17 april 2009

Voorbereidingen kleuterfeest en broodbakken

Ookal wonen we hier nog maar net, op de een of andere manier heb ik het al weer helemaal druk. Allerlei afspraken en regeldingen, aan het huishouden kom ik bijna niet toe (fijn dat er altijd zoveel andere nuttige dingen te doen zijn ;-). Natuurlijk heb ik een deel mezelf op de hals gehaald. Volgende week hebben de kleuters een lentefeest op de kinderboerderij in de buurt (als schoolreisje) en ik had aangeboden om mee te helpen, leek me handig om zo mensen te leren kennen. Het is erg leuk om zo samen de schouders ergens onder te zetten en ik heb inderdaad al heel wat leuke contacten opgedaan. Nadeeltje is dat ik nu gelijk bij de activiteitencommissie in het vizier kwam en gevraagd ben of ik daar lid van wil worden. Uhm... dat was nou ook weer niet mijn bedoeling, wil nog even rondkijken wat er allemaal te doen is en wat me leuk lijkt.

Het feest wordt erg leuk, het spetterende begin is dat we met een lammetje de kleuterklassen rondgaan maandag om de uitnodigingen rond te brengen. Duimen maar dat het beestje zo mak is als ze gezegd hebben, ik ben niet zo'n held met dieren :-)

Verder heb ik de afgelopen week kiembonen gekocht en ga ik zelf tauge en alfa-alfa kweken. Leek me wel een leuk experimentje in het kader van de 'zelfvoorziening'. Als het lukt heb ik altijd verse, voordelige kiemen in huis, gezond en lekker!

En ik heb me voorgenomen om zelf vaker brood te bakken. De broodlucht kwam nog net niet de computer uit toen ik een poosje geleden de foto's op de weblog Eenvoudig leven zag... Ik wilde het nog eens gaan proberen, maar dan zonder broodbakmachine. Bakken met dat apparaat is me vrijwel nooit goed gelukt: te harde korsten, niet goed gerezen, halve brood losgewrikt als de haken weer eens bleven steken... Daarom nu een ouderwetse poging: een bakblik gekocht, kneden maar en in de oven. Die kunnen we na een kleine aanpassing gebruiken. Hij stond strak tegen de koelkast aan, dus je verwarmde niet alleen het baksel in de oven, maar ook de koelkast... Dan lukt het wel met je kWh's, die vliegen erdoor :-) De koelkast staat nu op de vriezer, zo kunnen we er makkelijker bij en de oven kan een gerust hart gebruikt worden. We hebben deze week genoten van een wit vlechtbrood en een volkoren brood, veel lekkerder dan uit de machine! Het kneden is inspannend, maar geeft ook rust in mijn hoofd heb ik gemerkt. Kijk... en dat is weer handig als je zoals ik allerlei klussen, activiteiten en regeldingen aan lijkt te trekken.

6 opmerkingen:

Mirjam zei

Hallo Jente,

Ik lees al eventjes met je mee op je blog en zag je stukje over het broodbakken... erg herkenbaar het broodbakken in de broodbakmachine (vorm van het brood vonden wij hier ook erg onthandig), maar met weinige tijd was het wel weer handig. Ik kneedde het brood altijd met de hand, maar door tijdgebrek (ehm en elke keer kappote handen (alergie voor???) laat ik dat kneedwerk tegenwoordig over aan de broodbakmachine... daarna haal ik het eruit, doe het in een broodblik en laat het nog 40 minuten rijzen en gaat het daarna de oven in.

Ben erg benieuwd waar je je taugézaad vandaan hebt!

Ik blijf je volgen.
Groetjes,
Mirjam

Purperpolletje zei

Hoi Jente,

Ook ik lees af en toe je blog. Leuk hoor. Wij bakken elke nacht ons brood, gewoon in een broodbakmachine (wel een hele goeie) en dat gaat prima, maar zelf bakken is idd lekkerder...
En taugé en alfalfa zelf kweken heb ik jaren geleden gedaan en dat ging prima, ga ik weer eens doen, je hebt me op een idee gebracht!
En dan met het recept van Hadasse gaan we loempia's ermee maken!

meta zei

ooooh lekker ja!
ik doe het net als purperpolletje.
leuk om te doen en heerlijk om te eten!
gebruik je een speciaal recept?

het lieveheersbeestje zei

Ik had dat ook al toen ik teunie haar blog las..helaas zat ik deze week met een zieke, maar ik ga het volgende week weer eens proberen! Ik heb een hetelucht oven, heb jij dat ook? Dan kun je wel vier broden of cakes tegelijk bakken! En al dat kneden, ach dat kan ook in de keuken machine en geeft lekkere spierballen nietwaar?! (hoeven we al niet meer naar de sportschool, scheelt weer tijd en euro's!).
Fijne week toegewenst!

Franca zei

Hallo Jente,
Mijn broodbakmachine heeft het een tijdje terug begeven. Sindsdien bak ik ook brood gewoon in de oven. En het is leuker en lekkerder!
groetjes, Franca.

hartelijk zei

Hoi Jente,
Gezellig schrijven kun je zeg, was al even geleden dat ik hier was. Nou dat eigen broden bakken lijkt mij ook wel wat maar ik heb echt geen spierballen dus...en ringen die ik niet meer af kan krijgen dus ik begin er nooit aan maar ik hou je in de gaten wie weet laat ik me genoeg inspireren, bij Teunie rook ik ze ook al bijna!!
Succes met de voorbereiding van het lente feest, 'zo mak als een lam' is niet voor niets een uitdrukking...gaat vast goed!
Groetjes Adriana