11 november 2008

Goudsbloemenzalf

Af en toe ben ik even een soort kruidenvrouwtje. Gewapend met potjes en pannetjes, vaseline en goudsbloemen (Calendula) verdwijn ik in de keuken en maak ik mijn eigen handzalf.
Dit is helemaal niet moeilijk. De gewenste hoeveelheid vaseline laat ik au-bain-marie smelten in een glazen pot, hierna de goudsbloemen toevoegen tot de vaseline verzadigd is en dan twee uur laten pruttelen. Tot slot de bloemen eruit zeven, de zalf in steriele potjes gieten en laten afkoelen.

Ik heb dit recept geleerd tijdens een kruiden-workshop de afgelopen zomervakantie en ben er helemaal fan van geworden. Na -tig handcrèmes en zalfjes geprobeerd te hebben heb ik eindelijk iets gevonden dat me echt helpt. Goudsbloem werkt verzorgend en wondherstellend, handig bij droge huid en kloofjes. Het is heel puur & natuurlijk en ... mooi meegenomen... erg voordelig.

Een nieuw experiment is nu een huidolie te maken, dit schijnt ook vrij eenvoudig te zijn. Ik heb het potje olie-met-bloemen boven op een zonnige plek gezet, waar het nu enkele weken moet trekken. Nog even geduld hebben voor het resultaat.

3 opmerkingen:

Moeke zei

Ik zal het ook eens gaan proberen. Met mijn nieuwe studie is het geen overbodige luxe, mooie handen in plaats van die gekloofde vingers van mij...

Jente zei

Succes... en nog een tip: let op dat je het pannetje met water (waar de pot met vaseline in staat) niet laat droogkoken. Ik was een poosje geleden het hele zalfje vergeten en was nog net op tijd in de keuken. De pot was bijna gebarsten...

nikamika zei

Hallo, na lang zoeken, ontdekte ik de handproductie van natuurlijke cosmetica, waar zalven van reuzel gemaakt zijn. Ik was erg blij en ik wil het met jullie delen. Hier is de site: http://www.dr-dudek.nl/goudsbloemzalf/ en de verwijzing naar de zalfbasis http://www.dr-dudek.nl/adeps-suillus/ Wat denken jullie? Niki :-)