7 januari 2010

Het vervolg...

Heel erg bedankt voor alle leuke, lieve reacties. Fijn dat er zoveel mensen meeleven! Dat deed me echt goed en het heeft me vandaag ook geholpen om eindelijk eens concrete stappen te zetten, verstandige stappen (na al die 'eigenwijsheid' van gewoon doorgaan :-). Omdat het me geholpen heeft om het gisteren op papier te zetten, vandaag deel 2...

Zo heb ik met lood in mijn schoenen een SOS-penning gekocht. Die moest ik vorig jaar al aanschaffen van de allergoloog, maar ik wilde er niet aan. Stom, want omdat ik een snel ontwikkelende latex-allergie heb is de kans aanwezig dat ik een lichte anafylactische shock krijg als ik behandeld zou worden met latex handschoenen. Hij ligt nu voor me en het voelt erg belabberd om het te zien, maar ook goed dat ik hem nu in huis heb. Naast die SOS-penning heb ik overigens ook altijd een epipen (adrenaline spuit) bij me, want in het verleden ben ik al eens bijna van de wereld geraakt na een notenchocolaatje. Hier ben ik dus ook erg voorzichtig mee.

Ik heb vandaag ook mijn kaartje met kruisreacties opgezocht. De latex- en graspollen allergie die ik heb geven veel kruisreacties met voeding. Soms is dat wat minder, soms wat meer, dat varieert per seizoen en stress kan ook invloed hebben. Eet ik iets uit die groep vaker (omdat ik ook al veel moet laten staan) dan is er kans dat ik een allergie voor dat produkt ontwikkel. Momenteel bestaat de groslijst verboden etenswaren uit: noten, aardappel, soja, tomaat, paprika, banaan en kiwi. Pinda en wortel heb ik vandaag ook tijdelijk op die lijst gezet, want het gaat niet zo best en dat heb ik de laatste dagen regelmatig gegeten. Gaat het beter dan probeer ik het voorzichtig uit.

Het ging gisteren over aardappels schillen, dat was een aanleiding dat het dekseltje even van het potje knalde. Het is één van de vele dingen waar ik tegenaan loop in het gewone dagelijkse leven. Eigenlijk zijn het allemaal kleine en soms grotere dingen, niet schokkend, niets om over in de piepzak te zitten, om over te klagen. Maar de optelsom is soms zo vervelend en het elke keer flexibel moeten zijn met je (on)mogelijkheden valt niet altijd mee.

Het komt ook wel een beetje door mezelf. M'n man zit al tijden te hameren op een keukenmachine, maar ik wilde er niet aan. Hij wilde klusjes overnemen, maar ik vond dat vaak niet nodig. Ik zag het als een 'bewijs van onvermogen', maar de knop is nu om. Samen gezin zijn is meer dan dat één iemand alles alleen doet voor de rest. Ik ga apparaten steeds meer zien als een handigheidje, als noodzakelijk hulpmiddel zodat ik andere dingen beter kan doen. Ik ga dus op zoek naar een machine die deeg en gehakt kan kneden en kan snijden, raspen, kloppen. Dus... vervanging gezocht voor mijn handjes :-) Ik kan er nu wel weer een beetje om lachen.

Heeft iemand nog ideeën over handige hulpjes? Want ik ben totaal niet thuis in tupperware of apparatuur land.

18 opmerkingen:

Teunie zei

Je kunt natuurlijk allerlei apparaten gaan aanschaffen op advies van anderen, maar misschien is het handig eens te informeren bij de Thuiszorgwinkel. Daar zijn meer hulpmiddelen verkrijgbaar dan je ooit bedacht krijgt. Hulpmiddelen die je daar koopt krijg je misschien zelfs vergoed??
Ik heb zelf zo'n aardappelschrapmachientje. Ooit gekocht via internet. Daar had ik voor gegoogled. Ik gebruik het om worteltjes te schrappen. Je kunt er dus ook aardappels mee doen, maar dan moet je meer denken aan krieltjes. Gewone grote aardappels gaan denk ik niet.
Van tupperware ben ik helemaal weg van de quickchef. Die gebruik ik een paar keer per week om van alles fijn te malen. Vandaag bijvoorbeeld gebruikt om een stuk of 6 paprika's te snipperen.
Ik vind het super dapper om je probleem onder ogen te zien en er mee aan de slag te gaan!
Liefs van Teunie

Irene v. R. zei

Ik dacht ook aan de quickchef, je kunt hem veel gebruiken. Ik heb er zelf eentje, maar gebruik hem niet veel. Evt. kun je hem wel van me overkopen.

Mail me anders eventjes:
irenevanroom@msn.com

Groetjes,
Irene (al een poosje een trouwe meelezer ;-))

Aritha vermeulen zei

Ik sluit me aan bij de tip van Teuni. En kijk eens op Marktplaats!
Verder wil ik even zeggen dat ik het dapper van je vind dat je nu stappen gaat zetten. Complimentje!

Groetjes: Aritha.

mEET zei

goed van je zeg.... moeilijk om eraan toe te geven, maar heel goed van je!
zo help je jezelf juist! goed zo!
ik wou je ook de tip van de thuiszorgwinkel geven.
en veel succes en sterkte wensen!

qm zei

hallo
ookik kan bepaalde dingen niet doen, maar meer omdat ik geen kracht in mijn handen heb.
hierdoor heb ik dus ook een keukemachine.
marktplaats loont vast.
er zijn ook handige hulpmiddelen om appels te schillen.(dan hoef je niet meer voor appels te bedanken;))
en op mijn werk hadden we een schrapmachien waar we ook gewone aardappelen in deden, maar dat hang misschien wel van de kracht van de machine af.(werkte in de groot keuken van een tehuis)
Misschien is het idd lonend om bij een thuiszorg winkel te kijken maar mijn ervaring is dat veel niet vergoed wordt en dat het goedkoper is op marktplaats of rommelmarkt.
sterkte met je beslissing.

Karien zei

Nou, wat een verhaal zeg, ik had die van de vorige keer even gemist... Mag ik ook gewoon met je meeleven? Lijkt me ontzettend onhandig allemaal, maar je hebt gelijk: de enige manier om toch iets te kunnen, is om de beperkignen onder ogen te zien. En die hebben we eigenlijk allemaal wel, maar niet op hetzelfde vlak. Heel veel succes ermee!

Karien zei

Trouwens, heb je al eens bioresonantie geprobeerd? Ik ben daar heel erg goed geholpen voor mijn hooikoorts, en allergieën voor dieren. Het zijn geen wonderdokters; onze Chris heeft na behandeling ook nog steeds last van noten en af en toe van koemelk, maar wellicht geeft het toch meer weerstand. Bioresonantie ziet er heel alternatief uit, maar valt met de natuurkunde-wetten toch te verklaren, vandaar dat ik het zelf geprobeerd heb, en met supergoed resultaat (was in Maarssen, maar je kunt via Google verder zoeken).

Ons gezin en de Stichting zei

Wat lastig hé als je zo allergiesch reageert. Ik heb het oa met wespensteken dat ik altijd en epipen bij me moet hebben.Ben afgelopen zomer nog gestoken en dan de pen en naar het ziekehuis in Roemenié. Ik reageer op heel veel dingen en de ene keer erger dan de andere keer,mensen die de symptomen en/of klachten niet kennen zien het vaak als aanstellerij.Misschien kan je inderdaad zoals Teunie al via de thuiszorgwinkel op medisch advies/indicatie spullen vergoed krijgen of anders via marktplaats proberen. In ieder geval wens ik je veel sterkte en succes , want het is en blijft lastig.

Anoniem zei

koop een appelschiller, werkt super! iemand die ik ken schilt altijd de appels voor appeltaaten voor verkopingen, soms wel voor 30 taarten achter elkaar!

op marktplaats staan er ook een aantal, kun je kijken hoe dat gaat....

sterkte met alles!

groetjes Boskoopje

MiekK's zei

Pff, wat erg Jente! Het lijkt me vreselijk om zo beperkt te worden in je doen en laten. Vooral als je zo graag iets wil doen (of eten) en het kan gewoon niet..
Heel veel sterkte!
En tips over aparaten enzo heb ik eigenlijk niet, heb ik geen ervaring mee zelf.. In ieder geval wel lief dat je man je wil helpen!
Ik hoop dat je een oplossing vindt!
Groetjes Marieke
(ps schillen met latexvrije keukenhandschoenen kan misschien ook, of bestaat dat niet?)

het lieveheersbeestje zei

Hoi Jente, ik gebruik al zo'n twintig jaar (dezelfde!) keukenmachine van Braun. Super! Ik gebruik hem om uien te snipperen en deeg te kneden. Het was een investering, (en ik kreeg veel commentaar op mijn,toen dure, aankoop)maar ik heb er nog geen dag spijt van gehad hoor.
Goed dat je zo'n penning hebt gekocht! Ikzelf heb afgelopen zomer nog zo'n soort shock gehad en ben twee keer buiten westen geweest met als resultaat een hersenschudding, dus ik snap goed waar je het over hebt. Hier is ook 'tegengif' in huis!
Groetjes Manon.
P.s. ik ben dol op (tweedehands natuurlijk) tupperware, dus ik ben nu ook wel nieuwsgierig naar die supershef..ga ik ook eens even uitpluizen!

Anoniem zei

Zelf ben ik niet zo thuis met hulpmiddeltjes. Maar misschien heb je hier iets aan?
http://www.allergiewinkel.nl/producten/2074/handschoenen/latex-vrije-handschoen/
groet
Martina

Anoniem zei

Ik geloof niet dat deze link overkwam, kijk even bij www.allergiewinkel.nl en dan bij handschoenen.
Martina

jente zei

@ martina... ik kende ze al wel, maar je berichtje gaf me net even dat zetje om ze nu gelijk te bestellen :-)

jenny zei

ik snap dat het inderdaad een hele stap is, en ik snap dit ook omdat ik ook de stap heb moeten zetten om hulp te vragen. als ik iets deed dan lag ik de hele middag op bed. dit liet ik aan niemand merken maar hulp aanvaarden is moeilijk.
ik doe heel veel met mijn keukenmachine omdat ik de kracht die sommige doodnormale dingen wel heb maar later de gevolgen van moet ervaren.
ik sluit me bij andere lezeressen aan dat wat voor de een een geweldige machine is ( ik heb een braun) voor de ander weer niets is.
ik kan in principe er alles mee patat snijden, gehakt maken, snijbonen, schaven, snijden etc etc.
ook heb ik een sapcentrfige van braun.
heel heel veel succes gr jenny

jente zei

Nu de knop om is is het veel makkelijker om stappen te zetten.

@ Karien, ik heb het nagezocht en bij ons (redelijk) in de buurt zit een christen die die methode toepast. Ik wil daar de komende week informatie gaan opvragen.

@ Teunie en Irene: die quick chef gaat er komen, want dat ziet er erg handig uit! En handmatig, dat spreekt me ook erg aan (al die electrische dingen op 't aanrecht daar hou ik niet zo van). Nu MP in de gaten houden tot in in de buurt eentje te koop is (Of jij moet in de buurt van Zwolle wonen Irene? De pakketkosten tellen anders altijd zo door.. maar bedankt voor je aanbod)

En de thuiszorgwinkel, nooit aan gedacht. Al was het alleen maar om ideeën op te doen, van wat er mogelijk is. Ik krijg het nog druk ;-)

jente zei

En naast m'n vorige reactie op alle praktische tips wilde ik ook nog zeggen dat ik het bijzonder vind dat veel 'digitale bekenden' hun verhaal wilden delen. Bedankt voor die openheid, het doet me eigenlijk erg goed (al vind ik het vervelend voor jullie persoonlijk, dat je reactie vanuit de herkenning kwam)

Christina zei

Je vroeg ooit eens over alternatieven voor aardappel in stamppotten. Ik hoop dat je het niet erg vindt dat ik die blog niet opgezocht heb en dat ik hier reageer (en dat je dit nog leest) Vandaag heb ik voor het eerst stamppot zuurkool met pompoen gegeten ipv aardappel. Het was heerlijk, echt een aanrader. Wat ik al jaren doe met zuurkool is niet koken maar braden en dan pas pureren. Dat heb ik nu ook gedaan, en braadworst erbij (zuurkool in de jus van de braadworst gebakken.) Het is een blijvertje dit recept en ik hoop dat het ook wat wordt voor jou en je gezin.