2 januari 2010

Goede voornemens doen

In de kerstvakantie heb je vaak lekker wat tijd om andere dingen te doen en tot rust te komen, tijd om wat te lezen en wat na te denken, tijd om voornemens en plannen te maken. Meestal hebben m'n voornemens en plannen te maken met meer dingen zelf maken of doen en de uitdaging aangaan om minder energie te verbruiken. Dit jaar als extra uitdaging om met een flink strakker budget rond te komen om wat extra te kunnen sparen voor dingen die we nodig hebben in huis. En natuurlijk heb ik altijd een stapeltje niet materiële voornemens als geduldiger en aardiger te zijn, het thuis gezelliger te maken/houden, op tijd kaartjes sturen naar jarigen enzo. Maar hiervoor heb ik oud en nieuw niet nodig, dat neem ik me iedere dag bijna voor ;-)

Om niet alleen voornemens te maken maar vooral ook te doen hebben we vandaag gelijk actie ondernomen. We hebben wat leuke (uitver)koopjes gescoord om de kledingkast van de kinderen wat aan te vullen. We hebben nieuwe spaarlampen gekocht en hier en daar een laatste gloeilamp vervangen, alle beetjes helpen om minder energie te verbruiken.

In het kader van 'eten uit eigen tuin' heeft dochter wat kiemzaad op water gezet, zo hebben we binnenkort wat groenten uit eigen kweek. Op wat grotere oogsten moeten we nog een tijdje wachten, de moestuin ligt onder een dik pak verse sneeuw :-)
Het is vrij eenvoudig: één of twee eetlepels kiemzaden in een potje water laten weken. De bovenkant afdekken met gaas en een elastiekje (ik heb worteldoek gebruikt dat we ooit eens kregen van een buurman toen hij met moestuinieren ophield. Het voordeel is dat plastic goed schoon te houden is). Na zes uur weken het water eruit gieten, spoelen en het potje schuin omgekeerd laten uitlekken op een schaduwrijke plek. Het potje drie keer per dag spoelen met water. Na een dag of vier het potje na het spoelen op een lichte plek laten uitlekken. En dan heb je een potje vol kiemen. Lekker fris & gezond en onze kinderen vinden het erg leuk om het kiemen van zo dichtbij te kunnen zien.

Een strakker budget en meer zelf doen betekent ook meer kadootjes zelf maken. Ik ben gelijk achter de naaimachine gekropen om een kraamkadootje te naaien voor een dochtertje van vrienden. Omdat het goede vrienden zijn doe ik er nog een ander kadootje in.De vakantie van m'n man is alweer bijna voorbij. Hij is vandaag nog druk geweest op zolder met schilderen en met vloerplaten leggen. Als alles volgens planning verloopt wordt dinsdag het vinyl gelegd en dan kunnen we ons bed verhuizen naar de zolder! Hebben we eindelijk ruimte voor een kledingkast en hoef ik niet meer over het voeteneind te klimmen om het bed in en uit te komen. Na een klein jaar 'kamperen' in het kleinste slaapkamertje in huis voelt dit erg luxe!

5 opmerkingen:

Mama Monique zei

Kan me voosrtellen dat je daar weer naar uit kijkt ;o)
Leuk tasje heb je trouwens weer gemaakt. Ook wij maken hier elke keer weer dezelfde voornemens, proberen ons er aan te houden, maar lijken er ook vrij snel weer niets van te maken. Laten we hopen dat het dit jaar weer een stukje beter gaat ;o)

Succes!

jenny zei

ik begrijp helemaal wat je bedoel met je slaapkamer.
ik slaap sinds 2 maanden in mijn nieuwe kamer na schrik niet 3 jaar naast de badkamertegeltjes en andere verbouwingspullen te hebben geslape. sommige snapten het niet, maar ons motto is geen geld en geen tijd dan komt het als we het gespaard hebben.
manlief is met een andere baan begonnen en had geen vrije dagen.
ook wij gaan het budget strak houden , want ik wil heel graag de badkamer dit jaar doen. ook het maken van kadootjes blijft dit jaar.
heel veel succes met je weblog ik lees altijd graag mee.
gr jenny

Franca zei

En laat je ons meegenieten van het resultaat?
De goede voornemens kan ik je dit jaar niet echt vertellen.
Mijn plaatsje vinden in de combinatie baan/gezin misschien. Het blijft zo rommelig, door het onregelmatige werken. Ik durf het nog steeds niet aan om op oproepbasis te gaan werken. Toch heb ik dit jaren gedaan,en ook toen kwam niemand iets tekort. Laat ik me bang maken door alle vehalen inde media of ben ik te bang om vaak thuis te zijn zonder man en kinderen ( en met schoonouders). Ik ga er eens goed over nadenken( en zo zie je maar hoe goed een blogje lezen kan werken).
Gelukkig nieuwjaar!
groetjes, Franca.

sillie zei

hmm heerlijk weer ruimte om je heen :-) mijn kiemplanten lukken in de donkere dagen niet zo goed, ze gingen stinken( en dus rotten? ) en heb ze dus maarw eggegooid en voorlopig wacht ik er maar even mee.

Franse Lelie zei

OOk hier weer goede voornemens, en de eerste nl een blog starten heb ik uitgevoerd!
Ik volg je al een tijdje en heb ook al eens een kraamcadeautje bij je webwinkeltje besteld.
Succes met alles.