19 november 2008

Ovenschotel met witlof en rijst

Dochter heeft vanmiddag een feestje en ik heb gehoord dat ze met zijn allen naar de Mac gaan. Lekker en voor haar extra feest. We komen er alleen op de terugweg van de vakantie, dus haar bezoeksfrequentie is mooi verdubbeld vanmiddag. Ik ga vanavond voor de rest gelijk een frietavondje inlassen, dan hebben we dat deze week ook weer gehad ;-)
Zelf moet ik iets anders op tafel zetten en ook wat lekkers, om mijn aardappelloze bestaan op deze frietdag wat extra schwung te geven... Ik heb een ovenschotel met witlof en rijst op de planning staan. Snel klaar te maken, gezond en voordelig.

Hier het recept voor twee personen:
  • Kook 125-150 gr. rijst in kippenbouillon (of gebruik een restje van de dag ervoor)
  • Verdeel de rijst over de bodem van een ingevette ovenschaal
  • De witlof (400-500 gr.) overdwars snijden, de harde kern eruit halen en kort koken zodat het beetgaar is, afgieten en over de rijst verdelen
  • Een appel schillen, in blokjes snijden en verdelen over de witlof
  • 100-125 gr. blokjes ham verdelen over de witlof
  • Naar smaak een beetje thijm toevoegen
  • Bovenop de schotel een laagje geraspte kaas strooien
  • Het geheel ongeveer 15-20 minuten in de oven zetten (200 graden) tot de kaas een mooie knapperige laag is geworden.
  • De hoeveelheden heb ik geschat, ik kijk altijd naar het aantal eters en naar wat ik in huis heb.
  • In plaats van appel is ananas ook erg lekker en fris.

2 opmerkingen:

moeke zei

hmmm... klinkt lekker. Maar waarom niet gewoon de gebakken staafjes? Is toch ook lekker? ;-)

Jente zei

Heel erg lekker, maar ik ben er super allergisch voor. De dag erna loop ik met opgezwollen handen rond en erg veel jeuk
:-( Dat heb ik er niet meer voor over. Vandaar...