9 januari 2010

Dochter met idealen

Dochter van acht leest steeds vaker de krant en krijgt haar eigen mening over milieu, de opwarming van de aarde, dierenleed. Ze heeft steeds vaker haar eigen inbreng in gesprekken. Toen we vanochtend aan tafel zaten te praten over isolatie van huizen, dat je nu zo goed kunt zien welke huizen slecht geïsoleerd zijn omdat alle sneeuw daar van het dak is verdwenen kreeg ze een idee:

"Mama, als iedereen op de hele wereld dit jaar nou eens minder gaat stoken, dan komt er niet meer zoveel warmte uit de huizen en dan koelt de aarde volgend jaar misschien wel af." Afkoeling is nodig wist ze, want "dan sterven er ook niet zoveel dieren uit, de ijsberen op de Noordpool hebben nu bijna geen ijs meer om op te staan." Ik vind dit soort gesprekjes geweldig leuk.

Ook let ze bij het boodschappen doen goed op het aantal sterren van de dierenbescherming op de verpakking van het vlees. Ze heeft laatst het foldertje met uitleg over die sterren bijna uit haar hoofd geleerd :-) Vlees zonder sterren wil ze eigenlijk niet meer eten. Het vleespakket dat we met kerst kregen heeft dan ook heel wat discussie aan tafel losgemaakt ...

... dat kleine meisje is niet meer zo klein, het wordt een dametje met ideeën en idealen ...

9 opmerkingen:

Aritha Vermeulen zei

Nou als jouw kleine meisje op de sterren let ga ik er ook maar eens op letten.

Het lijkt me een pienter ding!

Aritha.

plukdedagsandra zei

Wow. Pas acht en al zo bewust. Super van dat meisje.

Franse Lelie zei

Heerlijk die leeftijd en het bewust worden van alles om hun heen. Mijn dochter is rond haar 12-13e, een jaartje vegetarisch geweest. Maar ze vond het erg moeilijk om vol te houden, toch een dappere poging gedaan.
Fijne zondag
Jolanda

Anoniem zei

Hoi Jente,
bedankt voor je bezoek aan mijn nieuwe blog. Zo heb ik jou nu ook gevonden en ik kom zeker terug.
Een hele fijne dag !!

Mama Monique zei

Wat mooi hé? Of misschien moeilijk, het is misschien maar net hoe je er mee om gaat.

Ons manneke (3) hoeft nagenoeg geen vlees, zegt overal "nee" tegen. Behalve dan de Valess-burgers. Dát weet 'ie dan wel weer te waarderen ;o)

Lekker toch, als ze groot worden?

mEET zei

wat goed van je dochter! dat heeft ze vast niet van een vreemde! goed zoooo!

moedervanelf zei

en hoe groter ze worden, hoe leuker! die van mij geloven niet in het CO2 verhaal, al studerend vinden ze dat iedereen maar achter een bepaalde gedachte aanholt. "net als in de tweede wereldoorlog in duitsland, mam". hun motto is dan ook: denk zelf! en wat iedereen ook denkt, ik vind: als je er zelf over hebt nagedacht, is dat het beste! (ook als is het een andere mening dan de gangbare).

Anoniem zei

Leuke stukjes schrijf je!
ondanks ons isoleren en dubbelglas plaatsen afgelopen jaar verstoken wij nu toch ongeveer 100 kuub per week vind dit erg hard oplopen. Is dit bij jullie veel lager? op dit moment? en op hoeveel staat de cv dan en hoelang per dag?
groeten Elisa

jente zei

@ Elisa, wij verbruiken momenteel ongeveer 50 kuub per week. We hebben net een nieuwe CV en hebben een klokthermostaat ingesteld, overdag op 18 graden, 's avonds op 19 graden (geloof ik). Maar als ik het koud heb zet ik hem soms hadnmatig ietstje hoger.

Ik kan me voorstellen dat je na je isolatie investeringen schrikt van je verbruik. Hebben jullie misschien een oude cv of gaskachel(s)?