25 november 2008

Vlaggetjes slinger

Een paar dagen geleden kreeg ik de vraag of ik wilde uitleggen hoe je een vlaggetjes slinger van stof maakt. Vandaag de uitleg met enkele foto's, zodat alle kriebelende handen aan de slag kunnen gaan ;-)

Benodigde materialen voor een slinger van 9 meter:

  • leuke stof, één of meerdere soorten
  • 3 pakjes biesband (à 3 m.)
  • garen
  • spelden (een flinke voorraad)
Werkwijze:
De vlaggetjes knip ik altijd m.b.v. een voorbeeldvlag. Bij een grote slinger is het formaat 15 cm bij 20/21 cm. Kleine vlaggetjes zijn ook leuk, bijvoorbeeld voor een poppenslinger. Voor een slinger van 9 meter knip ik meestal 30 vlaggetjes.

Vervolgens werk je de vlaggetjes af, bijvoorbeeld met een lockmachine. Je kunt ze ook met een kartelschaar knippen. Wat meer werk is het om de vlaggetjes dubbel te knippen, ze met de goede kanten op elkaar te naaien en ze te keren. Eventueel kort op de kant doorstikken.

Als de vlaggetjes klaar zijn speld ik ze vast tussen biesband met een vlagbreedte tussen ruimte. En dan... naaien maar.
Enkele tips:
  • Denk aan voldoende lengte aan de uiteinden om de vlaggetjes op te kunnen hangen/vast knopen.
  • Ik zorg er altijd voor dat je de mooie kant van de stof aan beiden kanten ziet. Sommige stofsoorten hebben een witte achterkant. Ik gebruik dan twee lapjes stof voor één vlaggetje en lock ze op elkaar.
  • Zelf vind ik het mooi staan als de eerste en de laatste vlag van 'mooie' stof zijn (bij mij de stippen/bloemen) en ertussen de 'gewone' stofjes (de blokjes).
  • Om het helemaal af te maken: een zakje van stof eromheen om de slinger netjes op te kunnen bergen of om het extra feestelijk te maken als je hem kado doet.Veel plezier met maken!

4 opmerkingen:

muchodinero zei

Hoi Jente, bedankt voor je uitleg en de mooie duidelijke foto's erbij, dat moet wel lukken, nu moet ik alleen nog wat meer lapjes verzamelen ;-)

Jaff zei

Hoi, ik heb een link naar dit bericht geplaatst op mijn nieuwe blog http://www.bespaarcadeau.nl/. Ik ben er net mee begonnen, en vind je blog erg leuk. Ik zoek ook een beetje naar leuke alternatieven, zoals jij met de plastic badjes in de douche, haha Erg leuk.
Wie weet brengen we elkaar nog eens op ideeën.

Moosmade zei

Ik lees jouw tutorial net. Nádat ik mijn slinger gemaakt heb dus. Maar toch erg leuk om te lezen! Ik zal een link op mijn blog zetten, wellicht hebben anderen er nog wel iets aan ;-)

Als je het leuk vindt om mijn slinger te zien: http://moosmade.blogspot.com/2009/10/vlaggetjes.html

Dank voor (weer) wat extra inspiratie!

Ilse zei

Wat leuk dat jij uitlegt hoe zo'n slinger gemaakt moet worden, wil er nl al lang eentje maken maar wist niet goed hoe of wat. Nu ga ik er een dezer eens werk van maken zie.