3 januari 2009

Vele kleine beetjes afvalberg

Iedere dag verdwijnt er bij ons thuis veel afval in verschillende bakken, want al het afval heeft zo zijn eigen bestemming in de stad waar wij wonen. Om de week kun je glas, blik en papier aan de straat zetten en sinds dit nieuwe jaar zelfs oud frituurvet of oude olie. Dit wordt hergebruikt voor duurzame energie, een mooi initiatief. Ik ben benieuwd of zoiets ook gaat werken, want dat zou betekenen dat er mogelijk minder druk op de voedselproduktie komt te liggen als biobrandstof uit oude olie gemaakt kan worden. Verder mag ieder huishouden tot 1000 kg gratis naar de stort brengen, hier hebben we met ons doe-het-zelf-huis dankbaar gebruik van gemaakt. Al heel wat klus- en verbouwafval konden we zo gratis afvoeren. Spullen die nog gebruikt kunnen worden gaan naar de kringloop of verdwijnen in het 'doorgeef-circuit'. Natuurlijk proberen we vaak eerst om iets via marktplaats te slijten. Groen afval verdwijnt in onze compostbak (voor op de moestuin) of anders in de groene kliko. Blijft over onze kleine grijze container en die moest ik vandaag aan de weg zetten, tjokvol. Vorige week was 'ie niet geleegd i.v.m. de kerstdagen en dus was het proppen geblazen en moesten we zelfs een zakje bij de buurvrouw droppen.

2 Volwassenen en 3 kinderen op één kleine kliko, zouden we dat wel redden vroegen we ons af toen onze jongste werd geboren. De eerste weken gebruikte ik nog katoenen luiers, maar al die drukte met twee andere kinderen (en afstuderen en verbouwen, ja we doen hier alles tegelijk...) dat werkte niet. Na een paar weken stapte ik over op wegwerpluiers. Misschien moesten we toch maar een grotere nemen, dus ik ging eens kijken hoe dat moest.
Allereerst zouden we 25 euro administratiekosten moeten betalen en vervolgens zou het tarief voor afvalstoffenheffing stijgen met zo'n 65 euro per jaar. Je wil meer doen met minder of niet en voor die 90 euro gingen we de uitdaging aan. De kleine kliko zou blijven en dus moesten we alles nog beter scheiden en zorgen voor minder afval. Goed voor de portemonnee en zeker ook goed voor het milieu. Dit laatste is niet het onbelangrijkste, want wat gooien we eigenlijk veel weg, zelfs als je minder afval wilt produceren.
De gemeente hielp ons een handje door in die eerste periode een pilotproject te plannen om luiers in te zamelen voor hergebruik. Heel wat zakken luiers verdwenen bij de peuterspeelzaal in de container. Nog steeds maken we er gebruik van, gelijk wat minder schuldgevoel over de wegwerpluiers ;-). En verder redden we het nog steeds met onze kleine container, houden soms zelfs ruimte over. Een beetje door de gemeente, een beetje door onszelf (en een heel enkele keer door de bijna lege kliko van de buurvrouw).

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Jente,

Een gelukkig en gezond nieuwjaar toegewenst als eerste.
En ik herken je verhaal wel over (over)volle containers, wij hebben wel een grote container maar ik ben na 2 weken altijd blij dat hij weer opgehaalt word, wij hebben dan ook 5 kinderen en hij is altijd overvol.
Wat ik ook moeilijker vind is het feit dat ik altijd alles netjes sorteer voor ik het weggooi maar mijn puberdochters nemen het niet zo nauw en gooien soms voor het gemak alles maar in de zwarte container.Tja, en dan vult hij wel natuurlijk.
Heb je ook nog consuminder-voornemens voor 2009?
Ik ben vanaf volgende week van plan om elke maandag €100,- op te nemen alleen voor boodschappen en dat vind ik een hele uitdaging als je ziet dat hier gemiddeld toch wel voor € 125,- boodschappen doorheengaat.
Groetjes en een goed weekend, Yvonne.

Anoniem zei

Ik stamp mijn container altijd een paar keer aan, zodat ik hem pas na een maand aan de weg hoef te zetten. Elke lediging moet je hier apart betalen, ook de stort kost 5 euro bij elk bezoek.

Anoniem zei

Ik heb meer gehoord over die luiers, maar helaas is het bij ons in het dorp nog geen nieuwe (goede) gewoonte geworden. Wel kunnen we sinds kort plastic afval inzamelen, maar dat geldt dan alleen voor de vrije huizen, niet voor de flats. (Vraag nou aub niet waarom, want dat weet ik écht niet hoor. Snap daar geen biet van!)

Ik hou mijn positieve gedachten maar vast met het idee dat ik met elk pak gekochte luiers een kind in een derde wereldland kan laten vaccineren. Al zou ik liever maandelijks een donatie doen en minder afval in de bak zien verdwijnen.

Weet je wat bij ons heeft geholpen? De megagrote Brabantia vuilnisbak de deur uit zetten en er een kleine IKEA pedaalemmer voor in de plaats terug nemen. We denken nu wel een paar keer na voordat we er wat groots in gooien. Nu zie je dat je een hoop dingen ook gewoon kunt recyclen...

Anoniem zei

Wij wonen in een flat en maken gebruik van de ondergrondse container. Elke vuilniszak kost 1.62 euro. Plastic kan sinds kort apart. Glas en papier gaan ook apart. Blik gebruiken we niet zoveel. Bij de stort betalen we per kilo (m.u.v. chemisch afval). Dus wij letten ook goed op :)

Jente zei

@ Yvonne, je vraagt naar m'n consumindervoornemens... die heb ik inderdaad. In ieder geval meer zelf maken. Op de planning staan bv. zeep en kraamkadootjes, verder vaker koeken, taarten & brood bakken. En ik ga als we verhuisd zijn op naailes, leer ik eindelijk eens 'echt' naaien i.p.v. maar wat op m'n gevoel te doen. Misschien dat het dan wat wordt met zelf kleren naaien voor de kids.

En ik ben ook van plan om met een vast weekbudget te werken, na een paar maanden 'proefdraaien' waarin er gesmokkeld mocht worden ;-) wil ik nu proberen om het echt met 125,- per week te doen voor boodschappen, luiers, kapper, huisdierenvoer, kadootjes, zendingsgeld, zakgeld, kleine uitstapjes, postzegels etc. Op de boodschappen kan ik nog wel wat besparen, maar vanwege m'n allergie kan ik niet zomaar vanalles kopen dat goedkoper is en ik moet ook opletten dat ik niet teveel afval door uit besparingsoogpunt te minderen met extraatjes, het omgekeerde goede voornemen t.o.v. veel anderen ;-)

Anoniem zei

Hallo Jente,

wij gebruiken al jaren 1 grote grijze kliko en 1 groene kliko die elk om de week geleegd worden. Wij hebben het altijd gered met 4 volwassenen en 2 kinderen. Toen de kids nog in de luiers lagen hebben we ook overwogen om een grotere kliko te nemen maar ook vanwege de kosten hebben we dat niet gedaan. En we hebben het er altijd mee gered! Wel gaat Vader soms, heel bekend Muchodinero!, in de bak staan om flink aan te stampen...En verder maken we alles voordat het weggegooid wordt zo klein mogelijk. Alles wordt platgevouwen, platgetrapt of volgepropt (m.u.v. blik, ik heb me eens laten vertellen dat dat niet zo goed is...)

Jente zei

Het lijkt me wel een grappig gezicht, van die stampende mensen in de container... Ik heb me er zelf nog niet aan gewaagd, ben bang dat ik met container en al omkieper :-)