13 januari 2010

Sjaals, toetjes en vogeltaart

Het koude weer brengt heel wat creativiteit naar boven. De ene na de andere sjaal ligt op school, bij een vriendje, of ergens waar... ja, waar ook alweer? En het is zo vervelend om 's morgens mis te grijpen als je op de fiets moet. Leuke sjaals zijn soms best prijzig en minder dure die ik vond waren er niet in de kleuren die bij de jassen passen. Ikea bood de oplossing :-) We hadden nog een rode fleecedeken liggen die we bijna niet gebruiken en die heb ik gedeeltelijk verknipt tot sjaals. Van een stuk dat over is wil een sinterklaasmanteltje maken, er zit namelijk een leuke bewerkte rand aan die een kleine sint goed zou staan. Maar gelijk doen deze week, dan kan het mooi bij de zak in (die nog achter de schotten moet :-)

Ik word ook een stuk creatiever met toetjes, met al die kou wil ik graag wat warms hebben. Na het avondeten krijg ik het altijd super koud en dan zit ik te rillen aan tafel. We hebben hier al hele discussies over gevoerd. Manlief vindt het biologisch of natuurkundig niet te verklaren, omdat eten energie geeft en hij zich warm voelt worden als hij iets eet. Ik ben meer van de ervaring en met mijn huis-tuin-en-keuken logica denk ik dat er eerst warmte aan mij wordt onttrokken om het eten te verteren en dat dan na achten pas warmte vrijkomt. Hij vindt dit een kromme redenatie, ik vind het plausibel klinken...

We zijn er nog niet uit, ik trek meestal maar een vest aan en heb het er verder niet meer over ;-) En ik bedenk gewoon warme toetjes! Zo hebben we afgelopen week al een keer warme appeltjes met suiker en kaneel gegeten. Gewoon in de koekenpan opwarmen, de suiker caramelliseert een beetje, lekker en een toefje slagroom maakt het helemaal 'af'. Gisteren aten we havermoutpap met stukjes appel en rozijnen. Ik had het vlak voor het eten gekookt en heb het in de garage laten afkoelen. Wij vonden het lekker, de kinderen waren niet zo enthousiast ('die stukjes' voelen zo gek in je mond').

Ook warme appelcrisp of perencrisp uit de oven vinden wij erg lekker. Makkelijk te maken: 70 gram havermout, 70 gram bruine basterd suiker, 70 gram bloem, 75 gram gesmolten boter, 1 theelepel kaneel mengen. 2 appels / 2 peren (of van allebei eentje) schillen en in stukjes snijden, in een ingevette ovenschaal leggen. Het deegmengsel losjes over het fruit verspreiden. 25 minuten in de oven (200 graden). Direct na het bakken serveren, lekker met een bolletje roomijs.

Naast het lekkers voor onszelf heb ik ook wat lekkers voor de vogels gemaakt: een vogeltaart. Ik had die al een tijdje geleden gezien op de weblog leuk, lief en anders. Zij maakt echt prachtige creaties! Taarten, maar ook voederhartjes, ijshartjes.  Ik heb het simpel gehouden en het restant vogelvoer-met-vet-mengsel (nog over van het feestje) in een tulband gestort. En de taart na de tijd versierd met appeltjes en doppinda's. Daar moeten ze voorlopig toch genoeg aan hebben :-)En nu nog even aan de slag om een aantal bestellingen af te ronden, er vliegen morgen heel wat sleutelhangers de deur uit :-)

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb het ook altijd koud na het eten. Ik heb de theorie dat al het bloed (en warmte) naar de maag en darmen gaat voor de vertering en dat ik het daarom ook koud heb. En ook breekt de tijd van de dag aan dat ik rustig zit, dus meer afkoel.
Brrr.
groet
Martina
Wat zullen je vogeltjes smullen!

Franse Lelie zei

Wat een leuke vogeltaart, bij hangen de bomen ook vol met bolletjes en pinda's.
Maar dit is wel een erg luxe hapje voor ze!
Ik wacht met smart achter de brievenbus!
groetjes JOlanda

plukdedagsandra zei

Wat een mooie luxe taart voor de vogeltjes. Een heuse feestmaaltijd.

En fijn dat je een oplossing hebt voor de sjaals. Hier ook vaak "probleempjes" met mutsen, sjaals en wanten. Je koopt bijeenpassend, maar naar het einde toe moeten ze alles door elkaar dragen omdat er stukken zoek zijn.

Anoniem zei

Wat een bezig bijtje. Het ziet er fantastisch uit. Die vogels boffen maar !!!
Leuk idee van die sjaals.
Die crumble toetjes moet ik ook eens proberen.
groetjes !!

Wiek zei

Hoi Jente,

ik heb dat ook... standaard! De laatste hap naar binnen en ik begin te rillen. Wij zijn niet zo van de toetjes maar onze oplossing is dan vaak om of gauw koffie te maken of lekker dicht tegen elkaar aan te kruipen. Allebei erg fijne oplossingen ;-)

groet Wiek

Karien zei

Klopt hoor! Je lichaam gebruikt eerst energie om het eten te verwerken, daarom zijn veel mensen na het eten ook zo moe... Gaat jouw man misschien ook graag na het eten een poosje plat?

Lief Leuk & Anders zei

Hé wat leuk! Bedankt voor de reclame!!

Groetjes,
Karin

mama Jesje zei

mmmmm klinkt heeeeerlijk! die appel/perencruch ga ik NU uitproberen;-)

Nathalie zei

Je hebt helemaal gelijk; alle energie (en bloed) trekt naar de maag, zeker als je lichaam veel energie nodig heeft om het eten goed te verteren. En je zoekt automatisch de goede oplossing: letterlijk warmte toevoegen en 'verwarmende' kruiden gebruiken als kaneel.De tijd van de dag speelt ook een rol. In de avond trekt de actieve energie zich ook terug, zowel buiten als binnen.
Groetjes, Nathalie

Anoniem zei

Een mooie sjaal vinden valt idd niet mee.. Bij sommige webwinkelsites kan je selecteren op kleur... dat zoekt makkelijker.. Groetjes, Shirley