketel-kiezen/beste-cv-ketel-2010.html. Ik vroeg me af of iemand ervaring heeft met deze ketel?
Groetjes,
Sophie.